Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Najljubša knjiga iz otroštva?

Najljubša knjiga iz otroštva?

Pozdravček vsem!

Katere knjige so se vam iz otroštva najbolj vtisnile v spomin?

Meni sta se:
– Moj prijatelj Piki Jakob
– Maček Muri in muca Maca

Pa vam?

Vas pozdravlja
Senka

– Pozor, črna marela!
– “debele” knjige o Neznalčku
– knjige Ericha Kaestnerja

Sicer pa moram še malo razmisliti … najbrž bom še kaj dodala – te so mi prve padle na pamet.

Pika Nogavička.

Regica in Skokica, Peter Nos je vsemu kos, Pestrna (ob tej knjigi sem si izjokala oči).

Pika Nogavička je bila prva resna, debela knjiga, ki sem jo prebral, in še sedaj me spreleti nekaj prijetnega, ko zagledam ilustracije.

Brata Levjesrčna, recimo, je bila knjiga, ki me je prva spodbudila k temu, da bi se pri branju morda začel cmeriti.

Kaestnerja za mladino (zadnjič me je star, dober prijatelj, ki za zabavo prevaja nekatera dela Kaestnerja v hrvaščino, razsvetlil, da so njegova dela za odrasle skoraj še pomembnejša od mladinskih) še danes rad primem v roke. Toliko ljubezni, humorja, dobre zgodbe in zdrave distance težko najdeš.

In tako dalje, seveda.

Zgornje, ki ste jih že navedli, itak:
– Pika Nogavička
– oranžna zbirka Ericha Kästnerja, …

Absolutno naj naj pa
– Edinka, Klara Jarunkova

Če dandanes ne vem, kaj bi lahkotnega prebrala, samo da nekaj berem, vzamem v roke to. Ali pa Genije v kratkih hlačah.

Definitivno Maček Muri! Še zdaj ga znam na pamet. Ko zapoje zvonček v uri, prebudi se maček Muri…

Kasneje pa je bila moja najljubša knjiga Geniji v dolgih hlačah (Slavko Pregl), ki jo še zdaj rada prebiram. Sploh Miha je en mojih najljubših likov, ker sem bila tudi sama bolj cagave sorte in sem se čisto poistovetila z njegovimi težavami, ko mora prvič sam od doma, ker gredo s “plehom” (orkestrom) na tekmovanje za več dni.
No, zdaj sem pa dobila skomine, že vem, da jo bom spet kmalu prebrala 🙂

Tiste slikanice iz zbirke Haidi, pa Karolina, Marinka… Posebno ilustracije so mi bile všeč 🙂

Očitno so glavni favoriti skupni. Tudi jaz dvignem roko pri Kastnerju, Piki, Levjersčnih in Genijih. Dodajam pa še Svetlanino Teto Magdo in Oslovska leta Branka Čopića, ki ju še danes preberem vsakih nekaj let. No, pa Genije tudi.

Ojla,

meni pa Dvojčici, Winetou in Lepi janičar … te najbolj, zelo rada pa sem prebirala še številne druge 🙂

* Ježkova hišica (daleč daleč na prvem mestu)
* Mamka Bršljanka
* Kukavica (ne vem, če je točno tako naslov, otroka nista ubogala mame, ta pa se je spremenila v kukavico)
* Polpetelinček (sploh cela una zbirka malih knjižic, a je bila Čebelica?)
* potem ena knjižica, kjer je bilo več Svetlaninih pravljic, med njimi seveda Sapramiška (mislim, da je imela take temno rdeče ali vijola platnice)

KO sem bila večja:
* Dvojčici
* Serjoža
* seveda une oranžne od Kastnerja
* katerekoli zbirke pravljic v debelih knjigah

pa še in še …
in ko jih zdaj berem svoji hčerki, jo to tak prijeten občutek… kot da “voham” svoje otroštvo …

Pika Nogavička, Bratec in Kljukec s strehe, Dvojčici, Medvedek Pu, Moj prijatelj Piki Jakob

Knjige, ki sem jih brala večkrat;
klara Jarunkova EDINKA
Anton Ingolič GIMNAZIJKA
Johana Spyri HEIDI
PIKA NOGAVIČKA

Albert in veliki Kazimir. Ne vem kdo je napisal, ampak to sem prebrala ene 10x. Pa Neznalček.

nihce ni omenil Ribičičevega Miskolina!!!
ta je – bo vedno moj favorit!

lp, troll

Bralka, neverjetna si. Tudi na mojem prvem mestu in to daaaaleeeeč pred vsemi je Ježeva hišica. Žal je danes otroci sploh ne poznajo več. No, jaz sem jo pa ravno zadnjič potegnila s police in sta jo moja dva poslušala ene tri večere kot gratis dodatek k siceršnjemu branju :-).

Ostale (tudi moje) najljubše ste pa že našteli. Le da mi je bil bolj od Mačka Murija ljub Čuri Muri v Afriki.

Kot malo večji otrok sem rada brala tudi Polonco Kovač in Smiljana Rozmana.

Prva knjiga, ki je spomnim, kako sem jo sama brala, so bile Pravljice od Milcinskega, pa so se mi zdele grozne, kaj sele ilustracije ..:)))) (res pa je, da se nisem bila stara pet let). Dandanes bi se jim reklo, da so gothic..:))

Razen glavnih favoritov, ki jih nastevamo vsi, se spominjam tudi navdusenega branja Twainovih obojih Prigod, Toma Sawyerja in Huckleberryja Finna, magicne trilogije Julesa Verna (20 000 milj pod morjem, Skrivnostni otok in Otroka kapitana Granta) in dolge svetlo modre zbirke Karla Maya :))))

Ampak vse navedene knjige grem z najvecjim uzitkom vsakih nekaj let prebrat se danes, tako da ne vem, ali je izraz “knjige iz otrostva” zame cisto primeren.

lp, proxima

Ste me spomnili na Miškolina, Otroka kapitana Granta in Jurija Murija. Jurija Murija znam še zdaj večinoma na pamet. 🙂

Pika Nogavička, Grimmove in Andersenove pravljice.

Jooooj! Kar milo se mi je storilo ob prebiranju vaših odgovorov, ko sem ugotovila, da so Kästnerjeve knjige skoraj vsem ljube!!!!
Pravkar jih spet berem, skupaj s hčerko (skoraj odraslo, ki bere že vse kaj drugega, pa se vseeno, tako kot jaz, rada vrača k oranžni zbirki…). Zame so to definitivno knjige, ki so mi dale največ. Spomnim se, da mi je bil kak dialog še posebej všeč, nakar sem potem otroke na dvorišču gnjavila, da so igrali del tega dialoga, jaz pa drugi del…:-) Ne morem se jih naveličat. In prav prisilit se moram, da ne berem prepovršno, ker že vnaprej vem, kaj bo pisalo!

Jao, proxima, seveda. Mark Twain mi je pa ušel. Absolutno, takoj za Ježevo hišico :-).

…priden je, varčen,
hodi na lov;
dela in čuva rodni svoj krov!

(sem jo po mojem v otrostvu znala na pamet!!!!;)))))))

lp, proxima

Miškolin, seveda, le kako sem mogla pozabit na to knjigo …

jaz sem si pa v najstniških letih zadala nalogo – prebrati vse knjige od enega pisatelja in potem napisati obnovo :)))))))))))))))

In tako sem prebrala Julesa Verna, pa Karla Maya (sem naivno mislila, da je samo Vinetou in pa amerika :)) in Kastnerja… pa mrbit še kakšno zbirko, pa se zdaj ne spomnim…. Le kam sem vtaknila tiste z najstniško pisavo popisane zvezke :(((

V srednji šoli smo imeli vsako leto več knjig za domače branje… samo v 4. letniku jih je bilo že preko 30… ma, menda sem bila edina, ki je vse knjige prebrala že v prvi polovici šolskega leta :))))))))))))))))))

@Hop, Cefizelj: vsa čast – obnove mi je bila vedno muka pisati. Kakšne bolj proste “disertacije” o knjigah, no, to že, to sem rada pisala, ampak OBNOVE … Največkrat sem jih prepisala, pa sem ves čas veljala za hudega knjižnega molja, bila sem celo nekajkratna dobitnica nekakšnega priznanjca za “najbolj vnetega bralca” lokalne pionirske knjižnice. 😉

Aja, še ena moja kultna knjiga – Arnaud Valence: Straža v ledu. Pzp. kar temačna knjiga, ampak kul, to sem pa brala še dolgo po tem, ko sem prekoračila predpisano starost. To je tudi ena od redkih knjig iz otroštva, ki sem jo vzela s seboj v LJ.

New Report

Close