Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejica da ali ne?

vejica da ali ne?

Imam en primer (besedilo ni originalno, je pa primerljivo):

V banki se posvetujte glede možnosti kreditiranja, povezanega z ugodnim varčevanjem.

Je vejica ali ne? In zakaj?

Hvala.

sicer tudi jaz “rad” pišem težko razumljive kolobocije vendar… meni v zgornjem stavku problema ne predstavlja vejica… bolj me moti oblika! jaz bi zadevo rahlo preuredil! v nekaj takega…:

“Glede možnosti kreditiranja, povezanega z ugodnim varčevanjem, se posvetujte v banki.

mislim da sta v tako zapisanem stavku bolj jasno izraženi misli/povezavi “kreditiranje-posvet” in “kreditiranje-ugodnejše varčevanje”. pa še vejice je lažje postavit, ker je vrinjeni stavek zelo očiten…

drugače pa tudi meni (in iz mojih pisarij zelo očitno 🙂 ) predstavlja postavljanje vejic dokaj velik problem… :(. upam pa, da bo kdo podal bolj koristen odgovor od mene ;).

Ureditev stavka je odvisna tudi od sobesedila. kaj veš, mogoče tvoj predlog ni primeren za kontekst, v katerega ga mora robertina vstaviti.

@robertina
: vejica je na pravem mestu.

Ja, originalno besedilo je drugačno, jaz sem dala samo en podoben primer. Zanima me pa izključno tale vejica, ker je nekaj slavistov reklo, da je pač tam ni. Rada bi samo slišala razlago :).

Vejica v zadevnem primeru je pravilno postavljena, to pa zato, ker gre za pridevniški polstavek, ki se nanaša na glavni stavek.

Primer: V banki se posvetujte glede možnosti kreditiranja, povezanega z ugodnim varčevanjem.
Ključna je povezava med besedama kreditiranja in povezanega. Rešitev je v vprašalnici za ta polstavek: Katerega kreditiranja? Povezanega z ugodnim varčevanjem. Vprašalnica nakazuje, da gre za pridevniški polstavek.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

šecjen: kaj se sploh oglašaš s to svojo nepismenostjo?

Hvala vam za komentarje in razlago.

New Report

Close