Ujemanje enega pridevnika z dvema samostalnikoma
Dober večer!
Rad bi razčistil en dvom pri sebi, in sicer me zanima, ali je potrebno pridevnik, ki se nanaša na več kot en samostalnik, usklajevati v spolu in številu z vsemi (obema) samostalniki (samostalnikoma) ali je to celo prepovedano?
Primera:
Dražji meso in mleko (Dnevnik RTVSLO)
[…] kratkoročni agregatna krivulja ponudbe in Phillipsova krivulja […] (izsek iz mojega besedila)
Kot je razvidno iz drugega primera, sem jaz pridevnik uskladil, ne vem pa, če je to pravilno.
Za odgovor(e) se že vnaprej lepo zahvaljujem.
(En) pridevnik se načeloma ujema s (z) (enim) samostalnikom. En pridevnik pa se nikakor ne more ujemati z dvema ali več samostalniki, če so ti seveda različnega spola in števila. V takih primerih prevladujeta navtralnejša spol in število samostalnikov (tole je že tako prilagajanje), ki sledijo temu pridevniku. Torej, če sta samostalnika ženskega in moškega spola ali ženskega in srednjega spola, prevlada nevtralnejši, moški spol. Če sta samostalnika različnega števila, prevlada množina.
Glede ujemanj oz. bolje rečeno prilagajanj v takem primeru, slovnica lepo razlaga: pridevnik se lahko ravna po obeh, lahko pa le po prvem, ki stoji tik za pridevnikom. Kadar zapisi s prilagajanjem pridevnikov vsem v nadaljevanju zapisanim samostalnikom zvenijo hudo nerodno, raje prilagajamo pridevnik samo prvemu samostalniku.
V tvojem primeru niti ne gre za zahtevna zapisa: dražja meso in mleko (dva izdelka) in kratkoročni krivulji (dve krivulji).
Razne izume pa pišemo z malo začetnico, s čimer nakažemo, da ne gre za svojilnost, ampak za tip, vrsto.
Ups, pa res. Hvala, Špela, za opozorilo, moja napaka. Alenvers, prav si imel, res sta dražji meso in mleko. Sori, zavedlo me je.
V tvojem primeru je sicer pravilno dražji meso in mleko, vendar ker zveni sila nerodno, bi se raje odločila za možnost ujemanja pridevnika glede na prvi samostalnik, torej dražje meso in mleko. Možnost za to omogoča pojasnilo v slovnici ob razlagi posebnosti ob večjedrnem osebku (str. 610).
halo?
kako je lahko nekdo prišel do “Dražji[/b] meso in mleko!”, ni jasno. sta se meso in mleko – podražili???
fora ni v spolu per se, ampak v števnosti … dve vrsti mesa bi že lahko bili dražji, prav tako dve vrsti mleka. meso pa ni števno in mleko prav tako ne, zato so s tole dvojino sami problemi … ker “meso in mleko” v bistvu sploh nista dva …
tale zapletek lahko razpletemo.
prvič, izognimo se skušnjavi, da bi “meso in mleko” obravnavali kot števna samostalnika; da bi namreč rekli “oba, tako meso kot mleko, sta se podražila” in iz tega izpeljali “Dražja meso in mleko!” – kot bi, recimo (štorast primer s srednjespolnimi rečmi), se podražilo neko drevo in neko jabolko, pa bi rekli takole: “oba – drevo in jabolko – sta se podražila”, oziroma “Dražja drevo in jabolko!”. vendar, kot rečeno, števnost poseže vmes: za “meso in mleko” ne moremo uporabiti zaimek “oba”, ampak kvečjemu – oboje. (podobno je pri množinskih samostalnikih; ne rečemo “obe hlače”, ampak “oboje hlač”; tu se vmeša še tožilnik in tale dodatni zapletek je za zdaj malce preveč)
drugič, izognimo se skušnjavi, da bi se držali srednjega spola kot pijanec plota in “meso in mleko” obravnavali kot “jabolko in jabolko” – dve jabolki sta se sicer podražili in sta tako dražji. “meso in mleko” pa se seveda nista “podražili” – in tudi ne moreta biti “dražji”.
zato gremo naprej takole:
videli smo, da “meso in mleko” nista “oba”, ampak je oboje. pa pojamrajmo: “oboje, tako meso kot mleko, se je podražilo. in zdaj je oboje dražje“.
pa imamo: “Dražje meso in mleko!“.
—
do cilja pa lahko pridemo tudi prek stilistike, brez smotanih ovinkov prek neobstoječih dvojin neštevnih samostalnikov srednjega spola … tako ugotovimo, da nam daje sicer obupno okorni (hm, “publicistični”) primer “draž?? meso in mleko” lepo priložnost za zevgmo: “meso je zdaj dražje, pa mleko tudi“, oziroma “dražje je meso – in mleko”
in imamo spet: Dražje meso in mleko!
Tudi števnost ni tako problematična, saj je mogoče reči tudi, da sta se podražili moka in čebula, torej dražji moka in čebula. V čem je pa tu problem? Ga ni.
Torej je načeloma korekten tudi Alenversov primer. Je pa res, da sama zagovarjam raje zapis dražje meso in mleko, ker mi tisto sicer korektno zveni zelo nerodno.
e?
o čem pa zdaj govorite? v stavku “dražji moka in čebula” se pridevnik ujema s samostalnikom v spolu in številu. prav tako se mora ujemati tudi v stavku, kjer imamo “meso in mleko”. meso, mleko, čebula in moka pa so različnih spolov, zato moramo uporabiti različni obliki pridevnika.
(kakšne blodnje so to, o “neenakovrednosti samostalnikov”???)