Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine zavarovanje

zavarovanje

Kupili smo stanovanje v surovem stanju s hipotekarnim kreditom. Banka zahteva, da zavarujemo stanovanje za primer požara v vrednosti hipoteke.
Zanima me, po vaših izkušnjah, pri katerih zavarovalnicah nudijo najboljše pogoje za požarno zavarovanje.

še nekaj – ali je smiselno požarno zavarovanje v vrednosti celotnega zneska kupnine za stanovanje ali le v vrednosti kredita. Kredit je za polovico nižji od kupnine. Realno me zanima, če v primeru požara zavarovalnica izplača celotno vrednost za katero je bilo stanovanje zavarovano. Lp.

Zavarovalnico zavaruje stanovanje do višine gradbene vrednosti, ne pa za višino nakupne cene. Glede na to, da je vaš kredit polovico nakupe vrednosti, mislim, da ne bo problema glede višine.

Jaz sem stanovanje zavarovala med drugim tudi pred požarom. Ne vem, koliko se razlikujejo posamezne zavarovalnice, gotovo pa je najbolje, če imaš vse – avto, stanovanje, nezgodno zavarovanje … – pri eni. Tako imaš namreč paketni popust. Imam pa tudi v redu agenta, ki zna dobro svetovati, koliko je kaj racionalno zavarovati.

Ne vem če jer čisto najbolje, da vse zavaruješ pri isti zavarovalnici. pa čeprav pol ni paketnega popusta

Na splošno : saj je vendar predvsem v tvojem interesu, da s zavaruješ – ali pa boš v primeru npr. požara ali ali izlitja vode ipd. škode (opleski, parketi, napeljave..) poplačeval sam?

Požarno zavarovanje pa ni samo za primer požara, ampak tudi za nekatere druge zadeve – pozanimaj se pri zavarovalnici.

Priporočama klic na nekaj zavarovalnic in temeljit pogovor s zastopnikom..
Še to: polico lahko tudi razdeliš v dva dela, od katerega na banko vinkuliraš samo enega (preprost opis..)

Hvala za pomoč. Banka zahteva požarno zavarovanje v vrednosti najetega kredita – hoče tudi vinkulacijo. Zanima me, v kolikor zavarujemo za večjo vrednost kot je kredit na banki – imamo še drugje kredit, ali v primeru požara banka dobi povrnjen znesek kredita, razliko pa mi? Ali je torej polico smiselno razdeliti na dva dela – en del v vrednosti kredita za banko, in eno polico za nas.

Teoretično in formalno-pravno Vinkulacija v bistvu pomeni, da v škodnem primeru odškodnino (lahko) dobi upravičenec iz vinkulacije, torej banka. Vendar imajno zavarovalnice različno prakso. Nekatere pred izplačilom vseeno prej vprašajo zavarovanca za soglasje.
Je pa odškodnina namenjena odpravi škode, ne pa poplačilu kredita.

Pravilom zato banka ne zahteva denarja iz odškodnine, oz.le v primeru ko oceni, da stranka ne bi mogla odplačati kredita (recimo ko pride do poplnega uničenja stanovanja..).

Pri majhnih škodah, ki so zdaleč najpogostejše, pa praktično nikoli..
!seveda, ob predpostavki, da so tekoče obveznosti poravnane.
Banka pa v nobenem primeru banka ne more dobiti več, kor v tistem trenutku znašajo dolgovi.

Zato lahko znesek osnovne police z leti tudi zmanjšujete celo skladno z znižanjem dolga (glavnica +obresti-poglejte amortizacijski-odplačilni načrt) -vam pa tega zaradi vaše finančne varnosti ne priporočam.

Osebno se mi zdi pametno polico razdeliti – nenazadnje nikoli ne veste, kdo bo v banki vaš sogovornik čez nekaj let in kako formalističen bo.

seveda, v končni fazi se lahko tožite – toda, če boste denar za popravilo rabili takoj, vam to bolj malo pomaga.

Vsekakor lahkko na drugo polico prenesete vsaj dodatna zavarovanja, ki so v praksi skoraj pomembnejša kot osnovno (denimo izlitje vode, povečano odškodninska odgovornost, mogoče stekla (če ste kje bližje pritličja sploh..), pa oprema, instalacije, vlom……

Vsem najlepša hvala za pomoč. Lep pozdrav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close