Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis povratni svojilni zaimek?

povratni svojilni zaimek?

Imam prijateljico Sanjo. Sanja pa je tudi prijateljica moje žene. Ali greva obiskat svojo ali najino prijateljico?

Svojo.

Po teh logiki peljem v avtopralnico svoj avto, čeprav je najina last; svoje stanovanje bom prodala in hodim na svoj vikend; svoj družinski nakit bom nesla v bančni sef. Bravo, Zvedavec … tole se zelo lepo sliši 🙂

Ja, kakor hočeš: v pralnico peljem svoj avto/naš avto, v pralnico peljemo svoj avto …

Ne bereš dovolj natančno.

Obiskat greva svojo prijateljivo.
Obiskat GREM svojo/najino (odvisno, kaj hočiš poudarit) prijateljico.

Torej:
V avtopralnico peljeva svoj avto.
V avtopralnico peljem najin/naš avto.

(če pa bi bil samo tvoja last)
V avtopralnico peljeva moj avto.
V avtopralnico peljem svoj avto.

Živjo zanima me kako pa ugotoviš kdaj je povratni svojilni zaimek?

kje najdem vaje za svojilne in vprašalne ter povratne zaimke

Povratni svojilni zaimek uporabiš takrat, kadar je nekaj lastnina osebka. To je vse in ponavadi je stvar čisto enostavna. Samo vprašati se moraš, ali gre za lastnino osebka ali ne. Enostavne primere je lepo navedel Zvedavec.
Paziti pa moraš, da gre res za osebek. V stavku “Rad imam svoj avto” sem osebek jaz. V stavku “Všeč mi je moj avto” pa osebek NISEM jaz, zato tukaj ne smeš uporabiti povratnega svojilnega zaimka.

Kaj pa v primeru: Rada bi se zahvalila svoji/moji mentorici …?
Mentorica ni ravno moja last, vendar je bila mentorica mojemu diplomskemu delu. Kaj je pravilno?

Zahvališ se svoji mentorici.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala za hiter odgovor 🙂

Navedeno
Zvedavec

Ne bereš dovolj natančno.

Obiskat greva svojo prijateljivo.
Obiskat GREM svojo/najino (odvisno, kaj hočiš poudarit) prijateljico.

Torej:
V avtopralnico peljeva svoj avto.
V avtopralnico peljem najin/naš avto.

(če pa bi bil samo tvoja last)
V avtopralnico peljeva moj avto.
V avtopralnico peljem svoj avto.

jaz mislim, da si narobe navedel primer, GRESTA obiskati prijateljico in ne samo on, zato je v tem primeru bolj slišno NAJINO prijateljico! Ne bereš dovolj natančno

New Report

Close