Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Sklanjanje povratnih osebnih zaimkov

Sklanjanje povratnih osebnih zaimkov

Pozdravljeni,

popravljam svoj prevod knjige in ne vem ali se jaz motim ali lektor. Sem poskušala najti info na spletu, brez sreče.

Poznam tole stran http://besana.amebis.si/pregibanje/ in jo s pridom uporabljam, kadar sem v dvomih, vendar sklanja le po eno besedo.

Bi mi lahko prosim nekdo napisal, kako pravilno sklanjamo v vseh šestih sklonih, vse tri osebe, tole bes. zvezo:

ljudje + sam + sebe

Če za to obstaja link, bom povsem srečna, če mi to prilepite. Imam SSKJ, imam pravopis, imam Skazin Pravopisni priročnik, vendar tam ne morem preverit te cele fraze.

Najlepša hvala za pomoč 🙂
Miju

Sama sem anglistka, ne slavistka, zato me prosim ne napadat, če se komu zdi neumno vprašanje. V OŠ in na gimnaziji sem vedno imela SLO 5, vendar sem se zaradi študija angleščine pač predala mrcvarjenju angleške slovnice in kakšne slovenske slovnične zadeve v toku let pozabiš…

Kot prvo, tole je drugi forum kot en drug forum na tem portalu, kjer vsi pljuvajo eden prek drugega in se napadajo vsepovprek, tega tukaj ne dovolim(o). 🙂

Glede tvojega vprašanja. Ne vem, če pravilno razumem tole težavo, torej je treba sklanjati vse tri besede skupaj? Brez glagola? Ni to malo težko/nerazumljivo? Dodala sem glagol, da je stvar malo bolj razumljiva, ampak mi še vedno ni jasno, ali sem sploh prav zadela:
Ljudje najbolje poznajo samega sebe
Ljudje ne poznajo samega sebe
Ljudem ni dano poznavanje samega sebe
in tako naprej? Tu ne vidim opcij po osebah …

Navedi raje konkreten primer, bo morda zadeva bolj smiselna in morda lahko lažje pomagamo

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za prijazen odgovor, Nataša 🙂

Za vse oblike sem prosila, ker enostavno nikjer ne uspem najti podatka, kako sklanjamo takšno besedno kombinacijo. Včeraj sem šla v 2 knjigarni in prebrskala vse slovnice, ki so na razpolago, da bi videla, kako to sklanjamo, pa nisem našla. Vem, kako sklanjamo SEBE in kako sklanjamo SAM, vse oblike posebej najdem na Amebisu in mi je razumljivo – kako pa sklanjamo te tri besede skupaj, torej z množinskim samostalnikom?

Imamo torej

[img]http://s15.postimage.org/buzmsum57/image.png[/img]

in

[img]http://s15.postimage.org/kl1b7ft0b/sklanjanje_sam.png[/img]

Zakaj bi morali v rodilniku reči

In ne “ljudje ne poznajo samih sebe”

rodilnik množine za vse tri spole = samih

rodilnik ednine moškega spola = samega sebe

Zakaj bi pri množinskem samostalniku uporabili rodilnik ednine moškega spola – kje je tu logika, kakšno pravilo je za tem in zakaj to ni nikjer navedeno, da bi človek lahko pogledal?

Pravzaprav je povsem pravilno reči ljudje ne poznajo samih sebe. Moj zgornji primer je bil le ugibanje, ker sploh nisem vedela, v čem je težava.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ok. Meni je logično, da se pri sklanjatvi števila ujemajo – beseda ljudje je pač množinska, ne edinska…

Zanimalo me je, če glede takšnih sklanjatev obstajajo kakšne nenavadne izjeme. Na internetu najdemo vse mogoče, kar pa še ni dokaz, da je to tudi prav. Poskušala sem najti slovnično pravilo glede takih sklanjatev, da bi lektorju lahko razložila svojo izbiro.

Hmm, moram priznati, da sploh ne vem, v čem je težava. Ljudje ne poznajo samih sebe ni namreč nič posebnega, morda bi edino lahko poenostavili v ljudje se ne poznajo ‘sami ne vedo, kaj bi radi’.

Težava je v tem, da je lektor mojo obliko “ljudje ne poznajo samih sebe” popravil, češ da je napačna.

Zato sem želela ugotoviti, na podlagi česa je prišel do takega zaključka.

Lep dan,
Miju

Se strinjam z lektorjem.

ljudje ne poznajo samega sebe = človek praviloma ne pozna svojih lastnosti

ljudje ne poznajo samih sebe = človek ne pozna lastnosti človeške populacije

Oba stavka sta torej možna in potencialno pravilna.
A smiselnejši je verjetno prvi.

New Report

Close