Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ker ljubite pravopis

ker ljubite pravopis

Ker se mi zdi, da vas je kar nekaj tukaj alergičnih na pravopis:
kje ste se naučili, katera ločila so stična in ne stična? Sama sem za to izvedela šele 10 let nazaj, ko sem bila že ven iz vseh šol.

Med drugim je vse jasno napisano v knjigi z naslovom – ne boš verjela – Slovenski pravopis. 🙂

razen vezajev, pomišljajev in podobnih nepotrebnih zadevščin obvladam vsa ostala ločila vsaj, kar se stičnosti tiče.

je pa res, da stičnost/nestičnost prihaja do pomena le v tiskanem besedilu. v šolah smo pisali na roko. tam ni bilo treba merit koliko mikronov prostora je pred tropičjem.

Eni so alergični na pravopis, drugi smo pa alergični na pravopisne napake … Je razlika.

(PS: Jaz sem že skoraj 30 let iz vseh šol, iz tistih, kjer človek še izve kaj o pravopisu, pa že več kot 30, še vedno se učim in se tudi trudim, da bi se še kaj naučila.)

Kar se stičnosti tiče jih že mogoče poznaš, kar se pa postavljanja le-teh tiče, ti pa ne gre.

Jaz v srednji šoli, pri pouku strojepisja:)

Kar se stičnosti tiče jih že mogoče poznaš, kar se pa postavljanja le-teh tiče, ti pa ne gre.[/quote]

in kje trdim, da obvladam postavljanje? izrecno sem napisala, da mi je jasna stičnost pri glavnih ločilih in ne kaj drugega.

razumevanje napisanega ni ravno tvoja vrlina, kajne. ampak to je postranskega pomena. glavno, da obvladaš postavljanje ločil.
hahahaha

Saj pravim, o kakšni stičnosti v OŠ nismo nikoli govorili, prav tako ne v srednji šoli. Na faks sem pa hodila tak, kjer nismo nikoli nič pisali na računalnik in ga niti nismo potrebovali. Zato sem o kakšni stičnosti prvič slišala ob strokovnem izpitu. V službi ravnotako ne uporabljam računalnika.
Čudno mi je, kako se enim to zdi kar samoumevno, da ljudje vedo za to.

Kar se stičnosti tiče jih že mogoče poznaš, kar se pa postavljanja le-teh tiče, ti pa ne gre.[/quote]

ti si meni tak lepa!

Saj se tudi o ravnanju z evri nismo v šoli ničesar učili, pa smo se naučili kasneje, ko smo to potrebovali. Učili smo se o nekem drugem glavnem mestu države in o nekem drugem številu prebivalstva države … Se nam, potem ko smo ven iz šol, ni treba naučiti ničesar več?

Nisem alergična na pravopis. Nasprotno, zdi se mi logičen, zanimiv in simpatičen. Pa v zadnjih petih letih šolanja nisem imela niti s od slovenščine.

Kategorija (ne)stičnosti je, kot so omenili že drugi, postala zelo pomembna z uporabo računalnikov, zato se jo sedaj podrobno obravnava že v osnovni šoli. Po drugi strani pa je zaradi vse redkejšega oddajanja rokopisov postala manj pomembna pravilnost pravilnega pisanja pisanih črk: velike pisane postajajo rariteta. Nekaterim, predvsem starejšim učiteljicam, gre to blazno v nos, ampak – roko na srce – čitljivost rokopisa z razumljivostjo besedil, ki jih bodo v življenju tvorili današnji osnovnošolci, ne bo imela kaj velike zveze.

Malo mimo teme, ampak – se v osnovni šoli še vedno učijo tudi velike pisane črke?

(Ne)stičnost mi je sicer kar logična.Opažam pa,da imajo mnogi piko in vejico za obojestransko stično,tako,kot sem zapisal ta odstavek 😉 Mene to moti,kenede.

Da, velike pisane črke se v OŠ še vedno učijo. 🙁 Hvala bogu novi (prenovljeni) učni načrt daje večji poudarek IT.

New Report

Close