Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Postati lektorica

Postati lektorica

Pozdravljeni,

zadnje čase se veliko ukvarjam z mislijo, da bi se začela ukvarjati z lektoriranjem. O tem razmišljam predvsem zato, ker mi je bil vedno všeč pouk slovenščine, predvsem področje slovnice. Ogromno berem in sem že od vedno zelo občutljiva na številne pravopisne in slogovne napake, s katerimi se vsakodnevno srečujem pri branju časopisov, revij in reklamnih besedil. Večkrat prijateljem in sorodnikom pomagam pri popravljanju slovničnih napak v spisih in seminarskih nalogah. Seveda se zavedam, da delo lektorja vsekakor ni tako zelo preprosto in ne obsega zgolj popravljanja slovničnih napak. Vseeno pa me zanima, če bi mi kdo lahko kakorkoli pomagal z napotki. Želim namreč vedeti ali obstajajo kakšni tečaji, izobraževanja ali vsaj možnost sodelovanja z mentorjem, kjer bi bilo mogoče preveriti, če imam dovolj ustreznih sposobnosti, da bi nekoč lahko postala lektorica.

Za odgovore se že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Pozdravljena, Eclipse!
Za delo lektorja seveda potrebuješ primerno izobrazbo, tj. vsaj visokošolsko diplomo iz slovenistike, vsekakor pa je zaželeno nadaljnje izobraževanje na področju lektoriranja. Ljubezen do jezika in “primeren občutek” za jezik sta seveda nujen, vendar ne zadosten pogoj za dobro opravljeno lektorsko delo. V praksi se žal prepogosto dogaja, da se z jezikom ukvarjajo tudi tisti, ki strokovno niso dovolj podkovani, posledice pa lahko vidimo na vsakem koraku. 🙁 Če se boš vendarle odločila za poklic lektorja, ti želim veliko uspeha pri delu!

Najlepša hvala za odgovor,

nimam primerne izobrazbe, saj sem se pri študiju usmerila na povsem drugačno področje, za kar mi je sedaj seveda žal, saj takrat nisem niti razmišljala o takšni možnosti.

New Report

Close