vejice v vrinjenem stavku
V takih in podobnih primerih, ko je v igri pomišljaj, sem vedno v dilemi, kje stojijo vejice:
“njegov sopotnik, – naj gre za eno samo osebo ali več različnih –, ki …”
Prosim za sodelovanje tistih, ki ste 100%, kako je prav. Hvala za pomoč.
Hvala! Se mi je zdelo, da mi ena vejica preveč hodi. Tole si moram prav zapisat, ker vedno mešam s pravili iz kakšnega drugega jezika.
Ker gre dejansko za vrinjeni stavek (morala bi napisati celoto, da bi bilo smiselno) v precej dolgem podredju.
Upam, da tega ne razlagate svojim otrokom – pred ki, ko, ker, da, če vejica včasih skače, včasih pa tudi ne, tako da to ni nobeno pravilo.
V prvem primeru, bi pa jaz OBE vejici spustila – sicer nisem slovarca, ampak kolikor vem, dvodelni pomišljaj nadomešča vejici, torej je tudi druga odveč.[/quote]
In ti veš več od slovenskega pravopisa?
Upam, da tega ne razlagate svojim otrokom – pred ki, ko, ker, da, če vejica včasih skače, včasih pa tudi ne, tako da to ni nobeno pravilo.
V prvem primeru, bi pa jaz OBE vejici spustila – sicer nisem slovarca, ampak kolikor vem, dvodelni pomišljaj nadomešča vejici, torej je tudi druga odveč.[/quote]
In ti veš več od slovenskega pravopisa?[/quote]
A sem kje napisala, da vem več? Sem pa šla prav gledat v pravopis in videla, da druga vejica lahko je, lahko je pa tudi ni. Torej, če se imaš za neko strokovnjakinjo, bi lahko napisala, da je prav oboje.
Upam pa, da ne učiš slovenščine, ker bi se mi otroci smilili, ampak si lektorca, ki ves dan gleda v računalnik ali papirje in ne komunicira z nikomer.