Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis predlogi za branje

predlogi za branje

Zanima me kaj bi mi priporočili za branje. Rabim izziv.

Miha Remec: Mitrejin koder.

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

Patrick Rothfuss: The Name of the Wind (zelo luštno branje, priporočam)
http://www.patrickrothfuss.com/content/book1ex.asp

Enega od teh dni bom mogu tudi kakšno Remčevo knjigo prijeti v roke, bi bil že skrajni čas …

Cameron West: Prva oseba množine

Hiša peska in megle (Andre Dubus III).

Petdeset odtenkov sive. Mnogi poročajo, da se niso mogli prebiti dlje od 50. strani prve knjige…

Prva oseba množine sem že. Čudovita knjiga.

pedeset odtenkov sem prebrala vse tri dele. Meni je bila sila všeč……sicer nekateri komentirajo, da ni nič posebnega.

Thimulus, pri Remcu mi je najbolj všeč to, da ima precej samosvoj jezik – če v Mitrejinem kodru g. Remec ni izumil vsaj 10 novih izrazov, naj me vrag pocitra. In čeprav je zf, je zelo aktualna, ponuja alternativno ureditev družbe, ki dobro funkcionira – seveda moramo najprej odkriti to presneto sondo 😉

_____ [b][url=http://eepurl.com/cAqPQX]Naroči se na ZStripe[/url] - ne, niso naprodaj :) So zastonj.[/b]

Izaxx, kot izziv: trilogija Stiega Larssona, Milenium:
Skupaj ima trilogija skoraj 2.000 strani* – tu imaš izziv!

Dekle z zmajskim tatujem, 1. knjiga (meni najboljša)
Dekle, ki se je igralo z ognjem, 2. knjiga
Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, 3. knjiga

*p.s. ampak strani letijo, kar same od sebe se obračajo.

Vsa ta dekleta sem jaz že prebrala…….tako da res rabim izziv.

Hahaha, ok, bom še malo razmislila 🙂

Ja, saj za ZF se šteje, da ima v primerjavi z bolj “realistično” prozo veliko nove terminologije, ki je specifična in istočasno pomembna za samo zgodbo. Kaj hočeš, tovrstni avtorji so ponavadi idejni inovatorji. Koliko je filmov iz 50-ih ali 60-ih, ki so bili za takratne razmeri čisto neresnični – pa si jih poglejmo danes in pokazalo se bo, da se je že marsikatera stvar uresničila. Prav tako je ZF lahko zelo družbeno kritičen in kot si tudi že sama ugotovila ponuja nove predloge in ideje. Kar pa se sonde tiče – mislim, da jih današnji protestniki vztrajno pošiljajo, a vse obtičijo na gluhih ušesih pred vhodom v parlamentom, tako da če boš že kakšno kdaj potrebovala ti sedaj ni več treba dolgo iskati;)

Nekaj dobrih z vseh vetrov:

Richard Adams: Vodovnikova vesina
Richard Bach: Jonatan Livingston Galeb
Velma Wallis: Ženici
George R. R. Martin – Igra prestolov (in nadaljevanja serije Pesem ledu in ognja)
Henryk Sienkiewicz – Quo vadis
Boccaccio – Dekameron

Lissa vse to sem jaz že prebrala, tako da res čisto nov izziv.

Karkoli od Johna A. Lindqvista (če ti je všeč žanr fantasy/horror, obljubim da ni podobno Somraku :))

Let the right one in: vampirji (po knjigi posnet zelo dober švedski film in malo manj dober ameriški…)
Harbour: duhovi
Handling the undead: zombiji
Little star: delno neuravnovešene, spooky najstnice 🙂

Kolikor vem, slovenskih prevodov ni.

Še nekaj predlogov:

Michelle paver – Kronika starodavne teme (serija)
Jay Asher – 13 razlogov
Walter Moers – Rumo

Joseph Heller – Kavelj 22
William Styron: Sophiejina izbira
Kurt Vonnegut: Klavnica 5

Zdaj bom pa počasi morala presedlati na romance 🙂

Zbirka otroci zemlje je po obsežnosti izziv. Rod jamskega medveda, Lovci na mamute, Dolina konj, Pot domov, – pet ali šest knjig, obsežnih, ki se dogajajo v pradavnini. Zanimivo branje, mestoma razvlečeno oziroma se ponavlja, amapk fascinantni opisi takratnega življenja, odnosov,…

Kratko ampak zadane do kosti: Cormack McCarthy – Cesta.

Sarah Waters: Žeparka, Okušanje žameta,… – fajn knjige pa tudi zajetne.

Byatt: Possession
Carey: True History of the Kelly Gang
Rushdie: Midnight’s Children
Flanagan: Gould’s Book of Fish

Niso špehi, so pa (zame?) nekoliko bolj zahtevne, sploh v angleščini.

Pa še Proust: V iskanju izgubljenega časa

Za špeh pa: Wheel of Time 🙂

tudi Cesto in Žeparko sem že……………pri meni je kar težko najdit knjigo, ki je še nisem………….jaz sem pravi knjižni molj

New Report

Close