Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Vse ali celo

Vse ali celo

Večkrat sem se že ubadala z vprašanjem, ali se ob besedi letu uporablja zaimek ves ali cel: torej vse leto ali celo leto. Oboje je najti v SSKJ.
Torej če je mogoče celoto razdeliti na dele (v tem primeru pač časovne), naj bi uporabljali celo: celo leto, cel teden.
Najdemo pa oboje. Je oboje pravilno/ustrezno?
Hvala!

Pravzaprav zaimek ves in pridevnik cel ločujemo po pomenu malo drugače: ves uporabimo v pomenu, da je vse uporabljeno, cel pa, da je uporabljeno vse, brez delitve na kose.

Tako pojem ves sladoled (vse, kar imam) oziroma celotno lučko (nisem je razdelila na kose), premaknem celoten tovornjak (ker ga ne razdelim na kose), vendar ne morem pojesti celega hlebca (ker je prevelik, ga razrežem), pojem pa ves hlebec (ok, hlebček :)).

Pri letu je po mojem mogoče takole: vse leto so zabušavali – torej v vseh 12 mesecih, kot so jim bili na voljo. Mislim, da tu ne gre za to, ali lahko leto delim na kose ali ne, bolj gre za pomen, ali to počnem v tej časovni enoti ali ne, ne pa, ali sem to časovno enoto razdelila na kose (kot npr. hlebec).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close