Kupovanje knjig
Pozdrav vsem beročim,
na tem našem forumu smo zapisali že ogromno besed o pisanju knjig, trenutno imamo “aktualne” (dejansko so ves čas bolj ali manj aktualne) tri teme tipa “pisanje knjig” – kaj pa kupovanje knjig?
Moje izkušnje so take (zdajle bom malo karikirala):
Knjigo bi napisal vsak. Prebral bi jo malokdo. Kupil pa je ne bi nihče.
Zanimiv članek: http://www.dnevnik.si/kultura/spodnja-meja-je-natanko-nicla
Torej – koliko knjig (če sploh) na leto približno kupite? Zakaj toliko? Kaj je po vašem mnenju “pameten nakup knjige”?
In kako na nakup knjig gledate, če odmislite najpogostejši “oviri” nakupa, na kateri se običajno sklicujej/m/o, ko knjige ne želimo/moremo kupiti (premalo prostora in predrage knjige)?
Kerstin
Ja, točno tako je.
Marsikateri “wannabe” pisatelj bi moral po mojem mnenju več brati, mi bralci bi pa morali več kupovati. V današnjem času je bralec car – knjig je ogromno in so dokaj lahko dostopne, lahko izbira in se despotsko odloča; ja, to bom prebral; ne, to me pa ne zanima in se enostavno obrne stran – če malo karikiram.
Malo sem preračunala in ugotovila, da letno kupim okrog 10 knjig. V zadnjem letu je bila polovica elektronskih – vse kupljene na Amazonu, ker se pač prilegajo moji bralni aplikaciji.Domačih elektronskih knjig še nisem kupila, sem si pa eno sposodila preko biblosa.
Do pred nekaj let sem knjige kupovala tudi preko Sveta knjige. Zdaj nisem več član tega knjižnega kluba, ker enostavno ne ponujajo več knjig, ki bi mi bile všeč.
Ostale knjige kupim po knjigarnah – bolj ali manj po trenutnem navdihu. Če vidim, kakšen naslov, ki me je v preteklosti že vzdramil, ali pa avtorja, ki ga cenim in seveda, če se mi cena zdi primerna, in knjiga je moja.
He he, Kerstin, odlično povzeto.
Tako na približno bi ocenila, da na leto kupim med 10 in 15 knjig. En del zase, en del za darila. Bi kupila še kakšno več, če me ne bi doma že hudo basal prostor. Pri nakupu knjig zase me vodita izključno dva motiva, ki se morda bereta celo malo trapasto, pa vendar:
1. ne vem, kako naj tole dobro formuliram, na nek način se z nakupom želim “oddolžiti” založbi, ker je izdala dobro knjigo oziroma avtorja (namesto recimo še enega šunda, ki se bi gotovo bolje prodajal) – razmišljam pač, da če dobrih knjig ne bomo kupovali, jih bodo počasi nehali izdajati…in potem si jih pač ne bomo mogli izposojati v knjižnicah, ker jih preprosto ne bo,
2. dobro knjigo kupim tudi zato, da jo potem posojam in spravljam prijatelje na okus :-), in ful sem vesela vsakič, ko mi to uspe.
Včasih kakšno knjigo kupim tudi zato, ker sem preveč radovedna, da bi nanjo čakala v knjižnici…
Spadam med pridne kupovalce. Letno potrošim za knjige najmanj 1000 evrov in zraven še okrog 300 evrov za zgoščenke. Za rojstne dneve podarjam samo knjige, tiste manj dragocene pa poklonim namesto kave ali čokolade. Najmanj sreče imam z leposlovjem. Skoraj praviloma sem razočaran. Nikomur ne priporočam kupovanja po pošti. Ti telefonski prodajalci so kot sestradane mačke- če potepuški mački daš hrano, se bo vračala. Podobno je s temi prodajalci. ne znajo te pustiti pri miru. Rad kupujem filozofijo, medicinske knjige, ekonomijo, umetnost, prav tako pa ne prenesem poljudne psihologije v smislu ženske so z venere, moški pa z marsa. Me pa strašno veseli, da lahko svoje knjige počrtavam. Svojih najljubših knjig praviloma ne posojam. Si pa prijatelji med samo izposojamo slike in drobne kipce.
Torej – koliko knjig (če sploh) na leto približno kupite? Zakaj toliko? Kaj je po vašem mnenju “pameten nakup knjige”?
Na leto kupim do približno 5 knjig. Doma imamo veliko knjižnico, nekaj knjig čez leto dobim v kaki knjižnici, ki jih odpiše. Po navadi kupljene knjige podarim za darilo. Sama knjig, ki jih dobim v dar oz. ki so odpisane v knjižnici po navadi ne berem sistematično – jih imam bolj z zbirko. Nadvse sem bolj navdušena nad zbiranjem knjig – bibliofilstvom, kot pa dejanskim prebiranjem le-teh, kajti časa za branje mi vedno zmanjkuje ob tako hitrem tempu življenja.
Rada pa imam sistematično nakupovanje knjig – všeč so mi npr. vse kriminalke nekega avtorja ali pa npr. biografije znanih rock glasbenih skupin. Moj nasvet je, da si vsak izbere žanr oz. tematiko, ki ga zanima, nato pa poizve, kake založbe oz. knjige obstajajo na to temo ter tako sistematično kupuje in prebira knjige.
Kar se tiče Sveta knjige – smo bili tudi mi naročeni, vendar enako, ne ponuja več takih knjig, kot bi jih želeli, pa smo se izpisali.
Kdor nima problemov z angleščino in branjem angleščkih knjig, lahko kupuje prek spleta npr. na strani http://www.bestseller.si, dobra je tudi knjigarna Behemot v Ljubljani, ne bi pa bilo slabo kdaj pa kdaj zaiti tudi v kako drugo knjigarno sredi Ljubljane (kar pa ne pomeni, da je to nujno knjigarna založbe Mladinska knjiga), npr. Sanje (www.sanje.si) ipd.
Osebno mi je bolj všeč tiskana knjiga, sem si pa sama tudi že izposodila e-knjigo preko biblosa (www.biblos.si).
Seveda so mehko vezane knjige cenejše od trdo vezanih, ampak mojih knjig načeloma ne posojam ter tako nimam problema s poškodovanim hrbtiščem, robovi, ipd.
1. ne vem, kako naj tole dobro formuliram, na nek način se z nakupom želim “oddolžiti” založbi, ker je izdala dobro knjigo oziroma avtorja (namesto recimo še enega šunda, ki se bi gotovo bolje prodajal) – razmišljam pač, da če dobrih knjig ne bomo kupovali, jih bodo počasi nehali izdajati…in potem si jih pač ne bomo mogli izposojati v knjižnicah, ker jih preprosto ne bo,
.[/quote]
Po eni strani se sicer strinjam z vami, da če dobrih knjig ne bomo kupovali, jih bodo nehali izdajati in jih pač več ne bo… Sama na leto kupim kakšnih 5 knjig in nikoli ni razlog, da bi se želela “oddolžiti” založbi, ker je izdala dobro knjigo, pač pa moja želja imeti dobro knjigo doma in jo znova prebirati. Tudi obleke ne kupim zato ker se želim nekomu oddolžiti ker je izdelal dobro kreacijo…pač pa zato ker mi je všeč in jo želim nositi… tudi potovanja ne vplačam iz razloga ker se je agencija potrudila in pripravila dobro ponudbo, ampak iz lastnega užitka….
.[/quote]
Po eni strani se sicer strinjam z vami, da če dobrih knjig ne bomo kupovali, jih bodo nehali izdajati in jih pač več ne bo… Sama na leto kupim kakšnih 5 knjig in nikoli ni razlog, da bi se želela “oddolžiti” založbi, ker je izdala dobro knjigo, pač pa moja želja imeti dobro knjigo doma in jo znova prebirati. Tudi obleke ne kupim zato ker se želim nekomu oddolžiti ker je izdelal dobro kreacijo…pač pa zato ker mi je všeč in jo želim nositi… tudi potovanja ne vplačam iz razloga ker se je agencija potrudila in pripravila dobro ponudbo, ampak iz lastnega užitka….[/quote]
Saj sem povedala, da so moji razlogi malo čudaški :-). V pojasnilo k prav temu konkretnemu morda le tole. Izjemno malo knjig sem prebrala več kot enkrat. Da je neka knjiga dobra, pa vem šele, ko jo preberem. Če bi kupila dobro knjigo zato, da jo ponovno preberem, bi torej v življenju kupila morda dve ali tri knjige :-). Kupim jo torej nekako bolj zato, ker si zasluži (knjiga in z njo založba), da jo imam doma. Boljše ne znam povedat. Pa tudi če kupim kaj še neprebranega, samo zaradi avtorja, kupim to iz istega razloga – ker bi si jo za branje pač lahko izposodfila v knjižnici. Ko tuhtam o tem, kar si napisala, si lahko vse skupaj razložim v bistvu zelo enostavno – brez hujših muk bi lahko živela ob pomanjkanju dobrih kreacij in zanimivih agencijskih ponudb (ter verjetno še kopice zadev, ki niso življenjsko nujne), brez dobrih knjig pa precej težje :-).
Veliko, večinoma sicer v elektronski obliki, iz preprostega razloga, ker bi me sicer pokopale pood sabo. Slovenske knjige kupujem v ‘analogni’ obliki, ampak moram priznati, da večinoma berem v angleščini. Potem pa kupimo še kar nekaj otroških knjig. Pač pa zelo malo hodim v knjižnico, otroci več. Vse skupaj, bi rekla, okoli 30. Vsaj upam, da ni več …
Jaz kupim cca. eno na mesec, torej približno 10-12 na leto. Največ v MK, ker se mi zdi da imajo najboljšo izbiro. Mi pa ni težko dati denarja za dobro knjigo, raje par kavic na mesec manj pa je. So pač ene knjige, ki jih prebiram še in še, ki te navdihnejo, in takšne hočem imeti doma, na polici. Definitivno pa sem bolj za fizične knjige kot elektronske … sicer vem, da je trend k eletronskim, ampak za mene je tisto pravo še vedno knjiga v fizični obliki.