Koliko davka ob prodaji???
POzdravljeni,
rabila bi pomoč – dve leti nazaj (2004) sem od očeta v dar dobila (darilna pogodba) manjšo stanovanjsko hišo, ki je v navedeni darilni pogodbi ocenjena na znesek 3mio. Zdaj bi jo lahko prodala nekje za 15 mio. Zanima me, ali moram v tem primeru plačati davek na dobiček, ko gre za darilno pogodbo ali ne – in če ja koliko??? Po kolikem času sem davka na dobiček oproščena???? Hvala za kakršnokoli pomoč – lp, K.
Davek od dobička iz kapitala se obračunava za tiste, ki so pridobili nepremičnino po 01.01.2002 in jo sedaj odtujujejo. Davek se obračunava 20-let in sicer na razliko med revalorizirano vrednostjo ob pridobitvi ( pri darilna pogodba) in vrednostjo ob odtujitvi (pri prodaji), upoštevajoč stroške, ki jih boste lahko uveljavljala. Stopnja davka v vašem primeru je 20%.
Davka od dobička ste lahko oproščeni po 3-letih lastništva IN 3-letih stalnega bivanja (v stanovanju morate biti tudi uradno prijavljeni).
Ker ste nepremičnino pridobila kot obdarjenka I.dednega reda, imate sedaj možnost, da s cenitvijo dokazujete, da je bila nepremičnina leta 2004, ko vam je bila podarjena dejansko več vredna kot ste navedli v darilni pogodbi.
Forum je zaprt za komentiranje.