Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Regije v Sloveniji

Regije v Sloveniji

Če govorimo o regijah, imamo v Sloveniji statistične regije, ki jih pišemo z veliko in pokrajinske regije, kjer pišemo malo začetnico. A je potem prav tole?
Najvišje dohodke ima ljubljanska regija, najnižje pa Pomurska. Z izobraževanjem sta najslabše preskrbljeni Zasavska in posavska regija, največ izobraževalnih programov ima ljubljanska regija, sledita pa ji Gorenjska in dolenjska regija.

Hvala za pomoč!

Tole seveda nikakor ni prav.

Za izhodišče: slovenščina načeloma ne mara velikih začetnic za vsako figo.

Ja, a potem so vse z malo začetnico?!

Kako pa bi vi, ga. Nataša, rešili ta problem?

Jaz bi že.

Regije pišemo z malo začetnico, kadar gre za besedno zvezo z besedo regija: torej prekmurska, gorenjska regija. Če pa označujemo področje, lahko tudi regijo, vendar ne v omenjeni besedni zvezi, pa z veliko začetnico: na Prekmurskem, na Gorenjskem, na Celjskem.

Pri tem ne gre za ločevanje statističnih in kakšnih drugih regij, gre za različna zapisa. Tudi regij v istem zapisu ne ločujemo z veliko in malo začetnico, da bi s tem ločili njihov pomen – prepričana sem, da noben bralec tega ne bi tako dojel.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ga. Nataša, hvala za izčrpen odgovor. Hvala tudi vsem ostalim!

Jaz bi že.[/quote]

Tudi jaz, ampak jaz nisem Nataša.

Malo preveč se verjame v vsevednost lektorjev – ampak vsak po svoje. 🙂

New Report

Close