Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika ali mala začetnica pri navajanju zakonov

Velika ali mala začetnica pri navajanju zakonov

Zanima me, kako je z začetnico pri navajanju zakonov in ustave?
npr.: Ustava Republike Slovenije – kadar je v tem sestavu, mora biti po moji logiki vedno z veliko začetnico, mar ne? Kadar se pa samo na splošno omenja ustava, pa je z malo začetnico?

– še en primer: Ustavni zakon o dopolnitvi 80. člena Ustave Republike Slovenije – najprej se z veliko piše Ustavni in nato še Ustava?

Tovrstni primeri so na državnih internetnih straneh napisani povsem različno, kar je precej žalostno, da se stvaritelji in urejevalci teh strani ne pozanimajo dovolj, kako je pravilno. (Sicer sem sama preverila v pravopisu, pa odgovora na moje dileme nisem našla.)

Hvala vnaprej in lp

Naslov dokumenta, zakona pišemo z veliko začetnico, če pa naslov skrajšamo, pišemo z malo začetnico, ker štejemo, da gre bolj za splošno omembo, torej občno ime.

Ustavni zakon o dopolnitvi …Ustave RS je očitno tudi lastno ime, le da se ne začne Zakon o dopolnitvi, ampak Ustavni zakon o dopolnitvi … Ustave RS. Ustavni zakon ima pač svoje posebnosti, zato se tako imenuje, po mojem pa je z vidika zapisa enakovreden drugim zakonom.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close