Plačilo za ilustracijo
Pozdravljeni,
imam založbo, ki je vnaprej odkupila pravice za izdajo knjige in postavljen je rok.
Na začetku sem mislila, da bom lahko vse naredila sama, vedar sedaj ugotavljam, da se mi zatika pri
ilustracijah….pač nimam tok izkušenj z ilustriranjem.
Zanima me kolikšna je cena povprečnega ilustriranja- karkoli že to je?
Nočem plačati premalo, ker zeloooocenim ustvarjalno delo, po drugi strani
pa ne-bi rada preplačala ilustracije.
Se zahvaljujem za odzive.
Sabi
Sabi, to je zelo ohlapna zadeva in se ti lahko kljub informacijam zgodi eno ali drugo. Nekdo ti bo računal 20 evrov za ilustracijo, drugi 200 in več. Cena seveda narašča s prepoznavnostjo ilustratorja (no, najbrž so tudi kakšne izjeme).
Predlagam nekaj korakov. Pobrskaj po knjižnici ali vsaj poguglaj, kako kdo riše. Ni nujno, da ti bodo všeč ravno tiste ilustracije, ki se prodajajo po 500 evrov/kos. Izberi nekaj ilustratorjev, ki se ti zdijo primerni za tvojo knjigo, nato pa poskusi dobiti še profesionalno mnenje. Celo tukaj na moljih je kdo, ki bi ti znal namigniti v to smer. Nato sledi “lobiranje” – stik, povpraševanje, info o ceni … In potem se na podlagi vsega odločiš.
Odločitve, ki bazirajo samo na ceni, se pogosto izkažejo za napačne.
Je pa v navadi, da ilustratorja priskrbi in plača založba. Ta naj bi a) imela izkušnje z njihovo ponudbo, kakovostjo in cenami in b) imela strokovnjaka, sposobnega presoditi, ali je nekaj primerno tvoji zgodbi ali ne. Preseneča me, da so to zaupali kar tebi, navsezadnje bodo pod knjigo “podpisani” tudi oni kot založba.
SABI…. MOJE IME GAŠPER JENKO IN SEM ILUSTRATOR, NO JA RIŠEM(MED DRUGIM…he he he). ČE TI LAHKO JAZ KAKO POMAGAM TI BOM Z VESEELJEM, ŠE POSEBAJ, ČE JE STVAR ZA MLADEŽ… SAM PA V RISANJU NADUŽIVAM. ČE TE JE “ZINTRIGIRAL” LAHKO LONTAKTIRAŠ(ALI PA TUDI NE) Z MENOJ NA NASLOVU: banzaii75@gmail.com
LEPO BODI IN OSTI JAREJ
GAŠP’R