Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis delati na sebi, rabiš vedeti ….

delati na sebi, rabiš vedeti ….

Kaj bo z našim jezikom, zdi se mi, da je čedalje nižja jezikovna kultura.

delati na sebi ali ne bi bilo bolje: delati s seboj

ne rabiš to vedeti – ni ti treba tega vedeti – a nihče ne opozarja, da gre za napačno rabo?! to slišiš povsod; na radiu, ulici, v knjigah tole prebiramo … Mene to res moti.
A v šolah vsi tako govorijo?

Kaj menite vi? Hvala za odgovore.

Ga. Nataša, kaj menite pa vi?

Po mojem mnenju ni z besednimi zvezami delati na sebi in pa ne rabiš tega vedeti pa tudi ne rabiš to vedeti (napačna raba tožilnika) nič narobe – v pogovornem jeziku. Če se torej ljudje med seboj tako pogovarjajo, pišejo na forumih (kjer gre za zapisani pogovor), so to vse lastnosti pogovornega jezika. Ne zagovarjam tega, da je prav, se se čedalje pogosteje napačno uporablja tožilnik namesto rodilnika, smiselno pa je ugotoviti, da se to pač dogaja. Da bi zato ljudi popravljali v pogovoru, se mi zdi nesmiselno. Seveda pa to ni sprejemljivo v knjižnem jeziku.

In še pogled na primera:
delati na sebi se mi ne zdi enakovredno zvezi delati s seboj; Že samo hitri pogled na rabo na Googlu pokaže, da je teh besednih zvez bistveno več kot delati s seboj; enako potrdi tudi pregled baze Nove besede, primerov prve je zelo veliko, primerov druge besedne zveze pa samo eden, tako se zdi, kot da je nadomestna besedna zveza postavljena kar malo na silo, kar pa je skorajšnje zagotovilo, da se ne bo prijela v rabi;
ne rabiš to vedeti: pri tem gre najprej za napačno rabo tožilnika, kar je eden od elementov pogovornega jezika. Da pa bi izboljšali pogovorni jezik, je nujno začeti že v šoli in govorce slo. jezika naučiti, da imamo rodilnik. Drugi problem te zveze pa je njen neposredni vpliv – po mojem mnenju – angleščine (you don’t need to know oz. you need to know): v pogovornem jeziku se rade zelo hitro usedejo vsakršne preproste variante prevodov, boljši prevod bi seveda bil tega vam ni treba vedeti ‘ne obremenjujte se z informacijami’ oz. to se vas ne tiče ‘to ni za vas’ ipd.

Sama zagovarjam, da popravljanje pogovornega jezika ni smiselno, niti na forumih, saj gre vendar za to, da zapišemo, kar se pravzaprav pogovarjamo. Treba je začeti prej: v vrtcu in šoli, tam pa je treba opozoriti na takšne (napačne) primere in tisto, kar se Janezek nauči, bo Janezek tudi prenesel v pogovorni jezik v družbi.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Se strinjam glede slabe jezikovne kulture. Ljudje sploh več ne ločijo med trdilnimi in vprašalnimi stavki in ne znajo postavljati velikih začetnic.
Kako že gre to s pometanjem pred svojim pragom? 🙂

Še nekaj me zanima: na katerem radiu poskušaš tako grozne stavke in zakaj preprosto ne zamenjaš frekvence?

Spela_ ne poslušam radia. Gre za ljudi, ki tako govorijo okrog mene. Lahko mi predlagaš, da se preselim na kak otoček sredi Tihega oceana, pa ne bom tega slišala več …

Ja, se posipam s pepelom, res nisem upoštevala velikih začetnic in ločil. Se opravičujem. Vsaj na tem forumu bi se lahko držala pravil, saj je tu jezikovna in tudi drugačna kultura na višjem nivoju, a ne?

Nataša_P: saj vem, da delati na sebi in delati s seboj ni eno in isto – ampak, a obstaja kakšna boljša zveza? To me je zanimalo.

Pri rabiš vedeti pa me moti to, da raba pogovornega jezika vdira tudi v knjižni jezik in potem to slišiš tudi tam, kjer se naj ne bi. Za spelo_: slovenski film Osebni stiki, primer take rabe.

A sem res samo jaz tako sitna in samo mene to moti?

Kaj pa vem, mene zadnje čase bolj moti nepravilna uporaba glagolov moči in morati, tole je recimo s portala 24 ur:

“Tretjina slovenskih gospodinjstev je energetsko revnih in za plačilo položnic za elektriko, ogrevanje in vodo odštejejo več kot desetino vseh prihodkov. Mogli bi varčevati, pot do tega pa je po mnenju strokovnjakov za energetiko enostavna.”

Dragi Bobek, me veseli, da nisem edina.

Čudno. Pred nekaj dnevi si namreč zapisala: “to slišiš povsod; na radiu, ulici, v knjigah tole prebiramo”. Zato me zanima, kateri radio. 🙂
Ljudje okrog tebe govorijo pogovorno.
Sicer pa take stvari v medijih tudi mene motijo. Moti me pa tudi posploševanje, češ da je v vseh medijih tako.

Ko se peljem z avtobusom npr. in ne vem, katero radijsko postajo kak šofer posluša, če ne ravno reklame vmes:)
Spela_, obljubim, da bom zbirala takšne primere in jih točno navajala. Imaš prav, posploševanje samo škodi!

New Report

Close