Z veliko ali ne?
V teh primerih bi jaz pisala z malo. Ker gre za splošen pojem. Ni namreč pomembno to, da so ga odpeljali v UKC Ljubljana ali da je poklical na Center za obveščanje na tem in tem naslovu (se pravi, ni pomembna institucija, za katero gre), ampak za dejstvo, da so ga odpeljali v bolnišnico oziroma je poklical pomoč.
O teh in podobnih velikih začetnicah smo tule že kar veliko pisali, morda najdeš kaj uporabnega tudi z iskalnikom.
Načeloma pa velja tako: razhajanje med pravopisom in prakso je zelo veliko, raba se torej ne opira na pravopis.
Po pravopisu je knjižno torej institucijo, pri kateri ne mislimo na njeno lastno ime, ampak na vrsto, kot je tudi v tvojem primeru, pisati z malo začetnico. Pri tem ni pomembno, ali je institucija izpisana v celoti ali deloma: torej presojati zadevo na ministrstvu ali na ministrstvu za goposdarstvo. Ni pomembno, kako se institucija v celoti imenuje, pomembna je vrsta institucije, zato mala začetnica.
Primerov z veliko začetnico je tako zelo malo: ko gre torej za zapis lastnega imena institucije, ta pa običajno pride v poštev le v zapisu naslova, takih primerov je po pravopisni normi res malo. Torej: zadevo pošljite v presojo na naslov: Min. za gosp., Ulica 1, Kraj.
Kot sem omenila, je v praksi veliko razhajanje med pravopisno normo in rabo: običajno in skoraj večinoma se vse institucije, ki naj bi se v prvem primeru pisale z malo zač., pišejo z veliko zač. Zakaj? To vedo uporabniki. 🙂 Kolikor je meni znano, kar mi pač sporočajo uporabniki jezika, se jim zdi, da z malo začetnico vse skupaj deluje čudno, kot da se zapostavlja ime institucije, kot da ni izraženega dovolj spoštovanja do institucije in še in še utemeljitev.