Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Besedni red

Besedni red

Pozdravljeni,

zanima me, kateri besedni red je pravilen (oz. pravilnejši):

Na osnovi lastnih izkušenj otrok prihaja do znanja.
Na osnovi lastnih izkušenj prihaja otrok do znanja.

Ali mogoče kdo ve, če obstaja kakšen priročnik o pravilih besednega reda? Tudi kakšen lektorski priročnik bi me zanimal, v katerem bi bila še druga pravila, ne samo pravopisna.

Hvala 🙂

Pozdravček!

Po moje je najbolj pravilno:
Otrok prihaja do znanja na osnovi lastnih izkušenj.

LP

Hvala za mnenje, ampak poved se nato še nadaljuje, zato mora stavek ostati takšen, kot je. Samo kaj je bolj pravilno, me zanima.

Po mojem mnenju je oboje možno.

Pravzaprav otrok ne prihaja do znanja, ampak ga usvaja, pridobi, se nauči to in to ipd. Odvisno sicer od sobesedila, vendar je res primernejše, da se stavek začne z osebkom, ko je svetovala že simka.
Brez pravega sobesedila pa je ugibanje o najprimernejšem besednem redu slepo ugibanje, saj členitev po aktualnosti svoj pravi pomen dobi prav v sobesedilu.
Torej eno je osnovni stavek (osebek, povedek, predmet …), nekaj drugega pa je besedni red, ki ga vodi členitev po aktualnosti. Tako lahko včasih osebek postavimo celo na konec stavka, če se s tem doseže ustrezni pomen stavka/povedi.

Členitev po aktualnosti razlaga slovnica.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close