misel o branju, knjigi
Pozdravljeni,
Rada bi par lepih misli o branju, o knjigah… za navdih otrokom, ki komaj začenjajo sami brati prve knjige… pa tudi za tiste, malo večje, ki so rahlo pozabili na moč branja… in nenazadnje, še za tiste, ki tega velikega sveta še sploh niso odkrili (ker so doslej mislili le na delo in druge obveznosti).
Hvala, Sue 😉
Ta misel sicer ni najprimernejša za najmlajše in tudi mnenja o tem, koliko je izvedljiva, bi bila lahko različna …
“Ljudje, ki so brali dobre knjige, so resnično doživeli več kot tisti, ki ne znajo ali nočejo brati … Ni res, da imamo samo eno življenje. Če znamo brati, lahko živimo toliko življenj in toliko različnih življenj, kolikor si želimo.”
(S.I.HAYAKAWA)
Poznam pa žensko, ki pravi, da je svojo najtežjo življenjsko preizkušnjo prebrodila ravno s pomočjo knjig in “sveta”, v katerega se je lahko ob njihovi pomoči za trenutek umaknila …
Hvala, Žana!
Me je že skrbelo, da sploh ne bo odziva 😉
Tudi sama menim, da branje na nek način ponuja vzporedna življenja… in tudi sama sem se v kriznih situacijah zatekla h knjigi in našla uteho in celo možne rešitve… je pa vse nekaj drugega, če lahko omeniš, da je to rekel nekdo “ta pa ta” 😉
Pri nas doma nisi smel prijeti knjige 🙁
“Dela se primi! V knjigah so same neumnosti! Že tako si vsa zmešana! Kaj ti bojo knjige? Papir prenese vse!” in podobno.
Veliko ljudi je še vedno prikrajšanih za življenja in svetove, ki jih ponujajo knjige… nekateri so porinjeni v to, pa ne morejo ali pa niti ne pomislijo, da bi lahko bilo tudi drugače.
Hvala za pomoč, Sue
P.S. (mogoče naju druži tudi ime ;-))
Ni misel, je pa pesem.
Če hodiš še v OŠ, predlagam, da del, ki je v ležečem tisku, izpustiš.
KNJIGA ME DVIGA
Knjiga
marsikaj dviga.
Dvigne lahko
izobrazben nivo.
Dvigne lahko
vse sorte znanj.
Prava knjiga dvigne
tudi hišo ali par stanovanj.
Dvigne nas.
V abstraktne višave,
ali če smo prenizki,