ZK – družbena lastnina – pomoč
Kupujem stanovanje in lastnik pravi, da bo kmalu na zemljiški knjigivse urejeno, saj je že vložil dokumentacijo za vpis lastninske pravice. Ko pa sem preverila stanje na ZK, sem ugotovila, da piše, da je vpisana nepremičnina kot družbena lastnina in da je imetnik pravice občina.
Sicer je vidna tudi plomba z vpisom lastninske pravice, ampak sama plomba še ni nič..
Kaj pomeni to družbena lastnina – imetnik občina???
HVALA
Jaz imam tudi nepremičnino, ki je “družbena lastnina” – to je še iz prejšnjega sistema, ko si v bistvu “imel pravico do uporabe” in nisi bil v ZK vpisan kot lastnik lastnik. Mislim, da bi moral prodajalec izpolniti neki obrazec – ZK predlog za vpis lastninske pravice po zakonu o lastninjenju nepremičnin v družbeni lastnini (zakon si lahko pogledaš v Ur. l. RS št 44/97) in mu bodo izbrisali družbeno lastnino in pravico uporabe in mu dovolili vknjižbo lastninske pravice. Ne vem pa, zakaj tega še ni naredil, sploh če prodaja.
Če je bilo stanovanje kupljeno po Stanovanjskem zakonu (Jazbinškovem), potem sploh ni važno, kdo je vknjižen kot lastnik v zemljiški knjigi. Sama družbena lastnina ni nobena ovira za nadaljnje vpise, saj mora zemljiška knjiga sama po uradni dolžnosti spremeniti pravico uporabe v lastninsko pravico (ZLNDL). V kolikor pa zemljiška knjiga tega ne naredi, lahko predlaga spremembo lastništva tudi vsak sam. Glede na to, da govorite o stanovanju, pa se mi zdi čudno, da je etažno urejeno, lastništvo pa je še vedno družbena lastnina. Vsekakor pa je najbolje, da počakate na vknjižbo (sploh, če nakup urejate sami). LP
Pozdravljena!
Družbena lastnina je institut iz prejšnjega političnega sistema, kjer lastninske pravice kot absolutne ni bilo. Bila je samo pravica uporabe nepremičnin, ki so jo imeli subjekti v družbeni lastnini.
Lep dan!
Sabina
Forum je zaprt za komentiranje.