Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis najlaže/najlažje

najlaže/najlažje

Pozdravljeni,

zanima me, kaj je prav:

Potopek najlažje/najlaže opišemo z uporabo različnih pripomočkov.

Hvala.

Oboje je pravilno, takšni prislovi se lahko pišejo/izgovarjajo z j-jem ali brez.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Prosim za pomoč:
katera začetnica je prava:
Dolga nemška smer/Dolga Nemška smer v Triglavu?

Mira

Kolikor sem lahko na hitro razbrala po spletu, je Dolga nemška smer naziv smeri (našla sem še Kratko nemško smer), verjetno je smiselno pričakovati, da so to imena smeri, ne le njihova lastnost (torej dolga/kratka). Vsekakor pa verjetno ne bi bilo odveč poklicati koga izmed pristojnih za razlago imen teh smeri (npr. gorniško društvo ipd.) in preveriti, kaj je ime, kaj pa lastnost, ki pravzaprav ni nujno del imena, tedaj bi bil zapis najbolj relevanten.

Lahko bi namreč pisali dolga/kratka Nemška smer in bi iz zapisa izvedeli, da obstaja Nemška smer, ki je lahko dolga oziroma kratka, zapis Dolga nemška smer pove, da je to ime smeri. Ne vidim pa razloga za zapis Dolga Nemška smer, tako da bi tega vsekakor opustila.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close