Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine nepremičninska agencija

nepremičninska agencija

Pozdravljeni!

Lani oktobra smo kupili hišo preko agencije. Da smo lahko hišo sploh videli nam je agencija poslala svojega zastopnika. Ta nam je na ogledu hiše dal v podpis papirje oz. napotico za ogled in istočasno je bila napisana na tem listu pogodba o posredovanju. Ker nisva bila pozorna sva to tudi podpisla. Sedaj sva agenciji dolžna plačati 2% provizije. Vse lepo in prav, ampak zakaj?? Vse kar je ta agencija naredila za naju je to da sva si ogledala in prišla do hiše, vse ostalo (znižanje kupnine, sestave pogodbe, overitev..) sva urejala sama. Zanima pa me če je kakšen način, da znižava provizijo, ki jo morava plačati agenciji, glede na to, da sva vse urejala sama?
Neželiva se izogniti plačilu provizije. Sva pa mnenja, da glede na višino (2%) je preveč zaračunana, saj niso drugega nič naredili.

Lep pozdrav!

Metka

Se strinjam z vama, tudi meni so to pogodbo podtaknili tik pred ogledom, češ, to je v bistvu samo za mojo evidenco, da šef vidi, da sem vas res peljala na ogled. In tam je tudi pisalo glede provizije. Fajn se majo, res, to je bilo že pred leti, in očitno jim še vedno premalo gledajo pod prste.
Če so člani združenja nepr. družb pri GZ, recimo, se lahko pritožiš na njihovem častnem razsodišču. Sicer traja, da dobiš odgovor in najbrž bodo napisali, da je agencija ravnala v skladu s pogoji, ki ste jih podpisali…. Druga možnost je zveza potrošnikov oziroma urad za potrošnike. Po novem je namreč točneje definirano, kaj mora agencija vse narediti za svojo stranko oziroma za provizijo, ki ti jo zaračuna.

Pozdravljeni!

Kar ste opisali na kratko je pri nas praksa (podpis pogodbe, po vašem podtaknitev pogodbe,in plačilo provizije). Vsaka dobra agencija vam da pred ogledom v podpis pogodbo o posredovanju (ogled, nakup, prodaja) in vas hkrati seznanil s splošnimi pogoji poslovanja, agent se mora tudi identificirati s kartico zastopnika izdano z Ministrstva za okolje. S pogodbo pa niste zavezani samo vi ampak tudi agencija, kaj vse mora storiti za vas. Vprašanje je, zakaj ste urejali sami? Če ste agencijo po ogledu obvestili o namenu nakupa hiše, bi oni morali večino urediti. Če pa ste po ogledu in podpisani pogodbi z agencijo naknadno sami stopili do lastnika in se dogovarjali za nakup mimo agencije, agencija tega ni mogla vedeti in tudi ne urejati. S pogodbo ste najeli agencijo, da v primeru nakupa uredi vse, kar ste urejali sami,lahko pa tudi po dogovoru z agencijo sami urejate nekatere zadeve, vendar se provizija zato ne zniža, vi delate dodatne stroške sami sebi. Provizija se deli 2% kupcu in 2% prodajalcu zato oba podpišeta posredniško pogodbo, on ob prevzemu v prodajo, vi ob ogledu. Agencije pa imajo poleg “kasiranja” provizij še mnogo dodatnih stroškov, tako kot vam od mesečne plače ne ostane celota, ampak imate tudi vi svoje izdatke. Morda z Vami res niso imeli veliko dela in stroškov, lahko pa, da so to nepremičnino veliko in dalj časa oglaševali, imeli veliko ogledov, potnih stroškov, telefonov, sestankov,tu so še obratovalni stroški, odvetniki, agenti,režijci,…

Res me zanima bolj podrobno, kako se je pri Vas pravzaprav zataknilo?

Lp. Pikapokapok

Pozdrvljeni!

Se vam zahvajujem za odgovore.
Postavili ste mi vprašanje, kje se je zataknilo?!

Da smo prišli v kontakt direktno s prodajalcem so vedeli. V bistvu so me sami tja poslali, da naj se z njimi dogovorimo za znižanje kupnine. In tudi karkoli sem jih vprašala (npr. če je intertet, kako je speljana kanalizacija, če so plačani priključki in še veliko drugih vprašanj) niso vedeli ničesar. Med drugim je agencija rekla eno, prodajalec drugo. (npr. agencija je rekla da bo hiša vseljiva decembra 2006, prodajalec maja 2007). Tudi ko smo podpisalo prodajno pogodbo, sem sama klicala agencijo naj mi povedo kakšne stroške imava midva (konkretno me je zanimal davek) pa mi niso znali odgovoriti. Pa verjetno bi lahko še kaj napisala. Zato sem pač tega mnenja,da niso upravičeni do celotne provizije.

Moram pa vam tudi povedati, da poznam delo zastopnika (zavarovalnega) in vem, mora biti odkrit in pošten. Torej verjetno tudi nepremičninski zastopnik, mora biti pošten in povedati strankam kako in kaj. Nam pa je zastopnik dal v podpis papirje in rekel, da to pač podpišemo, ker smo bili pač na ogledu. In že s tem zavajajo ljudi in jim ne povedo kako in kaj. In to se nam ni zgodilo samo z eno agencijo, ampak kar z dvema različnima agencijima oz. zastopnikoma. In tudi identificiral se ni nobeden z svojo kartico. Splošne pogoje pa kar dajo zraven, ko si podpisal to naročilnico oz. pogodbo o posredovanju.

Pa še eno vprašanje.
Sedaj smo ugotovili, da ima sosed, (ki je te parcele prodal) na našem zemljišču lasten vodovod pod zemljo. Zakaj in kdo je odgovoren oz. kdo bi nas o tem moral seznaniti ?! Agencija (saj mora vedeti kaj prodaja) ali prodajalec?

Lep pozdrav!

Metka

@pikapokapok : zakaj vsaka dobra agencija daje pred ogledom v podpis pogodbo o posredovanju – poznam samo nekaj dobrih agencij, ki pred ogledom NE dajejo v podpis pogodbe o posredovanju – nikjer v svetu ni tako da bi kupec plačal agentu provizijo, zmeraj jo plača prodajalec.

Pri nas so namreč naše vrle agencije odkrile način kako pobrati 4%….jasno je namreč, da bi malokateri prodajalec plačal 4% provizije (pri 200.000 vrednem stanovanju to znese kar 8.000 Eur – to je pa že skoraj nov avto) pa so se spomnile, da bi lahko to provizijo, ki je navzgor omejena zakonsko na 4%, razdelile med oba prodajalca in kupca.

Dejstvo pa je, da za zgoraj omenjenih 8.000 agencija ne naredi prav veliko – če pa res vsi stroški znašajo toliko, potem pa res ne vidim razloga, da ljudje ne bi sami prodajali – pred zaključkom posla pa vzeli odvetnika, da jim preveri vse zakonske zadeve – ne bo stalo več kot 1.000 Eur….

vaše pisanje je bolj podobno reklami za agencije, vendar z njim delate več škode kot koristi….

Meni ta delitev provizije prav tako ni logična… Če agencijo pooblastim, da mi prodaja hišo, se mi zdi razumljivo, da si nekako zaračuna stroške vseh ogledov, telefonov, preverjanja birokratskih zadev na občini, UE, ZK in tako dalje in tako dalje. In če agencijo pooblastim, da mi poišče točno tako in tako stanovanje in si jih ogleduje brez mene, mene pa potem povabi samo na ogled tistih nepremičnin, ki ustrezajo mojim merilom, se mi tudi zdi logično. Če pa se jaz oglasim na njihov oglas na internetu, ker se mi zdi, da bi mi dotična nepremičnina ustrezala, in me oni pospremijo na ogled, s tem da se o vsem ostalem moram pozanimati sama…. Potem se mi pa teh nekaj tisoč evrov zdi več kot samo easy money. Provizijo bi morala plačati stranka, ki agencijo najame za neko storitev.
Prijateljica mi je razlagala, kaj vse zate naredi nepremičninski agent na Irskem. Edina pot poleg ogleda nepremičnine je bila še pri odvetniku, kjer so podpisali vse potrebne papirje, niti v banko ji ni bilo treba iti, čeprav je najela hipotekarni kredit. Evo. Tudi glede cene se pogajaš prek posrednika – on je nekakšen telefon med kupcem in prodajalcem. O tem pri nas lahko samo sanjamo.

@metulka : Po drugi strani pa smo si kupci sami krivi, da je temu tako, saj pustimo agencijam, da se igrajo z nami, našim časom in našim denarjem.

Mimogrede, ko pišeš da pooblastiš agencijo da ti najde točno določeno ne nepremičnino : sam sem obvestil vsaj 20 agencij kakšno nepremičnino iščem (lokacija, velikost, cena,..) pa me 2 letih niti ena še ni poklicala, da imajo kaj primernega v ponudbi (sam sem seveda po internetu dobil vsaj 50 ustreznih).

Oprostite, kaj tukaj blebetate,
1. preberite si ZAKON O NEPREMIČNINSKEM POSREDOVANJU
2. provizija je 4 % po zakonu, v Italiji tudi 10%, v USA 12%, na HRV 5%
Da pa ne plača vse Naročitelj, je v SLO običaj, da se razdeli na 2% za kupca in 2% na prodajalca,
3. v primeru, da stranka (kupec ali prodajalec) pooblasti agencijo pa mora plačati večji del provizije,
4. verjetno Vam ni jasno koliko stroškov nastane pred posredovanjem za pravno varnost kupcev, tudi Vam ni jasno kaj vse mora dobra agencija postoriti, pregledati zemljiskoknjižne podatke, koliko je stroškov s komunikaciji, pri oglaševanju, potni stroški, etc., pripraviti predpogodbo in kupoprodajno pogodbo pri notarju, za obe stranki
Vse to velja za DOBRE AGENCIJE in agente z LICENCO MOP
PRAV LEP POZDRAV

Malček off topic, ali pa tudi ne – flucas je nick, za katerim se najbrž skriva Franc Luksic, ki se pri nekaterih odgovorih podpisuje s celim imenom in priimkom. Moderator tega foruma je bila pred časom agencija Prvi graden, v kateri je zaposlen (ali pa je bil) tudi Franc Lukšič. Zdaj je uradni moderator agencija Metropola, ker Prvi graden ni zmogel več odgovarjati.

Fajn je, če na tako pomembna vprašanja odgovarja nepremičninar, ni pa fajn, če se mešata dva moderatorja, če odgovarja nekdo, za katerega ne vemo, v kakšni inštanci odgovarja – kot neka brezvezna metulka, kot sem jaz, ali nekdo, ki dejansko nekaj ve o zadevah, ali kot uradni moderator…. Skratka, cela zmeda. Zakaj ni Franc prevzel moderatorstva, če je pa to očitno vseeno zanimiv forum za njegovo firmo? In zakaj ne odgovarja Metropola, ki je uradno podpisana kot moderator? Zaradi mene tudi oba, a naj se ve, da tudi uporabniki znamo (pre)ceniti verodostojnost njegovih/njunih odgovorov.

@flocas (alias franc lukšič?) :
1. Prebral sem si zakon, zadovoljni?
2. Provizija ni 4% po zakonu (mogoče bi si morali tudi vi prebrati zakon?), temveč je omejena (razen izjem) na največ 4%, lahko je tudi manj. Nikakršen običaj ni da bi se v Sloveniji provizija delila med kupca in prodajalca temveč je to kot sem zgoraj napisal samo “pogruntavščina” agencij, kako izmolsti čimveč denarja. Mimogrede : s tem ko peljete stranko na ogled, avtomatično postane naročitelj?
3. Torej ko vam stranka(prodajalec) zaupa v prodajo svojo nepremičnino, ji vi ne predlagate, da bo na krila pol provizije ter da boste vi že kupce prepričali da naj krijejo svojo polovico?
4. Torej za npr. stanovanje v Lj vredno 200.000 Eur imate 8.000 Eur stroškov…to je za ca.27.500km kilometrin?…ne govorite pravljic, g.flocas….vsak lahko oceni koliko imate stroškov…še posebej na nepremičninskem trgu kot je današnji….

Ko sem šla na ogled stanovanja, mi agent ni dal nobenega papirja za podpisat, ogled je bil čist brezplačen. Pa še kup koristnih informacij mi je povedal, kako se pogodba napiše, pa kako urediš na banki kredite. Ker tistega stanovanja nismo kupili, me tud pol niso za nič terjali…To, da šef vidi, da je agent peljal stranko na oglede, pa da mora stranka to podpisat, pa prvič slišim….Ker kakšen je pa to šef, da ne ve, kje so njegovi agentje??

Ko sem kupoval stanovanje, sem preko različnih agencij opravil kar nekaj ogledov. Vsi so mi dali v podpis ogledni list, kjer so zraven tudi pogoji poslovanja. in tam (sicer je drobni tisk) piše, da v primeru sklenitve pravnega posla, motam plačati provizijo 2%.
Vse okoli dokumentacije, pogodb, overovitev pri notarju, predloga za ZK,
in pri prodajalcu tudi prijava za odmero davka je opravila agencija. Jaz sem bil navzoč le ob podpisu in plačilu. Pa tudi odčitek elektro števca in spremembo na plinarno so opravili oni.Tako, da se mi zdi, da si kar zaslužijo to provizijo, ker vsa ta birokracija zahteva svoj čas.Če pa si v službi, si pa ne moreš privoščiti dopoldanske odsotnosti. Gre pa tudi za varnost: agencija vse preveri, kako je s papirji,da kasneje ni problemov za vpis v zemljiško knjigo.pri meni je recimo manjkala ena pogodba od prej, pa so vse oni sami uredili.
Tako da, ja se splača preko agencije, sploh za kupce.

Da ne bom odpirala nove teme, bom tukaj nekaj vprašala.
Nepremičninska agencija nam je pomagala dati v najem stanovanje. Uredili so pogodbo in vse v zvezi s tem. Sprašujem vas. Ali je nepremičninska agencija tudi za pravne oziroma nasvete najemojemalcev? Mi smo dali stanovanje v najem po ceni… + vsi stroški. Tudi stroški vzdrževanja. Sedaj je najemojemalec odnesel račun od vzdrževanja stanovanja na agencijo in iz agencije so nas klicali kako to da najemojemalec mora plačevati tudi te stroške, ker sicer to ni v praksi. Če bi vedeli, da stroške vzdrževanja plačujemo sami, bi povečali najemnino.
Kako je prav? Ali je nepremičninska agencija še vedno vez med najemodajalcem in najemojemalcem?
Hvala!

Zelo me zabavajo tile odgovori. Vsi agenti, ki tukaj odgovarjate na 4% nejevoljo, poglejte še malo v druge forume na med.over.net. . Našli boste vprašanje:
Preko agencije sva z možem kupila hišo, leto kasneje se je izkazalo, da je črna gradnja, kaj lahko storiva?

Dejstvo je samo to: Mogoče obstaja v Sloveniji kakšna agencija, ki se res potrudi. Mogoče obstajakakšen agent, ki se resnično potrudi. Večina vsega tega je pa ravno tako urejena, kot so vse ostale pravne stvari v SLO. POMANJKLJIVO z možnostjo izkoriščanja lukenj. Pomeni, da se vsi trudite izključno za maksimalen dobiček z minimalnim vložkom. Kar je logično. Nepremičninski agentje in pravniki so v vseh državah pač okarakterizirani za lopove. Ne vem, zakaj bi bilo pri nas drugače. Razumete NISTE POTREBNI. Sami sebi opravičujete svoj obstoj, ker pač ne želite delati resno, pa goljufate.

Gorenc, tole je pa bilo brez dlake na jeziku. Za moj primer, od katerega je sicer minilo že kar nekaj let, velja stoodstotno. Papirji niso bili urejeni in kaj mi je odgovoril direktor agencije: MENE NE BRIGA, KAJ PRAVIJO NA OBČINI.
Dala sem jih na častno razsodišče pri GZS, na odgovor čakala dve leti, in kaj so odgovorili: Agencija je dolžna stranki pojasniti, da se birokratski zapleti ne končajo vedno v korist stranke. Nekaj v tem smislu. Upam, da so agencijo okrcali vsaj neuradno in da je bila vsaj mičkeno osramočena pred drugimi.
Pogodbo imam pa tako, da me je sram, če jo hoče kdo videti, ker je tako vsebinsko kot oblikovno navadno skrpucalo in kot da bi bila natipkana še na pisalni stroj.
Na srečo so se stvari vseeno uredile, seveda nikakor ne po zaslugi agencije, ampak ker smo se kupci angažirali in pritisnili na investitorja.

@Gorenc: Brez dlake na jeziku, ampak je nekaj resnice na tem. Tudi jaz imam bolj slabe izkušnje z agencijami. Vse kar jih zanima je, da poberejo tiste 2 %, koristi pa ni neke. Vse kar naredi agencija lahko narediš tudi sam, če se angažiraš. Na koncu sem se raje odločil za novogradnjo, kjer nisem imel nič opravka z njimi.

Prodajam stanovanje v LJ-Center.

Cca 80% vseh agentov, ki so se oglasili na ogledu, je izjavilo, da imajo veliko bazo kupcev, med njimi precejšen delež strank, ki iščejo ravno takšno stanovanje……seveda pa moram najprej podpisati pogodbo o sodelovanju (2%) pri prodaji, da mi jih lahko sploh pripeljejo…..

Samo 50% agentov, s katerimi sem podpisal pogodbo, je nato tudi pripeljalo stranke, od tega jih večina niti ni znala povedati o stanovanju kaj več kot opis prostorov (evo, to je dnevna,…ja tukaj je pa očitno spalnica,….). Tako sem moral večino pogovorov s strankami opraviti kar sam!

Vsak deseti neprem.agent pa je prepričan, da bi on prodal stanovanje, vendar pod pogojem, da prekličem ostale pogodbe in bi oglaševal stanovanje samo preko njega…..

Do danes sem spoznal cca 30 nepremičninskih agentov iz različnih agencij….znanih in neznanih….mogoče so vsega skupaj kakšni trije, katerim bi zaupal nakup stanovanja….!?!

LP

Pa izogni se agencijam! Stanovanje menda lahko prodaš sam – precej ceneje te bo prišlo in veliko bolje ga boš prodal. Agencija ti bo namreč povedala, da ni nobenega zanimanja zanj.

Pozdravljena!

V kolikor ste bili s posrednikom dogovorjeni, da on opravi vsa dela, ki so navedena v splošnih pogojih in so vključena v ceno posredniškega plačila, jih je bil posrednik dolžan opraviti in ste zato tudi opravičeni do znižanja provizije. V kolikor ste se pogajali in izvajali ostale aktivnosti brez vednosti posrednika, pa nimate pravice, do znižanja posredniškega plačila.

Lep pozdrav!

Brane

------------------------------------------ METROPOLA, nepremičninska družba, d.o.o., Ljubljana Vodovodna cesta 109 1ooo LJUBLJANA Tel: 00386 1 360 21 80 Fax: 00386 1 360 21 82 <http://www.metropola.si/slo/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close