Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine 1 ali 2 sobno stanovanje

1 ali 2 sobno stanovanje

Stanovanje ima kuhinjo,jedilnico, ki je ločena od kuhinje in 1 sobo.
jaz mislim, da je takšno stanovanje 1-sobno, v popisu pa ga žele deklarirati za 2-sobno, ker je jedilnica ločena. Kuhinja po pravilniku o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev stanovanjskih stavb in stanovanj tudi nima dovolj prostora za postavitev ustrezne jedilne mize.
Kaj mislite vi?

Hm, a ni pri stanovanju bistvena funkcionalnost, ne pa poimenovanje? Je cena mar višja zato, ker je dvosobno? Sem pa skoraj prepričana, da bi ti kakšen arhitekt znal v to kuhinjo postaviti tudi mizo oziroma preurediti tloris, da bi zadeva dejansko funkcionirala kot dvosobno stanovanje.

Pa še obraten primer: na Vrhniki so na Vrtnariji prodajali 38 kvadratov velike “garsonjere”, ki pa so imele tako fajn tloris, da si brez večjih kolobocij prostor lahko pregradil in dobil v enem prostoru kuhinjo + jedilnico + dnevni prostor in cirka devet kvadratov veliko spalnico s svojimi vrati iz hodnika in svojim oknom. Ampak zadevo so prodajali kot garsonjero…

Pri nas bi vsak najraje najmanjši skret prodal za sobo. V Angliji npr. se pod x sobno šteje x BEDROOM. Se pravi, koliko spalnic ima stanovanje. V to ne štejejo dnevna soba, kuhinja, jedilnica, hodnik, kabinet, ipd. Se pravi naše enosobno bi bila njihova garsonjera. Da se soba šteje kot bedroom mora obvezno imeti okno s pogledom ven in mislim da ima predpisano najmanjše št. m2! kot je meni znano pri nas nismo tako daleč da bi to vsaj približno definirali ali bi se tega držali in si vsak razlaga zadeve po svoje.

Največja žalost pa je da Sklad prodaja garsonjere kot enosobna stanovanja. Ne ni pomota, kuhinja in spalnica in dnevna so v eni sobi in to je za Sklad enosobno. 🙁 Žalostno.

V tvojem primeru bi mene (da bi se lahko odločila zanimalo): ali imata jedilnica in kuhinja vsaka svoje okno, koliko sta dejansko veliki, m2? Ali lahko dejansko funkcionirata za kar ju ima njun trenutni lastnik?

http://www.sonoma-county.org/prmd/docs/policies/1-4-1.pdf

Lastnik sem jaz in menim, da moje stanovanje ni 2-sobno, kot so ga opredelili v popisu. Lahko bi rekla da je 1,5 sobno, ker je jedilnica ločena od kuhinje (ima svoje okno), vendar je kuhinja po normativih premajhna, da bi vanj postavili dovolj veliko (po normativih(mizo)).
Tudi po načrtih (gradbenih) je to stanovanje za 2 osebi.

Aha, v tem je hakeljc… Mogoče so zato tista stanovanjca na Vrhniki garsonjere, čeprav so pravzaprav enoinpolsobna?
Očitno so to tako opredelili. Ampak saj davek bo menda vezan na druge stvari, ne na število sob (če te to skrbi).

Kaj pa bo vse vplivalo na davek?

število sob je najbrž vezano na primernost stanovanja za bivanje določenega števila oseb.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close