Dobre kriminalke
Meni je všeč serija kriminalk o patologinji Kay Scarpetta, od pisateljice Patricie Cornwall, in od Tami Hoagh. Dve knjigi sta, naslovov se ravno ne spomnim, ampak sta dobri.
Če pa bereš slovenske avtorje, ti priporočam serijo ljubezenskih kriminalk od pisateljice Darje Hočevar, ki jih izdaja pod psevdonimom Stella Norris.
Skandinavci:
Stieg Larsson !!!
Jo Nesbø !
Håkan Nesser !!!
Jens Lapidus
Henning Mankell
Yrsa Sigurđardóttir
Peter Høeg (Gospodična Smilla in njen občutek za sneg) !!!
Klasika:
Aleksandra Marinina !!
Colin Dexter !!
Martin Cruz Smith (vsaj Park Gorkega) !!!
Bernard Schlink !!
Gilbert Keith Chesterton !
Drugo:
Andrea Camilleri !
Donna Leon !
Ian Rankin !
Boris Akunin
Zoran Drvenkar (Sori) !!
Ferdinand von Schirach (Zločini: zgodbe) !!!
Wolf Haas (Matilda) !
Caroline Graham
Veit Heinichen
…
E. A. Poa, Conan Doyla, Agathe Christie, Simenona, itd nisem omenil, ker to (menim) sodi v splošno izobrazbo :-), prav tako nekaterih že omenjenih (Pennac, Vargas …)
Kaj od tega je vredno prebrati, je stvar posameznika, moj osebni izbor je označen s klicaji.
Čeprav je Dexter (tudi tukaj) bil spoznan za »rahlo zastarelega« – in če danes gledamo ekranizacije o inšpektorju Morsu, to dejansko tudi je – priporočam vsaj njegovo mojstrovino, The Wench is dead (1989) ali Deklina je mrtva (slo prevod 2002). No, tudi ostale so še vedno kriminalke na nivoju.
Še kakšna ideja pa tule (seznam literarnih detektivov):
http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_literarnih_detektivov
Meni je bil pa on razočaranje. Z nekim kao internacionalnim imenom in v ZDA umeščenimi zgodbami, kjer se potem iz opisov krajev vidi, da jih je nekdo opisoval po zemljevidu, ne na podlagi osebne izkušnje, verjetno z namenom “bodočega prodora na tuji trg” – ne vem, no, meni se je zdelo bolj poceni od poceni ZDA piscev.
Med slovenskimi avtorji je definitivno Avgust Demšar No. 1.
Kako so si okusi različni. Meni pa Demšar nikakor ne potegne. Njegov lik inšpektorja Vrenka je smešen. Vrenko nima nobenga znanja o forenziki, ne preiskavah, ima pa eno veliko stvar in to je intuicija. Da bi policiski inšpektor reševal umore na podlagi močne intuicije je malo smešno. Všeč so mi kriminalke v katere se avtor poglobi z raznim podznanjem, ki ga nato uporabi v zgodbi. Najraje imam MIchaella Connellya on je genialen pisec kriminalnih romanov. Ron se bere enostavno in lahkotno, všeč pa mi je njegovo pisanje s čustvi, karakterji in sledi, ki te vodijo v napačno smer pri iskanju morilca.
Prebral sem Chris Carterjevega Morilca s križem. Dobra in napeta zgodba. Avtor je študiral psihologijo morilcev in bil zaposlen pri policiji. Skozi leta dela je opravil vrsto razgovorov z morilci. Vidi se, da ve o čem govori in ima izkušnje na teh področjih. Vsekakor priporočam v branje vsem ljubiteljem kriminalk.
Meni so všeč zgodovinske kriminalke, ki se ne dogajajo v današnjem času. Všeč sta mi bili od Nika Drake-a Nefretete in Tutankamon. Poleg krimiča izveš še veliko o zgodovini. Meni je to všeč. Dobra je tudi Atlantida, Davida Gibbinsa. Sem izvedla veliko novih stvari o človeški zgodovini po ledeni dobi…
Pa tudi Rojstvo venere Sarah Dunant mi je zelo všeč. Sicer ni kriminalka, bolj drama, zgodba o ženski, ki odrašča v renesančni Italiji, v Firencah. Veliko izveš o kiparstvu in likovnem ustvarjanju tistega časa. In tudi o družbi in stanju žensk … Fajn branje.