2% davek na prodajo nepremičnine
po zakonu je zavezanec prodajalec in tudi v praksi ga ta najpogostje plača.
Ostalo je pa stvar dogovora.
2% je sicer kar nekaj denarja, toda, če gre za vašo sanjsko nepremičnino, zaradi tega najbrž ne bi tvegali…
Pa tudi če bi našli drugo nepremičnino, kjer bi davek plačal prodajalec..mogoče bi bila dražja, tako da spet ne bi nič pridobili.
Pri nakupu stanovanja gre za skoraj za življensko odločitev, ki stane kar prcej denarja, toda..ne vem..jaz zaradi 2% ne bi dramatiziral.
Mogoče se lahko s prodajalcem dogovorita vsaj za pol-pol..
Davek na promet nepremičnin (DPN) se obračuna od prodajne cene. Če ta ne ustreza vrednosti, ki bi jo v času nakupa nepremičnina dosegla v prostem prometu,lahko davčna uprava odmeri DPN od ugotovljene vrednosti.
Kaj natančno ste mislili od celotne cene? Če je v prodajni ceni zajeta še oprema, ki ostane v stanovanju, je bolje, da v pogodbi natančneje opredelite vrednost stanovanja in vrednost opreme, saj se DPN od premičnin, ki morebiti ostanejo v stanovanju, ne odmerja.
To je pa že težje matematično vprašanje. Predlagam, da za odgovor pobarate tudi na matematičnem forumu.[/quote]
Nisem mislila, da bom na vprašanje dobila tako ciničen odgovor. Res je, da se z nakupom nepremičnine in posledično tudi z davki, povezanimi s tem srečujem prvič. Vprašanje sem postavila zato, ker nisem vedela ali se 2%dnp izračuna iz celotne vrednosti v pogodbi ali iz dela npr. med nakupno vrednostjo nepremičnine in prodajno in če se upošteva trenutna tržna vrednost stanovanja. Tako kot pri davku od dobička.
Ejga, se pa vseeno zahvaljujem, ker si si vzel nekaj svojega dragocenega časa zame.
Če bi že prvič vprašanje postavila tako, bi dobila precej boljši odgovor. Zavezanec za davek med nakupno in prodajno vrednostjo, bi bila v primeru da bi ti že opravila obe transakciji (nakup in prodaja). Kot sem pa razumel, pa kupila še nisi, medtem ko o prodaji tega staniovanja niti ne razmišljaš.
Zmeraj z veseljem.
cekinček, 2% od 150.000 je 3.000, res.
če je teh 150.000 približno realna cena je to to in nič več.
če nisi prepričana ali je to približno realna cena, poglej podobne nepremičnine na netu ali oglasniku.
ostali davki (na dobiček..) pa tebe kot kupca ne zadevajo, ampak samo prodajalca.
Ob tem samo v razmislek: če boste sedaj zaradi nižjega davka v pogodbo napisali (pre)nizko ceno, bi lahko nastale težave pri event.naslednji prodaji. ta vrednost bo namreč nato osnova za izračun kapitalskega dobička. res se pa ta ne obračunava, če imate v stanovanju redno prijavljeno bivališče vsaj tri leta.
Hvala vsem za pomoč. Kupnina je nekaj nižja, ker je stanovanje dejansko v slabem stanju in bo potrebno še veliko vložiti, čeprav tržna vrednost na tem območju dosega večjo vrednost.
V pogodbi bo zapisana vrednost, ki jo bomo tudi dejansko plačali. Sicer sem pa slišala, da se pripravlja predlog, ko se bo pri prodaji štelo kot oprostitev kap. dobička v primeru, da bodo ljudje stalno prijavljeni 10 let.
Safira,
pri prodaji stanovanja, lahko uveljavljate oprostitev davka, če ste lastnik stanovanja več kot tri leta, ste v tem stanovanju stalno prijavljeni več kot tri leta in tam dejansko tudi bivate. Vsaj takšna je trenutna zakonodaja.
Za zemljišča, poslovne prostore…, kjer ne morete bivati, te oprostitve ni in velja lestvica obdavčitve, ki ste jo navedli vi.
lp
Ali tole o oprostitvi davka na dobiček velja tudi za stanovanja, kupljena po letu 2004? Konkretno: aprila 2004 sva s fantom kupila stanovanje, stanovanje sva prevzela novembra 2004. Jaz v njem stanujem in sem tudi prijavljena, fant ne. Zdaj ga bova prodala. Ali sem jaz, kot polovična lastnica, oproščena davka na dobiček (ker v stanovanju bivam tri leta)? Nepremičninski agent mi je dejal, da ta oprostitev velja samo za stanovanja, kupljena pred letom 2004.
Darinka,
Verjetno agenta niste dobro razumeli.
Davek od dobička, se obračunava za nepremičnine pridobljene po 01.01.2002. Torej za tiste, ki so nepremičnino kupili pred tem datumom, se ta davek sploh NE obračunava.
Vi ste skupaj s partnerjem stanovanje kupili aprila 2004. Ker ste bili v njem tudi prijavljeni, lahko uveljavljate oprostitev tega davka, za delež katerega lastnica ste (1/2) in sicer tako, da napovedi za odmero davka od dobička iz kapitala, priložite potrdilo o stalnem bivališču. Vaš partner pa te možnosti nima in se mu davek obračuna.
lp
Lunara, lepo se ti zahvaljujem za odgovor. Prav tako sem tudi jaz mislila, da velja (torej jaz za svojo polovico ne plačam davka na dobiček, partner pa ga), potem pa mi je ta pogovor z agentom vzbudil dvome.
Hvala še za info o potrdilu o stalnem bivališču.
Še eno vprašanje: stanovanje je bilo kupljeno skupaj s parkirnim mestom v kleti stavbe. Torej je cena parkirnega mesta všteta v ceno stanovanja.
Zdaj bova stanovanje prodajala prav tako skupaj s parkirnim mestom. Kako je tu z davkom?
Poleg tega stanovanja s parkirnim mestom sva namreč posebej kupila še eno parkirno mesto v isti stavbi. Lastnika tega sva bila enako, vsak do 1/2. Pred dvema mesecema sva ga prodala. Davek na dobiček sva morala plačati oba – češ, “da jaz verjetno ne stanujem v garaži”, kot je z veseljem povedala uslužbenka na davčni.
Seveda ne stanujem v garaži – vendar pa je ta del stanovanja, v katerem stanujem.
Po tej logiki je namreč razlika med:
– parkirnim mestom, ki je navedeno na pogodbi skupaj s stanovanjem
– dodatnim parkirnim mestom, ki je bilo kupljeno hkrati, ob nakupu stanovanja, s posebno pogodbo.
Za prvega ne plačam davka, za drugega pa? Ali pa morebiti že za prvega?
Hvala, če si tole prebrala in če mi boš utegnila odgovoriti.
Darinka
Davek od dobička se obračunava za VSE nepremičnine, ki so bile pridobljene po 01.01.2002. Oprostitev pa lahko zavezanec uveljavlja,če izpolnjuje pogoj lastništva in bivanja (3-leta).
Oprostitev je opredeljena v 96.čl. Zakona o dohodnini, ki določa, da davka ni potrebno plačati ob odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ima največ dve stanovanji s pripadajočim zemljiščem.Vse ostalo, garaže, zemljišča… je obdavčeno z davkom na dobiček.
Predlagam, da ko bosta stanovanje prodajala, v kupoprodajni pogodbi ločita vrednost stanovanja in vrednost garaže, saj bodo zaradi specifike to zahtevali na DURS-u
V napovedi za odmero davka od dobička iz kapitala pri vašem partnerju ne bo problema.
Pri vas pa je situacija drugačna, saj boste za stanovanje uveljavljali oprostitev, za garažo pa ne. Zakon določa, da se za vrednost ob pridobitvi šteje v pogodbi navedena vrednost, če le ta ni razvidna iz pogodbe pa vrednost kapitala ob pridobitvi, ki jo zavezanec dokazuje z ustreznimi dokazili (cenitvijo).
Najbolje je da dokumente predložite na davčno izpostavo ki bo delala odmero davka in povprašate referenta kako je s tem.
Tudi jaz imam eno vprašanje, če mi lahko kdo pomaga.
glede davkov.
Naprimer da je na pogodbi napisana nižja cena kot je trenutna tržna vrednost. Primer na pogodbi je napisano 80.000, realna vrednost pa je 100.000 eur. Naprimer da to na davčni upravi ugotovijo in ocenijo stanovanje na 100.000, ali prodajalec potem plača večji davek na promet nepremičnin ali tudi na kapit.dobiček?
Potem je pa situacija naslednja. Kupec se čez nekaj let odloči, da bo stanovanje spet prodal. (naprimer po ceni 120.000) Ali se mu davek na kap.dobiček obračuna na ceno 80.000 eur kot je zapisano v pogodbi
ali na novo ugotovljeno ceno 100.000)?
za odgovor se najlepše zahvaljujem.
Safira
Davkarji ugotavljajo ali prodajna cena ustreza tržni vrednosti nepremičnine, ki je predmet prodaje. Če cena v pogodbi (80.000 €) preveč odstopa, odmerijo davek od ugotovljene osnove (od npr.v vašem primeru 100.000 €). Tudi dobiček se obračunava od razlike, ki nastane do ugotovljene osnove 100.000 €.
Ko tako nepremičnino prej kot v 20-letih prodajate naprej, pa se kot vrednost ob pridobitvi šteje v pogodbi navedena vrednost 80.000 €(tako je trenutno v zakonu o dohodnini).
lp
Forum je zaprt za komentiranje.