Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis volivec/volilec

volivec/volilec

Torej, kaj je prav, volivec ali volilec? Nekaj mi pravi, da je volivec pravi odgovor. Če je temu res tako, zakaj? A ne pišemo voliLna lista?

Sama beseda je podobna npr. besedi bralec – če se le-ta še sploh piše z L…

V bistvu me zanimajo samo razlogi za pisavo z v, zakaj tukaj v in drugje ne…

Oblika -vec pride v dveh primerih:
– kadar je l že v predzadnjem zlogu (volivec, delavec),
– kadar beseda izhaja iz pridevnika na -v (zajedavec, zvedavec).

Pošlji oblikovano (22-11-04 11:06)

Bilo pa je nekoč neko obdobje, v katerem so vse pisali kar z v, npr. gasivec. Če bereš knjige iz tistega obdobja, je prav hecno. Kdaj pa je to bilo, pa ne vem, zgolj ugibam, da v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja?

Mene so v šoli drugače učili, in sicer, da se večina takšnih samostalnikov piše z – L, ne pa z – v. Meni se grozno slišijo besede, če bi jih pisali z – v: gasivec, zajedavec, odiravec, sejavec, poljedevec, glodavec, nakladavec, merivec, in podobno. Morda je v novi slovenščini tudi tako prav, vendar meni to ni všeč. Tako, kot se človek nauči in navadi, tako ponavadi piše in govori. Kot pravijo: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

Janez(ek) bi se predvsem moral zavedati, da se učenje ne konča z zadnjim šolskim dnem osem- ali devetletke in tako bi bilo slovenščini in mnogim Slovencem na tem svetu mnogo lepše …

Veš, Komar, večina učiteljev bi bila zadovoljna že, če bi Janezi ohranili vsaj tisto znanje, ki so ga kot Janezki dobili v osnovni šoli!

Kimi, saj večina se jih res piše z l, ampak večina ne pomeni vsi. Gasilci se zdaj povsod pišejo z l (tisti poskus, da bi se vse pisalo z v, je hitro propadel, naredil je pa zmedo, da se je potem začelo pisati z l tudi tisto, kar se je že pred tem vedno pisalo z v (volivec)), glodavci se pa pač z v (po tistih pravilih zgoraj).
Če bi šli na to, da se vse piše z l, bi morali pisati tudi delalec.

Seveda se nekateri takšni samostalniki pišejo z v. Toda, takšni so bolj izjeme kot pravila. Zadnjič sem se spomnila toliko primerov, ki se preprosto morajo pisati z l: prodajalec, poslušalec, kmetovalec, plavalec, občudovalec, napadalec, oblikovalec, osvajalec, svetovalec, nadlegovalec, plesalec, nakupovalec, in še in še.

Z nobenim od teh primerov nisi ovrgla Zvedavčeve teorije.

Predzadnji zlogi naštetih besed se ne začnejo na L pa tudi končnica pripadajočih pridevnikov ni V.

Še enkrat hvala Zvedavcu za jasno razlago pravil. Všeč mi je, ko je v jeziku nekaj logično in sistematično urejeno.

A pol je tut prav, da se piše volivno telo in volivni sistem??

Ne, imamo volilno telo in volilni sistem. Je že res, da gre za odstopanje od volivca, vendar se je v rabi tako ustalilo.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Le_désespéré rineš v obup. Šmorn pa jasna pravila v tem smotanem slovenskem jeziku.

Morda jo bo potolažil Seviljski brilec.

Kaj pa pripravljalec/pripravljavec?

Pravilno je pripravljavec, enako kot razstavljavec, oba samostalnika imata v podstavi besedo, katere koren se konča na -lj (pripravlj- in razstavlj-), zato imata v nadaljevanju obrazilo -vec.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Angleščina ima vsaj dva ducata glagolov, pri katerih se lahko uporabljata bodisi pravilna ali nepravilna oblika preteklega časa.

Zoprno mi je prebirati, da Prešeren menda ni znal prav slovensko. In je tako pač posledično pisal o Urškinem plesavcu namesto plesalcu.

New Report

Close