Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Dobre otroške knjige?

Dobre otroške knjige?

Imate kakšne predloge? Moja tamala ful rada posluša zgodbice oziroma nekaj malega že tud bere, pa me zanima katere knjigice priporočate. Je pa stara 6 let.

knjige Svetlane Makarovič na primer Kosovirja na leteči žlici, potem Kam pa kam Kosovirja, meni so všeč tiste z Ilustracijami Lidije Osterc. Potem Škrat Kuzma ista pisateljica je več različnih ilustratorjev , meni je všeč najbolj tista, ki jo je ilusutrirala Jelka Reichman .Pa Pekarna Miš Maš. Nato imaš v založbi Karantanije slikanice Marinka po 2 eura, zelo luškane. Pa še ogromno drugih, za začetek bo to dovolj 🙂

Pa seveda različna dela Petra Svetine (Ropotarna, Skrivnost Nilskih konjev, Antonov cirkus …),
pa Andreja Rozmana Roze (Mali rimski cirkus, Čofli, serija o Gospodu Filodendronu),
pa Gaja Kos (Grdavši, Junaki z ladje Argo)
… takole nekaj malega.

http://med.over.net/forum5/read.php?33,6551918

Tudi znotraj teme je (poleg opisa kar nekaj dobrih slikanic) kak uporaben link. Priporočam tudi slikanico V soboto zvečer bo dinorendaj (če ima rada dinozavre). In ob tveganju, da bom tu znova linčana – no ja, ne bo prvič in verjetno ne zadnjič 🙂 – vabim tvojo punčko, da spozna tudi kakega mojega junaka, npr. Kometka Raketka, škrata Packopata (sploh če rada barva, riše, packa; to je knjiga, ki jo otrok sam dokonča) in strašno pošast Galjo Nanjo.

Ribičičev Miškolin je brezčasen; Zverinice iz Rezije; od Makarovičeve bi izpostavila (manjkrat omenjeno) Pisano okno z enkratnimi ilustracijami M. Mančka, ki je tako kratko, da ga bo – če že malo bere – zlahka sama prebrala; Kovičev Maček Muri (če rada posluša petje, lahko prisluhne verzom v izvedbi Nece Falk).

Kar žal mi je, da je tema na linku tako obstala. Hja, čas pač ni obstal, teče dalje in mi doma skoraj ne beremo več slikanic, temveč že kaj “manj otročjega”, kot se izražata moja nadobudneža.

Pa brezčasni Moj prijatelj Piki Jakob Kajetana Koviča, mi je ravno padel v glavo …

Joj naše je pa čisto nor na tole knjigo od Dese Muck, Čudežna bolha Megi in bernardinec Karli: http://www.emka.si/cudezna-bolha-megi-in-bernardinec-karli/PR/1345331 🙂 Vsak večer mu jo moram brati, se kar ne naveliča:) Drugače pa tud kakšna klasika, kot je Piki Jakob ja 🙂

Jaaaa, tele knjigice od Dese Muck so tako noro simpatične, da joj 🙂 Mi pa beremo Čudežna bolha Megi in zajček Branko. Pa všeč mi je, ker vzgajajo odnos do živali + res ful ful lepo so ilustrirane!

Mogoče ti bo pomagala tale povezava – tukaj, od strani 18 najdeš seznam knjig, najprej so to igroknjige in tako naprej. Oznaka C pomeni, da so knjige primerne za otroke do 9 let, vsaka knjiga pa ima tudi oceno (zelo dobro, dobro, pomanjkljivo, …) tako, da je tvoja izbira še lažja.

Še več takih priročnikov pa najdeš tukaj.

Mi najraje kupimo knjigice slovenskih avtorjev. Se mi zdi res prav, da otroke že male navdušimo za branje, pa še podpiramo slovenske pisatelje. Je kar nekaj simpatičnih zgpdbic na izbiro:

Kajetan Kovič: Moj prijatelj Piki Jakob
Polonca Kovač: Mali medo
Desa Muck: Zbirka Čudežna bolha Megi (in zajček Branko, papagaj Slavko …)
Zbirka Anica (in grozovitež, in zajček …)
Primož Suhadolčan: Zbirka Peter nos (in prijatelji, in športni dan…)

Mi kadar nimamo kakšne pametne ideja za dobro knjigo ali pa ko želimo kupiti najmlajšemu kako knjigico ponavadi kar gremo v Konzorcij Mladinske knjige ker tam imajo po moje najboljši izbor knjig, pa še boljše je to, da imajo tam prodajalke ponavadi super ideje in pa predloge za knjige. Pa tudi natančno vedo kaj se bere in katera knjiga je in in katera je out.

res res, tudi naš tamauček požira tele od Muckove 🙂

tole je iz top 10 septembra:

1. Primož Suhodolčan: Lipko in KošoRok
2. Andrej Rozman Roza: Bober Bor
3. Desa Muck: Čudežna bolha Megi in bernardinec Karli
4. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ
5. Ela Peroci: Muca Copatarica, Mladinska knjiga
6. Desa Muck: Čudežna bolha Megi in papagaj Slavko
7. Violeta Babić: Stilski vodnik za vsako punco
8. Kajetan Kovič: Maček Muri
9. Philip Waechter: Jaz
10. Desa Muck: Čudežna bolha Megi in zajček Branko

hehe, pri nas smo že skoraj cel seznam prebrali, razen tele Jaz. Je to tista, ko je zajček na naslovnici?

Drugače pa naš je najbolj navdušen nad temi Čudežne bolhe Megi od Dese. Sem tudi jaz prelistala potem, pa mi je prav všeč. Vsaka knjiga ima na koncu še posebno nasvete veterinarjev, tako prilagojene otrokom seveda. Za kužka kaj je, kako se kopa, na sprehode vozi, kdaj je bolan. Zelo fino poučno se mi zdi.

Moja dva ful rada bereta in gledata slikice, skoraj vsak dan smo v knjižnici na lovu za novimi knjigicami 🙂 Ravno včeraj sta v dar dobila eno luškano slikanico Mojstri pajki, slovenskih avtorjev, take malo bolj umetniške ilustracije in luškana zgodbica. Danes zvečer jo premierno preberemo 🙂

Moj predlog so knjige od Berivke, več na https://www.facebook.com/Berivka/

Knjige so zapisane v rimah, nekatere z velikimi tiskankami, vse imajo bogate ilustracije živahnih barv.

Najnovejša slikanica je Srečni dan prašička s Sončnega grička: Vsak dan je lahko srečen dan. V dolini, kjer stoji tovarna oblakov, živi prašičkova družina. Užije soboto, dan srečnega in mirnega otroštva, ki se začne z družinskim zajtrkom in zaključi s skupnim branjem pravljice v postelji. Kaj pa med tem?

New Report

Close