Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis trpnik in trpni način

trpnik in trpni način

Prosim kogarkoli, ki ve, če mi obrazloži razliko med trpnim načinom in trpnikom. Baje je razlika, sam ne vem, kakšna.

Hvala in lep dan

Glagol je v trpniku. Trpni način pa je način tvorbe povedi.

Npr. Pisarna je zaklenjena. – glagol v trpniku je “je zaklenjena)

Sam način tvorbe povedi pa je trpni način. Ker tvornik bi bil: Ptah je zaklenil pisarno.

Laična obrazložitev, kolikor se spomnim iz osnovne in srednje šole. Bodo slavistke povedale, če je res.

b) trpni način ali trpnik; za trpnik gre takrat, kadar osebek ni vršilec dejanja, niti nosilec stanja ali poteka.
Primer: Hiša se zida. – Sladoled je kupljen. Drevo je posajeno.
Zudi tokrat se vprašajva kdo je vršilec dejanja v teh stavkih? – Iz stavkov tega ni mogoče razbrati. Vsak stavek sicer ima osebek ( hiša, sladoled, drevo) vendar ti niso dejavni, aktivni.

Pretvorbe iz tvornika v trpnik in obratno
a) pretvorbe iz tvornika v trpnik
Učitelj je pohvalil učenko.—– To je tvornik, ker imamo aktivni osebek-učitelj !
Učenka je bila pohvaljena. ( od učitelja ) — To je trpnik, ker učenka ni dejavna!
Kako torej pretvarjamo? Glagolska oblika ( je pohvalil ) se zamenja z obliko pomožnega glagola biti + deležnik na –n /-t ( je bila pohvaljena ).

b) pretvorbe iz trpnika v tvornik
Trava je pokošena ( od koscev ). ….Gre za trpnik, ker osebek ni dejaven.
Kosci so pokosili travo. ….. Gre za tvornik, ker je osebek stavka aktiven.

Pravilo za tvorjenje trpnika v tvornik je ravno obratno prejšnjemu.

!! Trpnik lahko pretvorimo v tvornik. Vsakega tvornika pa ne moremo spremeniti v trpnik.
Primer.
Tvornik Trpnik
Ana je napisala pismo. Pismo je napisano.
Matej bere v svoji sobi. /
Zvečer bom šla v kino. /

maja, saj ona razume razliko med tvornikom in trpnikom. Zanima jo razlika med trpnim načinom in trpnikom. Dejte se naučit brat.

Je ni. KOt npr. prihodnji cas ali prihodnjik. Eno in/aliu drugo!!

Zanima me, če mi lahko poveste ali je ta poved trpna ali tvorna. ”Ob koncu razstave so izdali katalog.”
Najlepša hvala 🙂

Lahko.
Tvorna.

New Report

Close