Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Andraž spozna knjižnega molja (slikanica)

Andraž spozna knjižnega molja (slikanica)

Dragi molji in moljice,

z velikim veseljem vam sporočam, da je pri založbi Modrijan pravkar izšla moja nova pravljica, ki jo je z ilustracijami oplemenitila Jelka Godec Schmidt. To je zgodbica o dečku, ki ne mara brati, potem pa ugotovi, da knjige govorijo tudi o stvareh, ki jih ima rad (npr. o nogometu), in ne le to – knjige so v nevarnosti in treba jih je rešiti. 😉 Več pa tukaj: http://www.modrijan.si/slv/Knjizni-program/Knjizni-program/Avtorji/J-M/KocmutAleksandra
Če kliknete pri opisu knjige na več … , boste našli tudi nekaj skenov ilustracij.
(Upam, da link ni sporen?)

Kaj (če sploh) bo rekla stroka, bomo videli; za zdaj lahko povem, da je molj že navdušil prve otroške bralce in v njih spodbudil veliko ustvarjalnih zamisli (npr. izdelavo lutke molja, pripravo “papirnate malice” za molja itd.).

Kerstin

Čestitke!!!

Ravno pred nekaj dnevi sem gledala na cobissu. Upam, da bo slikanica kmalu v Izoli 🙂

Pozdrav še enkrat,
če bi me kdo rad kaj povprašal, lahko svoje vprašanje zastavi tukaj:
http://www.modrijan.si/slv/Knjizni-program/Knjizni-program/Avtorji/J-M/KocmutAleksandra
kjer lahko preberete tudi že nekaj mojih odgovorov.
Molj in Packopat pa že krožita med bralci – upam, da kmalu prikrožita tudi v knjižnice – z različnih koncev Slovenije. Kolegica iz Celja mi je takole pisala:
Včeraj, ko sem šla po hčerko v vrtec, sem bila prijetno presenečena.
Vzgojiteljica jim je brala Knjižnega molja in veš, kako lepo? Kar obsedela sem v garderobi in prisluhnila od začetka do konca. In potem še ni bilo konec, potem so se še pogovarjali o otroških knjižnih moljih, o bralnih navadah pri otrocih doma itd. in malčki so ful sodelovali.

Lep pozdrav vsem!
Kerstin

o, bože mili …

Nekateri pri samopromociji in samohvali res nimajo mere!

Debelo gledam in Savona,

si ne morem pomagati, ampak enostavno moram komentirati. Kaj je narobe s samopromocijo? In kaj je narobe s samohvalo? Ne vem, iz katerih krogov prihajata, vendar avtorjev ne promovirajo založbe ali pa vsaj ne v tej meri, da bi jih veliko bralcev lahko spoznali. Avtorji (žal) nismo pevci, ki bi se lahko ‘samopromovirali’ in ‘samohvalili’ na koncertih in za njih dobili poštene denarje. Avtorji (žal) nismo likovni umetniki, kiparji…, ki bi lahko imeli razstave v galerijah. In avtorji (žal) nismo arhitekti,. katerih stavbe bi lahko opazovali na mestnih ulicah. Avtorji smo vidni le na kakšni predstavitvi knjigi, ki NI plačana. Avtorje spoznajo le ljudje, ki radi berejo. Avtorji niso slavni, ker nismo država, ki bi to podpirala v večji mere kot do Kresnika, kar je domet.
In če avtor napiše nekaj o svoji knjigi na ta forum, ki ga spremljamo ljubitelji knjige, se mi ne zdi nič narobe. Nasprotno, tukaj zvem za knjige, za katere drugače definitivno ne bi.
In še nekaj, prav ti avtorji, ki se ‘samopromovirajo’ in ‘samohvalijo’, so meni osebno naredili že goro uslug, za katere niso zahtevali honorarja, ampak so mi podarili svoj čas in svoje nasvete – kar morda ne sodi v tole temo, a žal, res me je malo vrglo s tira. Vsak avtor, ki karkoli pove o svojem delu, se hvali. Vsak kvazi slavni kmetijec ali big brotheraš se prodaja v vseh časopisih (če le spremljate Leo, lahko v ČISTO VSAKI ŠTEVILKI spremljate eno in isto osebo!), hja, dragi moji in oni so za to samoprmoviranje še celo plačani. Avtorji pa teh orodij enostavno nimamo. Ampak očitno pisatelji pišemo za svojo dušo in ne za bralce. In avtorji ne smemo predstavljati in predstaviti svojega dela. Ker se seveda hvalimo…
Oh, ja, bom raje nehala.

Kerstin, tebi pa ČESTITKE za odlično opravljeno delo. Prepričana sem, da bodo tisti, ki jim je knjiga namenjena,, to znali ceniti. In to so otroci, ki rastejo v bodoče bralce. In če bo tvoja knjiga prispevala k samo enemu bodočemu bralcu, je namen izpolnjen. Toda, po mojem mnenju, si storila korak naprej in vzpodbudila debato o branju, kar se mi zdi briljanto. Še veliko takšnih knjig prosim. In še veliko takšne samopromocije in samohvaljenja prosim. Zato, da bodo morda ljudje nehali delati bedake iz sebe, nehali poslušati samo druge, se kdaj zazrli v knjige, v sebe in začeli razmišljati tudi druigače.
Ena pohvala Knjižnemu molju!

Kar zadeva “samopromocijo” so se skozi leta na temle forumu sama od sebe izoblikovala nekakšna nepisana pravila: če kdo od nas napiše/ilustrira/prevede knjigo in o tem sporoči drugim moljem- smo tega seveda veseli. Tisti, ki knjigo preberejo, potem o njej tudi kaj napišejo – in to niso bile vedno samo pohvale. Ko je npr. pilgrimu izšla prva knjiga, smo jo toplo sprejeli, obenem pa smo ga zasuli tudi s pripombami vseh vrst – naj je šlo za jezikovne ali vsebinske pomanjkljivosti, stvari, skratka, ki so nas tako ali drugače motile. Kar zadeva mene, bi tule zlahka imeli rubriko “Brezsramna samopromocija” 😉 Avtorji s pisanjem praviloma zaslužijo pomilovanja vredne vsote, pa naj za svoj trud dobijo vsaj košček forumske slave, če že recenzij v časopisih tako rekoč ni več. Po drugi strani pa so se v zvezi s tem izoblikovala tudi druga nepisana pravila: če avtorju ni dovolj, da nas obvesti o svoji knjigi in morda še o tem, kdaj bo imel literarni večer, pa nas hudo moti če začne pod različnimi nicki opevat svojo knjigo. Takšni primeri so že bili – to pa je seveda preveč in nikomur ne ugaja – sploh pa tega ni težko ugotoviti.

Veliko manj naklonjeno pa gledamo na samopromocijo založnikov: tem je knjiga pridobitna dejavnost, torej naj oglašujejo po poteh, ki so za to namenjene. Bili so založniki, ki so počeli isto kot nekateri avtorji, torej pod različnimi nicki hvalili svojo knjigo – to pa RES ne spada na forum in na to smo še vsakič (nenaklonjeno) odreagirali.

Navsezadnje je na temle forumu ena najobsežnejših rubrik prav “Kako izdati knjigo” – in če komu od teh po dolgotrajnem trudu uspe izdati svoje delo, ne vidim razlogov, zakaj tega ne bi sporočil drugim – seveda dokler ne začne uporabljati “nehigienskih” prijemov.

tisti z dobrim spominom še pomnijo, kako so nekateri, prav na teh straneh, popljuvali samopromocijo Branka Gradišnika – ki se je bojda inkognito, nemarnež, vrinil tudi na ta forum – arhiv deluje, mogoče ste med njimi prav vi?! kako ste meni sicer rahlo antipatičnega pisatelja detektirali, mi je še danes uganka. z lucidnostjo, najbrž.

so pa dvojna merila sinonim za Slovence. žal.

katja10 – nek filozof se je nekoč vprašal: če imata dva maslo na glavi, se drugemu glava kaj drugače sveti?

ne bi vedel.

v uteho katja10 – tvoje delo cenim in rad prebiran, da ne bo pomote.

Sem konzultiral arhiv, ker se tega ne spomnim, vendar Gradišnika v tem kontekstu ne omenja.

Dobro bi bilo, da bi se vsi, ki na tem forumu anonimno izražajo mnenja o imenovanih pisateljih, omejevali na znotrajtekstualna vprašanja, sicer se stvari izmaknejo nadzoru in lahko preidejo v klevetanje.

Toliko načelno. Konkretno pa: ne moti me, da kdo objavi novico o svoji novi knjigi (razloge in sistem razmejevanja med obvestilom in propagando je ustrezno opisala že Katja10), sodbe “za zdaj lahko povem, da je molj že navdušil prve otroške bralce in v njih spodbudil veliko ustvarjalnih zamisli” pa po moje niso na mestu, če jih izraža avtor sam. Razumem pa evforijo ob izidu, kaj šele ob resničnih dobrih odzivih ;-)!

Debelo gledam, pa ti razumeš, kaj je napisala Katja10? Nenapisano pravilo je, da ni problema, če se pohvali ali nas obvesti avtor sam – če pri tem jasno in glasno pove, da nas nagovarja on(a) osebno in ne vzbuja (lažnega) vtisa, da njegovo knjigo hvali nekdo tretji. Pri Gradišniku pa se je zgodilo ravno to, Kamnitosrčna je kao tekla v knjigarno takorekoč prvi dan po izidu knjige, češ, da je ta že povsod sposojena in vnaprej rezervirana:

http://med.over.net/forum5/read.php?33,4052710,4066297#msg-4066297

Je Katja odlično povzela tale nenapisana pravila na KM, res. Tudi mene prav nič ne moti, če avtorji, ki jasno povedo, kdo so, hvalijo svoje delo. Pa četudi pretirano ;-). Dokler to počno v posebni temi in v svojem imenu, ni problema. Tako da, kerstin, da se ne bi slučajno sekirala zaradi tehle pisarij!

@debelogledam: Si naju pa oba z Insajderjem pognal v arhiv 😉 Pri Gradišniku je šlo samo za to, da je nekdo Roko, vodo kamen zelo navdušeno pohvalil, nato je nekdo drug pomislil, da je to napisal BG … in to je bilo tudi približno vse …

Sem pa prepričana, da nihče ne bi bil ogorčen, če bi se tule dejansko pojavil BG in napisal: “Evo, dragi moji, še eno knjigo sem dal ven, zdaj pa navali narode!” Sama knjige nisem prebrala in o njej tudi ne pisala … Pravzaprav osramočeno priznavam, da nisem prebrala še nobene BG-jeve knjige, čeprav imam Strogo zaupno po Siciliji že leta na bralnem seznamu …

Pa hvala za kompliment!

Tako kot sta zadevo predstavili Zelenci in Katja10, se z njunimi argumenti pravzaprav strinjam.

Pozdrav vsem,
odločila sem se, da odgovorim, četudi so moji predhodniki že lepo razjasnili zadevo.

Kar je napisala Zelenci, je žal res. Tudi pri knjigah je promocija pomembna, a možnosti so zelo omejene. In tale tu ni ena od njih (v smislu prodaje knjige). Kajti s temi svojimi objavami delim z molji tukaj (več let se že virtualno družimo in “poznamo”, z nekaterimi tudi osebno) veselje in me tudi zanima njihovo mnenje; vemo, da od tega kakega silnega skoka prodaje knjige ne bo. Tu sem prisotna že štiri leta in redni člani foruma vedo, da redno sodelujem na forumu pri raznovrstnih temah (od mesečnega branja in tem o izdajanju knjig do kresnika, najljubših avtorjev itd.). Torej nisem privršala na ta forum, da bi tu objavila svojo »reklamo«, temveč obratno: tu sem že lep čas in moja sporočila o mojih izdanih knjigah predstavljalo smešno majhen odstotek mojih siceršnjih tukajšnjih objav. Toliko o samopromociji. 🙂

Kdor ima vsaj kaj izkušenj z biti avtor v Sloveniji, ve, da (v večini primerov) tega ne počne za denar in za neko občo slavo, da gre tu za drugačne cilje in doživetja, ki niso merljiva s tržnimi mehanizmi. – Med takimi »cilji« so tudi odzivi na tem forumu, ki lahko avtorju veliko pomenijo, tudi kritiški (govorim o kritiki dela, ne človeka), o čemer sem na tem forumu že pisala (Katja10 pa je zgoraj podala primer Pilgrimovega Olja na balkonu).

In še nekaj. Cel kup slovenskih avtorjev je (in ne le tistih vsesplošno znanih), ki bi jih rada kaj povprašala, kot to zdaj lahko storite vi na omenjenem linku. Štela bi si v čast, da mi avtor tudi odgovori. Najbrž sem staromodna s takimi vrednotami. 🙁

Hvala moljem za razum(evanje). Dodala bi še, zaradi insajderjeve pripombe (o »moji« sodbi), da seveda ne gre niti za sodbo niti za mojo (na tem forumu sem že nekajkrat zapisala, da smo avtorji do lastnega dela pač subjektivni in zato ne ravno najbolj relevantni presojevalci! – no, toliko pa o samohvali), temveč za a) izkušnje (mogoče bi morala dobesedno napisati: radovedni so bili, smejali so se, ploskali so, predlagali so izdelavo tega in onega itd.?), in b) odzive, ki so mi bili izrečeni ali posredovani (od mamic, učiteljic, vzgojiteljic). Žal pač večina od njih našega foruma niti ne pozna, tem manj ga bere ali je včlanjena, zato sem njihove besede (majhen delček) podala sama v svojem postu. To je vse.

Veliko prijetnega branja vsem,
Kerstin

insajder je pravilno zaznal, kje sem debelo pogledal, ko sem zapisal “o, bože mili”, ki je bil bolj vzdih, če sem povsem iskren. mogoče sem res po nemarnem napisal oz smetil v temi s svojim vzdihom, brez resne argumentacije, a to nisem storil zato, da bi koga žalil.
se opravičujem, če sem, to ni bil moj namen, zato sem dolžan pojasnilo.

debelo sem namreč pogledal ob načinu samopromocije, ko je avtorica zapisala “za zdaj lahko povem, da je molj že navdušil prve otroške bralce in v njih spodbudil veliko ustvarjalnih zamisli (npr. izdelavo lutke molja, pripravo “papirnate malice” za molja itd.)” in čez mesec dni o kolegici iz Celja, kar se mi zdi pretenciozno in vsaj malo preveč (samo)promocijsko in banalno. s samopromocijo pa seveda ni nič narobe, prej obratno, v takšnem času živimo.

mimogrede, nikjer nisem zapisal, da gre za primerjavo z Gradišnikom za identičen primer, pač pa sem meril na dva diametralno nasprotna odziva na samopromocijo in njun modus.

še to, da ne bom klevetal, bom drugače zapisal: B. Gradišnik mi je rahlo nesimpatičen, a njegova dela, tudi kolumne in ostale zapise, rad berem, predvsem z užitkom. in če se je res odločil (na tem forumu), da inkognito in vzneseno promovira svoj roman, je to tudi samopromocija, ne glede na naše “zgražanje” ali odobravanje, ali se je avtor podpisal z imenom in priimkom ali ne (mimogrede, tudi avtorica se je podpisala s Kerstin in ne pravim imenom, čeprav je “odkrita”) – vatli za to, bi morali biti isti.

upam, da sem korektno pojasnil, ni bil moj namen žaliti, klevetati.

sicer je pa že Goethe zapisal, da je splesti venec dosti laže, kakor pa najti zanj dostojno glavo.

Je kar prav, da se naši avtorji (pisci knjig) pojavijo tudi na tem forumu. Saj ni treba iti v knjigarno, tudi po knjižnicah so knjige na razpolago in članarina ni pretirana. Če mi je kakšno delo domačega ali tujega avtorja “še posebej pri srcu” in če ni pretirano drago, knjigo seveda kupim.
Sama sem izdala že tri naslove knjig. Za otroke. Promovirala sem jih največ pri svojih znancih in prijateljih. Pa med drugim doživela tudi …. razočaranje. Ne od tistih, ki so jih kupili in mnogoteri tudi pohvalili, temveč od onih, katerim sem knjigo podarila kot dobremu prijatelju (sama sem jo morala založbi pač plačati). Samo dva sta jih prebrala in dodala pohvalno oceno. Ostalih 10 pa nič, kot da jim ne bi ničesar dala oz. da sem bila to dolžna dati. Celo kanček nevoščljivosti sem pri naterih “prijateljicah” zasledila. Pri knjigah res ni zaslužka, to avtorji že vemo. A vseeno smo srečni, ko naša knjiga zagleda luč sveta, in ko si rečeš: tu notri so pa moje zamisli, moje ideje …
Na tem forumu je bilo že nekaj knjig “kritiziranih” a ko sem kakšno izmed teh sama prebrala, se mi sploh ni zdela slaba. Zatorej bom rekla, da imajo vsake oči svojega malarja. Bodimo strpni, predvsem do domačih avtorjev.

New Report

Close