Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis poglavje R/rezultati

poglavje R/rezultati

Podrobna analiza je v poglavju Rezultati.

Krajšo različico vprašalnika s tremi dimenzijami (Ekstravertnost, Sprejemljivost, Vestnost) smo uporabili za merjenje osebnostnih potez.

Opisi mladostnikov, uvrščeni v kategoriji Ekstravertnost in Sprejemljivost, predstavljajo približno polovico odgovorov.

Pozdravljeni, zanima me, če je v zgornjih primerih treba pisati te kategorije z veliko? Sem iskala odgovor v pravopisu in na forumu, pa nisem našla ničesar podobnega, s čim bi si lahko pomagala. Katero pravilo govori o tem?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Marta

Tu ti lahko pomagajo edino pravila o veliki začetnici in lastnih imenih. Sklepam, da vprašalnik ni bil sestavljen iz treh delov, ki so imeli naslove Ekstravertnost, Sprejemljivost in Vestnost, zato se pišejo z malo. Enako pri kategorijah.

Moj predlog:

Krajšo različico vprašalnika s tremi dimenzijami (ekstravertnost, sprejemljivost, vestnost) smo uporabili za merjenje osebnostnih potez.

Opisi mladostnikov, uvrščeni v kategoriji ekstravertnosti in sprejemljivosti, predstavljajo približno polovico odgovorov.

Če pa je naslov poglavja Rezultati, se verjetno napiše z veliko, kadar to omenjamo, ne?

Primer: Podrobna analiza je v poglavju Rezultati.

Da, ker ga pišeš kot naslov poglavja, torej stvarno lastno ime.

Kako pa je teh dveh primerih?

V Tabeli 2 je prikazana primerjava x in y.

Tabela 2.
Primerjava x in y.

Starostna struktura je razvidna iz Slike 1.

Slika 1.
Starostna struktura.

Kaj točno te zanima?

Joj, buča, js. 🙂

Velika oz. mala začetnica:

V T/tabeli 2 je prikazana primerjava x in y.

Starostna struktura je razvidna iz S/slike 1.

Uporabljati sem videla oboje. Mnogi pišejo veliko začetnico, ker jemljejo to kot naslov slike. Najbrž bi se dalo upravičiti obe možnosti. Mimogrede, kar je na sliki, je razvidno s slike.

Gordita, hvala še enkrat.

Lp
Marta

Pri tovrstnih zapisih gre pri veliko avtorjih za mešanje hrušk in jabolk. Eno je naslov slike: Slika 1: Prikaz tega in tega, drugo pa je, ko se ta naziv slike uporabi v drugem pomenu, ne kot njen naslov, zato je pravilno le: iz tabele 2 lahko razberemo, s slike 1 je razvidna … ipd.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Nataša, hvala lepa za odgovor.

Kako pa je v tem primeru?
Podrobna analiza je v poglavju Rezultati.

Se strinjam z zgornjo razlago, če je poglavje res naslovljeno Rezultati, potem se lahko nanj tako tudi sklicujemo. Če pa je to le poglavje, v katerem so nanizani rezultati, še bolje izsledki, če je mogoče, potem bi pisali: v poglavju z izsledki oz. v poglavju z rezultati.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close