kako se sklanja
pozdravljene, pozdravljeni
potrebujem čimveč ljudi iz različnih narečnih skupin, ki bi mi pomagali:
kako se v vašem narečju sklanja “kislo mleko” v dvojini (povdarjam V NAREČJU, ker je namreč v SKJ to snovno ime in je zato samoedninski samostanik)? najlepša hvala.
PS prosim če v oklepaju napišete tudi vašo narečno skupino
Hehe … še ob marsikaj se nisem spotaknil, saj je več napak kot stavkov.
Najbolj me je zmotilo “pozdravljene, pozdravljeni”, kajti še vedno ne vem, od kod nekaterim ideja, da je to predvsem ženski forum. Dve množinski obliki, ženska in moška, sta povsem nepotrebni. Z gledišča bontona pa je vrstni red napačen, saj naj bi se najprej pozdravil nasprotni spol.
Ga tudi ni, imamo pa Slovar slovenskega knjižnega jezika, kar bi “slovenistka” morala vedeti.
Sicer pa se v mojem narečju dva kisla mleka sklanja ravno tako kot bi se v knjižni slovenščini, če bi se:
dva kisla mleka
dveh kislih mlekov
dvema kislima mlekoma
…[/quote]
Dragi Flip,
ti ki si tako strašno pameten: slovenistka ž
e ve kaj je slovar slovenskega knjižnega jezika ali kaj na to temo. Če gomoče nisi opazil sem napisala slovenski knjižni jezik (to je tisto veš, ki ga moramo oz. bi ga morali govoriti v šoli in javnosti – ne pa kot nekateri ki vsevprek KVA-kajo!!! V Toporišičevi Slovnici je zapisano o SKJ) in še to dragi velepametni Filip: v SKJ je (kislo) mleko samoedninski samostalnik, to pomeni, da se ga lahko sklanja samo v ednini in ne pozna dvojinske in množinske oblike!!!
Pravzaprav ja. Pravilo, da uporabimo moško obliko, če gre za dvojino/množino samostalnikov različnih spolov, je v osnovi pravzaprav diskriminatorno. Posebej npr. v primeru, ko sta skupaj samostalnika ženskega in srednjega spola, recimo, rečemo dve zrni sta bili” in “dve kapljici sta bili”, če sta pa skupaj zrno in kapljica, sta pa “bila” – če to ni diskriminatornost v jeziku … 🙂
Meni pa se zdi obratno, da imamo ženske pravico do svoje dvojine in množine vidim kot privilegij. Dve sva šli na sprehod, petnajst se nas je zbralo in smo šle na kavo, če je zraven en sam ded, ki nam pokvari končnico se to vidi. Moški lahko rečejo le, da so šli na kavo, in nimajo svoje oblike, če so samo moški. Gomoče se iz tega vidi, da smo bile od nekdaj bolj jezične in smo dosti prispevale pri razvoju jezika.
Hm … jaz to razumem drugače. Da se le zaradi enega moškega oblika spremeni. Sicer pa spolna diskriminacija v jeziku ni kakšna slovenska posebnost. Še koda drugega “moti” (no, bolje rečeno, je še kdo drug zaznal), da v angleščini ista beseda pomeni “človek” in “moški”? Se pravi, če rečeš man (človek), avtomatično misliš na moškega.