Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis upravljalski ali upravljavski?

upravljalski ali upravljavski?

Pozdravljeni!

Prosim, če mi pomagate pri naslednji pravopisni zagati.

Kolikor vem, se pravilno zapiše upravljavec parka/ ustanove ipd. in ne upravljalec.
Zasledila pa sem, da se pridevnik velikokrat piše upravljalski (načrt), čeprav bi bilo verjetno smiselno upravljavski (načrt).
Kateri način je pravi?
Hvala za odgovor in lep dan!
V

Pravilno je upravljavski in upravljavec. Verjetno zaradi nepoznavanja pa se tako pogosto piše in govori napačno: upravljalec in upravljalski.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

po slovenskem pravopisu ima obrazilo -lec takoimenovano prosto varianto -vec, če je v osnovni besedi -l- ali -lj-. v teh primerih torej lahko -lec zamenjamo z -vec.

iz “upravljati” dobimo “tisti, ki upravlja” in iz tega – ker je -lj, lahko pišemo tudi upravlja-vec (poleg običajnega upravlja-lec. oboje je ‘prav’ (oziroma, nobena od oblik ni ‘napačna’).

eno od pomagal (ki še ni pravilo; lahko pa, da bo) pri odločanju med -lec in -vec (tak je poleg upravljalca/upravljavca tudi recimo zajedalec/zajedavec, blebetalec/blebetavec) gre takole:

če izpostavimo lastnost (“tisti, ki je zajedav”; “tisti, ki je blebetav”), potem damo -vec in pišemo zajedavec, blebetavec. če pa izpostavimo dejanje (“tisti, ki zajeda”, “tisti, ki blebeta”), damo pa -lec in pišemo zajedalec, blebetalec.

(no, natančneje (in pravilneje): pri prvi možnosti tvorimo iz pridevnika (kakšen – zajedav), pri drugi pa iz glagola (kaj dela – zajeda); pri prvi tako v resnici sploh ne gre za dodajanje obrazila -vec, ampak osnovi zajedav- dodamo obrazilo -ec).

pri upravljalec/upravljavec naredimo podobno; odločiti se moramo, ali je oseba “tisti, ki je upravljav” (iz pridevnika) ali “tisti, ki upravlja” (iz glagola). prva varianta se zdi zelo na silo delana, upravljanje pa je itak nekaj aktivnega in pri njem želimo izpostaviti dejanje. tako iz “tisti, ki upravlja” dobimo upravlja-lec.

torej – lahko uporabite tako upravljavec kot upravljalec. je pa po logiki jezika “pravilneje” (lepše?) upravljalec

pri tem (in podobnih zmedah, pogosta je volilec/volivec) se brez težav sklicujete tudi na iz te osnove izpeljani pridevnike, kot so upravljalski načrt (ne “upravljavski”), podobno volilna baza (ne “volivna”) itn.

Pozdrav!

Imela sem isti problem z upravljavcem in sem naletela na tole vprašanje. Najprej je lektorica lepo povedala, kaj je prav in kaj narobe – po zadnjem zapisu pa sploh ne vem več. Je res, da je oboje prav oziroma, da je upravljalec z l bolj prav?

lp,

Mojca

Ena od stvari, kjer se slovenisti radi prepirajo.
Obrazilo -vec kadar je v prejšnjem zlogu l oz lj je staro pravilo, potem so v 60. letih nekaj spreminjali, da bi se vse pisalo z -vec (tudi npr. bravec), potem so to spreminjali nazaj, kot rezultat te zmede so se začele z -lec pisati tudi besede, ki so se že prej pisale z -vec (volivec, upravljavec). Tako nekako sem razumel zgodovino te kolobocije.
Zanimivo pa, da nikoli nismo dobili delalcev, če naj bi imeli volilce po logiki jezika 🙂
Sam uporabljam volivci in upravljavci.

Saj baje da je bolj prav volivci in v ednini volivec. Jaz sicer uporabljam volilce.
Pri delavcih pa menda ni dileme – a poznaš koga, ki bi uporabljal izraz delalec?

No, dilema se vleče že iz srede 19. stoletja, tam so imeli tudi delalce:
http://www.centerslo.net/files/File/simpozij/sim20/korosec.pdf

Zanimiva debata!

New Report

Close