Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis E-bralniki – mnenja

E-bralniki – mnenja

Ker se odločam za nakup e-bralnika, me zanima, katere imate vi in kako ste zadovoljni z njimi? Ima kdo morda BeBook bralnik? Odločam se med 5- in 6-inčnim ekranom, pa ne vem, ali je 5-inčni dovolj za “normalno” branje… Hvala vsem za odgovore!

Ja, imam BeBook, in sicer 6-inčnega. Zaslon se mi zdi ravno pravšen, bralnik pa ne prevelik in tudi ne pretežak. Za manjšega pa se ne bi odločila, čeprav imam oster vid – 6-inčni je namreč približno take velikosti, da imaš občutek, kot da bereš povprečno veliko žepnico.

Pred nakupom sem preizkusila tudi Kindle, pa mi je bil zoprn, ker sem s svojimi precej velikimi šapami kar naprej nehote pritiskala ene knofe … BeBook mi je všeč prav zaradi tega, ker ima en sam gumb, s katerim zlahka opraviš vse, kar potrebuješ 99,5 odstotka časa.

Novi Kindle je tudi brez tipkovnice…
http://www.amazon.com/Kindle-eReader-eBook-Reader-e-Reader-Special-Offers/dp/B0051QVESA

No, pa jim je le potegnilo … Tisti, ki sem ga imela v rokah mi ni bil všeč – malo zaradi knofov, malo pa zaradi zoprnega občutka, da bo razpadel, če ga bom samo malo grše pogledala. Ko sem si kupovala bralnik,sem se zlahka odločila za – takrat – kompaktnejši, preprostejši in lepši Bebook. Je pa res, da znam bit sitna: saj sem štorasta in ne razumem čisto smisla miniaturizacije, zato si raje kupujem robustnejše, četudi večje in/ali težje reči … Ampak to je že stvar osebnih preferenc …

hvala Katja 🙂 tudi jaz se nagibam k 6″ ravno iz razlogov, ki jih navajaš, in tudi k takemu brez (preveč) gumbov , ker mi ti z milijon gumbi izgledajo kot nekakšni veliki kalkulatorji… :)) in kot si rekla, po pomoti pritisneš kakega.
Ampak zdaj jih je že takšna ponudba, da se človek tudi mend temi težko odloči…

Kako si ga pa naročila, kar preko interneta? (ker pri nas je zaenkrat zelo uboga izbira, kolikor vem, se dobi samo Prestigio, ki pa mi res ni všeč in ima tudi slabe kritike)
Koliko pa približno zneseta še carina, poštnina…?

Ko sem se odločala, sem najprej preizkusila tri bralnike pri frendih, potem sem šla pa na net pregledat ocene na relevantnih straneh in so v bistvu pri vseh izstopali kaki trije, štirje bralniki. Poleg argumentov, ki sem jih omenila zgoraj, sem se na koncu odločila za “evropskega” – takrat še ni bilo kakih servisov pri nas (zdaj najbrž so), zato je bil tudi to en dejavnik, ki je odločal o nakupu. Za hec sem preizkusila njihovo službo za pomoč z nekaj vprašanji in so mi odgovorili, še preden sem mejl dobro oddala …
Se pa spomnim, da je bil takrat BeBook dražji od Kindla, koliko stane zdaj, pa ne vem …
Aja, pa omisli si kakšen fajn ovitek (tisti, ki jih ponujajo na straneh proizvajalcev, kao “uradni”, so navadno dražji in jih dobiš drugod cenejše in boljše. Sama sem omislila enega iz prijetno mehkega usnja, tako da pri branju nimam občutka, da držim en brezvezen gedžet, ampak – skoraj – knjigo …

Še to: katere formate podpira bralnik, sploh ni pomembno pri izbiri, saj obstaja kup programov (npr. Calibre), v katerih lahko pretvarjaš med vsemi živimi formati …

Pred časom sem tukaj “težila” z bralniki. Ker sem “težila” tudi doma, sem letos dobila za darilo Multipad Prestigio. Kljub nekoliko negativnim ocenam na netu, ga zdaj ne zamenjam za nič na svetu. Končno lahko berem stripe – stare dobre srbohrvaške 🙂 Ne vem, kako se obnesejo stripi na kindlu. Ravno tako lahko prebiram tuje revije, za katere sicer nimam denarja za nakup. Na Multipadu sem gledala tudi že filme (morajo biti v pravem formatu) – tako da je res multifunkcijska naprava. Aha, ima tudi možnost predvajanja glasbe – no tukaj je pa slabša kvaliteta zvoka.

Pomanjkljivost je branje na soncu. Kindl in bebook imata drugačen ekran, na multipadu pa blešči. Sem morala obvezno v senco 🙂

lp, ela s

Jaz Kindla ne zamenjam za nobenega drugega zaradi dveh razlogov:

1. E-ink je edini uporaben za branje daljše od 10 minut, zato ga ne zamenjam z nobeno tablico z LCD zaslonom. Poleg tega pa baterija pri bralnikih s tovrstnim zaslonom zdrži veliko več časa. Poleg tega mi je celo prednost, da Kindle ni preveč interaktiven in v tem bolj podoben knjigi kot računalniku. Točno to hočem pri taki napravi, interaktivni gadgeti me po celodnevnem delu z računalnikom še dodatno zmatrajo. (Priporočam knjigo Nicholasa Carra The Shallows, ki tudi govori nekaj na to temo).

2. S Kindlom grem lahko zastonj(!!) na internet kjerkoli na svetu, povsod kjer lovi GSM signal. Do zdaj sem sprobal v ene 20 državah v Evropi pa tudi v nekaj eksotičnih državah čez lužo in delovalo ni edino v Italiji.

3. Tipkovnica je zelo koristna pri pisanju komentarjev v knjigah, kot tudi pri uporabi interneta. Zasloni na dotik mi niso všeč.

Veselo branje :).

Hvala vsem za mnenja!!

Če se še nisi odločila ti predlagam kakšen bralnik od Amazona. Kindle ima sedaj 3 nove modele, ki se prodajajo po cenah, ki so nižje od proizvodne cene. Tako lahko dobiš za 80$ oziroma 60€ že super stvar! Če doplačaš še 15€ dobiš za ta denar še touch screen. Da ne omenjam novega Kindla Fire z barvnim zaslonom, ki ti za 150€ da res veliko. Več si lahko prebereš tudi na: http://www.squidoo.com/amazonkindle-fire

hvala Tjaša, zdaj ravno gledam te Kindle in se bom najbrž zanj odločila. Čeprav kolikor jaz viidm,je najcenejši 109$ (tisti po 79$ niso za mednarodni promet, samo znotraj ZDA).

Kako pa je z ovitki? Kje se da nabaviti (pri nas) kake cenejše, ni nujno da so originalni?

Hvala!

Mene pa zanima, če bi na Kindlu lahko brala knjige kupljene na Book Depository?

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Hermiona,

mislim, da ne bi smelo biti problema – če ni v formatu, ki ga bere Kindle, PDF dokument pretvoriš npr. s programom Calibre.

lp

Ni glih priporočljivo, sicer bo Calibre oz. kakšen drug ustrezen programček pretvoril pdf v obliko za kinla (.mobi), a bo urejenost in s tem bralnost takšne e-knjige milo rečeno slaba. Poleg praznih strani, neurejenega kazala, kartako nekih znakov, etc., lahko “najdeš” v tako narejeni e-knjigi še marsikaj. Probaš sicer lahko in ti praksa kmalu pokaže, da je bolje kupiti dobro narejene e-knjige – in v ta-pravem formatu za e-bralnik.

Pri nas ma npr. svojo e-trgovinco slovenska e-založba Bird Publisher, kjer si lahko e-knjigice downloadaš, npr.slovenske in svetovne klasike. Seveda pa dobro narejene e-knjige niso glih zastonj, pa tut ne stanejo ne vem kolk, za npr. ceno eno-dveh kino stopnic oz. dveh kokakol oz. štirih kavic, etc – že dobiš kakšno …

Presodi sama.

Sama sem s Calibro že precej pretvarjala iz raznoraznih formatov v epub – v 90 % je bilo vse OK. Če rezultat v epubu ni bil dober, sem stvar pretvorila v .txt ali kaj drugega, pa je šlo. Skratka, če se zaplete pri enem, pač pretvoriš v katerega od drugih formatov, ki jih bere tvoj bralnik – eden že štima …
Morda se mi je zgodilo vsega trikrat, štirikrat, da se ni dalo nič naredit. Imam pa Bebook.

@firbčnež: Kupujem knjige, ki jih res želim imeti in vem, da jih bom tudi prebrala. Zdi pa se mi nesmiselno kupovat “potrošno robo” – krimiče srednjega ranga, pa tudi klasike, ki se (tudi brezhibno urejene) brezplačno valjajo po vsem netu.

@Rovtar
Absolutno se strinjam, da je za branje še tako skromen bralnik prijaznejši od fensi gedžetov – e-ink je zakon, saj se oči preprosto ne morejo utruditi, tako da bereš mirno in brez motenj. Pa čeprav se bralnik v primerjavi s tablico zdi enako zastarel kot gramofon s trobljo.

..

S Calibro še nikoli nisem imela težav pri pretvarjanju, zato pa sem jo omenila.

Tudi sama za Kindle kupujem samo tiste knjige, za katere vem, da jih bom verjetno še kdaj brala oz. potrebovala pri svojem delu – torej ne romanov in podobnega.

NE kupujem in NE berem klasikov – ne slovenskih, ne tujih, tako da jih tudi na Kindlu absolutno ne pogrešam.

lp, M

PS: samo mimogrede:))): ne hodim v kino, ne pijem coca-cole in kava mi je dobra samo tista, ki jo pripravim sama – iz mešanice treh italijanskih kav..:)))) Pa vendar prihranka še vedno ne bi vložila v knjižne klasike. 😉 :)) Vsak od nas ima svoje prioritete.

Deset mesecev s Kindlom 3.

Nekaj statistike na hitro:
– kupljenih 25 knjig
– porabljenih kakšnih 300 evrov
– polnjenje na dva tedna, razen če je vmes čezatlantski let brez spanja
– ena reklamacija zaradi drobcene napake na zaslonu po nekaj mesecih, brez težav dobil zamenjavo (nasveti, kako to izvesti čimbolj neboleče, so na voljo po potrebi). Postopek sem preveril bolj iz poklicne deformiranosti, namreč da vidim, kako deluje RMA 😉

Plusi:
– velikost, priročnost
– razmeroma dober zaslon
– plačljivi poslovni model v oblaku mi ustreza in zaznavam ROI, Amazon pa verjetno tudi
– slovar
– izbor angleške literature
– garancija
– gumbi za listanje na levi in na desni (zlahka si jih predstavljam tudi na vrhu in spodaj)
– polnjenje z mikro-USB

Minusi:
– utrip zaslona pri listanju
– “ohranjevalnik zaslona” z morbidnimi literarnimi liki
– pred nakupom grem raje na iPad, se tam odločim in se vrnem na kindla
– aplikacija na osebnem računalniku ne omogoča kopiranja preko odložišča
– uporabniški vmesnik je bukov
– tipkovnica je zgolj zasilna

Nikoli obžalovan nakup.

stara tema, novo mnenje:
Mojca Pišek o entuziazmu založnikov nad e-knjigo ali zakaj se bralci zarotniško nasmihamo

Tale piška je vse bolj kura: neumna in zlajnana.

Ker nisem ravno hi-te tip, bi mi prišli prav vaši odgovori. A mi lahko kdo pove, kako je z branjem strokovnih tekstov s Kindlom? V knjigi imam pri opombah navadno marker, tako da en dva tri preberem opombo. Kako pa je s tem pri elektronski verziji? Zahteva več – manj časa?
Toro je omenil tudi slovar. Kaj to pomeni – lahko neznano besedo z nekaj pritiski na gumb prevedem v krajšem času, kot to naredim danes s (fizično) knjigo in slovarjem na kompjuterju?

Hvala za odgovore.

Calibre jo rad zaštrika. Imam kar nekaj slabih izkušenj, zlasti pri pretvorbi PDF v ePUB. Pri Kindlu pa je problem, ker na Amazonu ni podpore za slovenščino, oziroma za E-knjige s šumniki. Osebno tega nisem preverjal, a sem to zasledil v nekem članku.
Slovenskih E-knjig praktično ni, Ruslica proda samo nekaj izvodov letno, kar ni niti za skorjo kruha. Žal je publika v Sloveniji, ki ima E-bralnike, navajena sandokanskega sistema in medsebojne komunistične delitve. V praksi to pomeni, da knjig večinoma (poudarjam – večinoma) ne kupujejo, temveč si jih izmenjujejo. V Sloveniji še ne velja, da nekaj, kar ni otipljivo ni brezplačno. Publika, ki ima E-bralnike, prisega na tuje knjige. Od bralnikov je dober vsak, ki ti omogoča enostavno nalaganje knjig in udobno branje. Tablica je obča naprava, a bralnik je namenska naprava, ki najbolje opravlja to, za kar je narejena. Za WC zalogajčke je dobra tudi tablica, a za resno branje ni dobra.

Moje sicer bolj skromne izkušnje:

Na androidu berem knjige z Amazon Kindle aplikacijo, ki je menda enaka kot na Kindle bralniku. Knjige, ki jih kupim ali brezplačno naložim z Amazona, je s to aplikacijo izredno prijetno brati. Lahko se naravnava ozadje, da ni preveč kričavo belo, velikost črk, najboljši je pa slovar. Uporabljam angleško-angleškega (obstajajo tudi drugi, vendar ne angleško-slovenski) in samo s pritiskom na neznano angleško besedo, se v spodnjem desnem kotu pojavi kratka razlaga besede. Istočasno lahko pogledaš tudi, kaj je o tej besedi napisano v Wikipediji, a za to moraš biti povezan z internetom.

Preko Kindle apilkacije lahko bereš tudi druge dokumente, ki jih preneseš na bralnik, a ugotavljam, da pri dokumentih, ki niso preneseni iz Amazona, ne morem uporabljati slovarja – vsaj ne na tako prijeten in preprost način, kot sem opisala zgoraj. Tudi ozadaja ne morem spreminjati, listanje ni tako preprosto.
Ne vem, mogoče bi kdo, ki ima kaj več IT znanja, te drobne neprijetnosti znal razrešiti.

Pa še o branju knjig na tablici.
Jaz sem s tem izredno zadovoljna. Je pa res, da Kindle bralnika še nisem resno poskusila. Verjetno je res lažje v rokah držati bralnik kot tablico. Tudi odsevanja na ekranu pri bralniku menda ni, a vse to me sploh ne moti. Na tablici imam še toliko drugih stvari in to samo na dosegu klika – zapiske, dnevnik, slike, članke, koledar, če sem v območju Wi-Fi tudi internet … Tablica je zakon:-) Ves čas v moji torbici.

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

Jaz imam že dve leti bralnik Prestigio, model PER3162B, 6 inčni. Sem zelo zadovoljna in je bil že takrat zelo ugoden.

Primerjavo bralnikov si lahko pogledaš na FB strani Knjižni Koktajl

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

kaepig xcwvsqaxxeqq, nrjsutqgasnq[/url], dgckqkbturbd[/link], http://fcraxhqpnyvr.com/

Zdravo!
Sama se tudi odločam za nakup e bralnika saj za knjige porabim preveč denarja in tudi težke so za nosit naokoli. Gledala sem predvsem Kobov Touch, srebrn (N905-KDN-S). Nekaj dni nazaj so ga na mimovrste še imeli, danes ga pa ni več. Pa me zanima če kdo ve kje drugje bi ga še lahko dobila po podobni ceni kot tam?

P.S.: cena je bila okoli 80€.

Hvala

New Report

Close