Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis “pravila” v elektronski pošti

“pravila” v elektronski pošti

Pozdravljeni.
Nekateri, pravzaprav vse več ljudi v elektronski pošti uporablja po uvodnem pozdravu/naslavljanju veliko začetnico (primer dodajam spodaj) in me zanima, ali je to pravilno ali povsem samovoljno? In od kod sploh izhaja ta vzgib?

Spoštovani,

Zahvaljujemo se vam za darilo in vam želimo lep dan. (…)
(…)

Pozdrav,
Ime

To je pravilno le, če spoštovani sledi klicaj. Če je pa vejica, pa ni nobenega razloga za veliko začetnico.

Po mojem mnenju je tukaj drug problem: urejevalnik besedil ima ukaz, da naj se stavek vedno začne z veliko začetnico – ta nastavitev je narejena privzeto (po vsej verjetnosti iz ang.) – in za sistem je vsak stavek po piki in po pritisku na tipko enter nov stavek, zato velika začetnica. Menim, da veliko ljudi sploh ne opazi te velike začetnice ali pa, še hujše, menijo, aha, sistem je popravil, torej je tako prav. Torej sistem nekaj popravi na narobe, ampak ker je to storil samodejno, ljudje menijo, da je tako očitno prav. Rešitev je v tem, da se tista nastavitev odpravi. No, to je pa druga zgodba.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

No, ker sama nimam takega urejevalnika besedila, na to sploh nisem pomislila (in na naknadno “malomarnost”).

Hvala vam za odgovor!

Osebno imam za elektronsko pošto program Outlook Express in mi sam ničesar ne spreminja oz.popravlja. Na začetku omenjeno veliko začetnico pa verjetno nekateri povzemajo iz npr. angleščine, kjer to pravilo velja, recimo:

Dear Sirs,

Thank you for your prompt reply …

Saj najbrž to ne spada sem, ampak a ni žalostno, kako avtomatsko, nepreudarno in neodgovorno (kot narod) prevzemamo tuje (“imperialne”) navade – tudi na takem, pisnem nivoju …

New Report

Close