Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika začetnica

Velika začetnica

Zanima me, kako je z uporabo velikih/malih začetnic v:

– grafih: naslovi, imena osi, vnosi v legendo itd.
– poimenovanju map na računalniku
– uporabi bulletov v PowerPoint predstavitvi, ko z bulleti ne ločujemo celih stavkov, ki jih končamo s piko in ko ne uporabljamo bullete za klasično naštevanje, kjer uporabljamo tale način: : , , , in .

– grafih naslove in imena osi z veliko, vnosi v legendo z malo;

– mape lahko poimenuješ poljubno, z veliko ali malo začetnico, slovnično pravilno pa je kakopak z veliko;

– ne razumem najbolje.

Hvala za odgovor na prvo in drugo alinejo. Kar se tretje tiče, sem res nekoliko nerazumljivo napisala, se opravičujem. Imam 3 primere in za dva mi je jasna uporaba ločil, za tretjega pa ne:

1.) Jasna uporaba začetnice (celi stavki):

– V prezentaciji je potrebno narediti xy.
– Nato storimo še tole.
– Ne smemo pozabiti tudi na veliko začetnico.

2.) Jasna uporaba začetnice (naštevanje povezanih elementov):

V prezentaciji morajo biti:

– alineje,
– velike črke,
– kratki stavki in
– ločila.

3.) Nejasna uporaba začetnice (naštevanje nepovezanih elementov):

Pomembno pri prezentaciji (naslov slajda)

– kratka pozornost poslušalcev
– pozor na dobro vidljivost
– popestriti z grafičnimi elementi

Hvala za razjasnitev, kako uporabljati začetnico pri alinejah, kadar gre za naštevanje nepovezanih elementov, ki niso celi stavki.

Lep pozdrav!

Vsi trije zapisi so pravilni. Samo prezentacija naj bo predstavitev.

Mimogrede, v prvem zapisu so tudi lahko male začetnice in vejice (ali pogosteje podpičja), ne glede na to, če so stavki. Stavki namreč ne pomenijo, da so pravilne le pike in velike začetnice.

Torej: tako, kot je zapisano zgoraj, je pravilno. Pravilno pa bi bilo tudi, če bi bil prvi zapis pisan tako, kot je v drugem primeru.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Super, hvala za razjasnitev dileme!

lp, m.

New Report

Close