Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Natečaj MK Modra ptica?

Natečaj MK Modra ptica?

mogoče kdo ve, kaj se je zgodilo po bombastični najavi MK o nagradi Modra ptica? Je kaj na tem ali pa je to le še ena cenena samoreklamna zvijača MK na način neumnega Reader Digesta?

http://www.mladinska.com/knjige/knjizne_nagrade in danes v Delu. Ne vem, zakaj bombastično/ceneno/samoreklama/zvijača/neumno – na kaj se to nanaša?

Komisija se mi zdi primerna (Nela Malečkar, Zdravko Duša, Andrej Blatnik, Andrej Ilc in Andrej Koritnik), nagrada bogata, promocija pa zagotovljena. Po mojem je Modra ptica res hvalevredna pobuda. Ker gre za neobjavljena dela, bo sicer manjkalo nekaj kresnikovega vznemirjanja pri nas, avtsajderjih, a se vseeno veselim dobrega branja.

pozdravljam! za tak denar bi se marsikomu, ki se mu ne da pisati prav zaradi miloščine, ki jo dobiva do prvih 10.000 izdanih izvodov, verjetno dalo truditi. obetamo si lahko poplavo knjig nezaposlenih, ki bodo pisali o njihovem življenju in izkušnjah. upam, da bo vmes čim več kvalitetnih del!

No, upam, da ste si prebrali tudi Pravilnik.
Npr. 11. člen:
Avtor nagrajenega dela prejme nagrado v višini 12 000 EUR bruto.
Uprava Mladinske knjige Založbe d.d. lahko s sklepom spremeni višino nagrade.

Zanimiv je tudi 12. člen o brezplačnem sodelovanju pri promocijskih aktivnostih…

V okviru letošnjega razpisa se višina nagrade in vsi pogoji, ki smo jih objavili, ne bodo spreminjali! Toda ker bo natečaj in nagrada Modra ptica vsakoletna stalnica založbe MK, bomo glede na letošnje izkušnje v prihodnosti kaj spremenili, izboljšali … mogoče pa bo razpisana nagrada naslednje leto višja : -)

Mene zanima, ali bodo res imeli šanse tudi avtorji, ki so še čisto neznani…

gospod Vinko Möderndorfer je bil dvakrat nominiran za modro ptico, verjamem da bo tudi še tretjič nominiran in to ti pove le eno.
Mladi neuveljavljeni avtorji žal nimamo nobenih možnosti in res se mi zdi žalostno. samo uveljavljeni avtorji kot so Miha, Vinko in Stanka znajo pisati ostali mladi žal ne.
To je moje mnenje.

g. Nela Malečkar če sem prav prebral ste napisali da bo natečaj in nagrada Modra ptica vsakoletna stalnica, torej se lahko veselimo.
Ko ste že slučajno omenili da bi lahko kaj izbojšali bi jaz predlagal to, da si za žirijo izberite študente, le tako bi ljudje vsaj imeli občutek, da lahko zmagajo kljub visoki konkurenci uveljavljenih avtorjev, saj takšen občutek sem jaz imel, ko sem začel prebirat ta forum. Ljudje niso preveč zadovoljni z modro ptico, kritike letijo iz vseh smereh.
Lahko noč

bolj je žirija nepismena, večje možnosti imajo nepismeni za zmago. Čudno, da niste predlagali kar žreba.

Pri nas je v založništvu tako, kot povsod drugod – štejejo samo klanske povezave. Kvaliteta dela je zadnje, kar pri domačih avtorjih zanima največje slovenske založbe. Pri tujem leposlovju pa seveda gredo samo znana imena in tista, ki prinesejo cekin. Drugače si ne morem predstavljati, da imamo 50 odtenkov sive in podoben pofl.

Vse večje domače založbe domače avtorje objavijo, če pridejo do subvencije. Tu pa pride do izraza prej omenjeno klansko omrežje. Vsi vemo, da imamo v književnosti klane, ki vladajo sceni in ti klani nam določajo, kaj je in kaj ni kvaliteta (kar pač smatrate pod tem). Vsi samo tarnajo nad državo, vsi bi molzli proračun.

Isto je tu pri nagradi modra ptica. Šteje se samo klan, v klanu imenovan MK pa že vnaprej vemo, kdo bo zmagovalec in komu bo klan MK natisnil knjigo. Dragi avtorji v MK ni prihodnosti moramo poiskat drugo žaložbo, ki bo podpirala mlade ali pa sami ustvarimo založbo, ki bo sprejemala rokopise vseh slovenskih avtorjev in ne samo uveljavljenim.

Bolj si neumen manj boš kupoval saj je očitno, da nobenega v Sloveniji zdaj ne zanima socialni realizem, no če ste gledali statistiko potem bi vedeli da je v povprečju Slovenec star 42 let, torej le kdo bi kupoval nagrajene knjige ( ki pa so po večini nastavljene iz ozadja, da ne omenjam, da je MK veliki klan za opranoglavce) ko pa je večina bralcev starih.

MK zanima samo denar in že vnaprej izbere nominirance isto je z nagrado Readers Digest, le kdo ti pa bo dal kar tako 50 000 nagrade, no le neumnež bo verjel.

Ne rabimo žirije, saj se že vnaprej ve kdo bo zmagovalec.

New Report

Close