Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika začetnica

Velika začetnica

Živijo!
Zanima me, kako je z rabo velike začetnice pri inverziji (obrnjenem besednem redu) tipa:
Prihajam iz doline Vipavske ali doline vipavske.

Po mojem mnenju obrnjen besedni red niti nima smisla, Vipavska dolina je lastno ime in tudi logična besedna zveza v slovenskem jeziku.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Gre za inverzijo v rimani obliki. Torej ima smisel.

Aha, seveda, to je pa nekaj drugega. Zaznamovan besedni red v literarnem pisanju je pa sprejemljiv, sprva sem mislila, da bi bilo to v običajnem pisanju, zato mi ni bilo logično.

Zvezo dolina vipavska bi po mojem mnenju verjetno lahko razumeli tudi kot ‘neka dolina z Vipavskega’, ampak ne verjamem, da je bil to namen rime. Prav zaradi morebitne možnosti za zamenjavo pomenov bi to zvezo dolina Vipavska pisala kar z veliko začetnico, ker mislim, da obrnjeni besedni red ne predvideva drugačnega pomena, ampak gre še vedno za zemljepisno ime Vipavska dolina.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala za odgovor. Torej lahko tukaj nekako izbiramo glede na pomen. Če se besedo razume kot “dolino z Vipavskega”, je pravilno tudi z malo.

Tako je. Po mojem mnenju je Vipavska dolina zemljepisno ime in obsega tako in tako območje, dolina z Vipavskega je pa ena (manjša) dolina na Vipavskem.

New Report

Close