Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis se še spomnite cirilice

se še spomnite cirilice

Tisti, ki smo se v šoli učili srbohrvaščino, ali se še spomnite, kako se pisano napiše š in t. Mislim, da imata obe črki tri dolince, ena ima črto gor, druga pa dol. Zdaj vsi pišejo kar navaden t T.

Torej ne vem, ali je črta gor pri t ali pri š. Se katera še spomni?

T se piše enako v latinici in cirilici. Po moje si zamešala s katero drugo črko, s c?

tiskana črka š ima obliko ležečega e (navzgor obrnjeni rogovi), pisana črka t ima pa gor obrnjene rogove in črto zgoraj, ponekod pišejo pa navaden t (v ruski cir. npr.)

V špici nosi tisti srb ludi milojko majco z nekim napisom v cirilici

pa v eni od epizod naša krajevna skupnost tud đoko neki po tabli piše v švasanih črkah

to je pa tud več al manj vse

je pa zanimivo opznati tako pisavo (zgubit itak nimaš kej, če jo poznaš, če je pa ne, pa v kaki taki nanizanki mal škripa)

Ne, za c vem kakšen je. S je C, C pa je U z enim jezičkom spodaj.

A se spomniš podpisa Tita. Kadar se je podpisal v cirilici je bilo polno tistih dolinc.

Rada bi se namreč znala podpisati v cirilici. Moj dekliški priimek se še spomnim napisat, v moževem pa mi manjka t in vem, da ni bil navaden t.

To bo Šecjan. Hvala ti. Tudi meni se je zdelo, da ima t zgoraj črto. Zdaj se znam pa podpisat.

Kaj me vse skupaj znamo :-)))))

tukaj sta t in i v pisani pisavi

[img]http://i48.tinypic.com/25i90nq.jpg[/img]

ŽIVIMO V EVROPI, NE NA BALKANU!

ja, in?

Ne potem o nekem Titu v nicku, prosim. Cirilica je ok, ampak tito je pa že mrtev.

Moja mami se je vedno hecala s pisanjem šišmiš (netopir) z malo pisano. Dejansko črke ločiš samo po čtricah zgoraj ali spodaj…

Sem tudi jaz poskusila, če se še znam podpisati. In se še znam.
Mi smo imeli eno tako luštno tovarišico za cirilico. Vsi fantje so bili zaljubljeni vanjo, nam pa je tudi bila všeč. Zanimivo, mogoče pa nam je tudi zaradi tega ostalo veliko znanja.

Ne potem o nekem Titu v nicku, prosim. Cirilica je ok, ampak tito je pa že mrtev.[/quote]

saj je hitler tudi mrtev pa ga nekateri v slo še vedno častite kot boga

Še vedno kar dobro obvladam cirilico. Še vedno velja, da več znaš več veljaš. Škoda, da se je v šoli več ne učijo.

---------------------------------------- Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar

Ne potem o nekem Titu v nicku, prosim. Cirilica je ok, ampak tito je pa že mrtev.[/quote]

saj je hitler tudi mrtev pa ga nekateri v slo še vedno častite kot boga[/quote]

Ti si očitno med njimi :-)))

Capajebo

to sem si zapomnila najbolj od ur cirilice

saj je hitler tudi mrtev pa ga nekateri v slo še vedno častite kot boga[/quote]Če v Nemčiji napišeš Hitlerjugend, greš v zapor. tebi se pa ne bo nič zgodilo, ker pišeš o tej nacikomunistični organizaciji, imenovana Titova mladina

Sarajevo…

saj je hitler tudi mrtev pa ga nekateri v slo še vedno častite kot boga[/quote]Če v Nemčiji napišeš Hitlerjugend, greš v zapor. tebi se pa ne bo nič zgodilo, ker pišeš o tej nacikomunistični organizaciji, imenovana Titova mladina[/quote]

Dej groza grozna, nehi. En apaurin v rit, pa hitro nazaj med rjuhe.

Jaz poznam še vse tiskane črke, pa podpisati se tudi znam v cirilici, kaj več pa žal ne.

Spomnim, spomnim in tudi še kar dobro berem.

Včasih med brskanjem po spletu zaidem tudi na nakšno srbsko stran in tako utrjujem svoje znanje.

Sem še iz tiste šole, kjer so nam govorili: Več znaš, več veljaš! :)))

Z malce vaje hitro prideš notri. Zadnjič sva z možem med srfanjem pa TV kanalih naletela na film, ki je imel podnapise v cirilici. Sva se kar nekaj časa zabavala, ko sva se mučila z branjem.

Drugače pa bo cirilica po mojem počasi izumrla. Sem bila pred kratkim v Beogradu, večina napisov v latinici, tudi večina knjig in časopisov. Knjig, revij in časopisov v cirilici je dejansko zelo malo, po mojem 1:20, če ne še manj. Jedilni listi, blagajniški računi …, vse v latinici.

Tako, da sploh nisem imela priložnosti malce povaditi ;(

Dobra tema. Zdajle sem šla tudi jaz na eno srbsko stran in mi je šlo. Počasi, pravzaprav zelo počasi, a sem prebrala. Kar vmes nisem znala, sem pa nekako povezala.

Jaz tudi mislim, več znaš, več veljaš :-).

Maš google pa napišeš serbian cyrilic in voila 🙂 Danes je potrebno samo znanje angleščine in najdeš vse 😉

Če v guglu odtipkaš geslo “SRBSKA CIRILICA” tudi najdeš vse :))))

Ni potrebno ravno znanje angleščine 😉

New Report

Close