Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vem zakaj

vem zakaj

Zdi se mi, da bi pri sloganu NLB Vem zakaj, morala biti vmes vejica. Se motim?

Ne, morala bi biti.

Ne sme je biti.

Tam bi morala biti, v tvojem stavku je pa ena preveč 😉

Hja, tržniki imajo povsem svojo logiko pravopisa pri postavljanju vejic, ko pišejo razne “udarne” slogane. Enkrat sem nekje ujela, da vejice menda načrtno niso želeli postaviti, češ da “uniči” vse skupaj. Se bojim, da je najbolj uničeno njihovo znanje pravopisa. 🙂

Podoben šmorn je pri DM-u: Kupujem tam kjer nekaj veljam. Njihova logika za izpust vejice me tudi precej močno zanima. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

DM ima jasen odvisni stavek, ki seveda mora biti ločen z vejico, zakaj v sloganu LB pa ni odvisni stavek ampak predmet. Koga ali česa ne vem.

“Včasih se oblečem v črno in sama ne vem zakaj.”
Česa ne vem, anede?

Teorija, da gre v resnici za zamolčani glagol (“vem, zakaj je tako”) se lahko hitro sprevrže v postavljanje vejic vsepovsod.

Tudi v zgornji povedi manjka vejica, prav pred zakajem. In ja, teorija drži. 🙂

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

OK
V moji materinščini se reče in piše: Ich weiß nicht warum oder wie, (aber es funktioniert….)
Pa me je potegnilo v napačno smer – najbrž skupaj angleškim I don’t know why.

Vendar regnum regno non praescribit leges.
Za slovanske jezike nisem najbolj nadarjen, kaže.
Lepo se imejte.

Tudi v zgornji povedi manjka vejica, prav pred zakajem. In ja, teorija drži. :)[/quote]

Se strinjam z Natašo.

Ni problem vejica, pač pa to, da si ta slogan lahko vsakdo razlaga po svoje. Jaz si ga razlagam kot Vem zakaj ste tako dragi!

New Report

Close