Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Slavisti – pomoč prosim

Slavisti – pomoč prosim

Kako se v testu pravilno napiše:

– po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na Gimnaziji v Novi gorici – ali se Gimnazija piše z veliko ali ne?

– Prakso sem opravljala v Lekarni Žalec. – sli se Lekarni piše z veliko ali z malo?

Hvala za pomoč.

seveda oboje z veliko, saj so to imena ustanov. pazi, da jih boš napisala tako, kot se v resnici imenujejo.

p.s.
Tudi Gorica se piše z veliko. ne mi rečt, da vas na to v 4 letih šolanja niso kdaj opomnili????

Kot sem videla na internetu je naziv gimnazije v NG prav Gimnazija Nova Gorica, torej pišeš z veliko začetnico, prakso pa si opravljala v Žalske lekarne Žalec (sem preverila na internetu), torej moraš pogledati pravi naziv podjetja oz. ustanove, to se piše z veliko.

Ja, zdaj je odvisno ali je to tudi naziv gimnazije in lekarne ali je samo občno ime. Občna imena pišemo z malo začetnico, če pa je to lastno občno ime, pa seveda z veliko.Torej, če je “Gimnazija v Novi gorici” uradni naziv te srednje šole, se piše z veliko, če ne, pa z malo. Isto za lekarno.

– po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na Gimnaziji Nova Gorica.

in ne po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na Gimnaziji V Novi gorici

Komentiraš uporabo velike začetnice, podtikuješ pa take napake?

– po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na Gimnaziji Nova Gorica

ali

– po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na gimnaziji v Novi Gorici.

– Prakso sem opravljala v lekarni Žalec

ali

– Prakso sem opravljala v Žalskih lekarnah Žalec.

Se popravljam:

– Prakso sem opravljala v lekarni v Žalcu

jaz bi rekla, da drugi dve opciji nista dopustni, ker pri CVju moraš uporabit točno ime ustanove, da lahko preverijo tvoje reference, ne pa samo napisat, da si delala v eni lekarni v Žalcu.
Če pa debatiramo o pravopisnem problemu, pa imaš seveda prav.

Včasih smo rekli obče ime. A zdaj se reče občno? Samo vprašam, ker od moje šole je že dolgo …

Včasih smo rekli obče ime. A zdaj se reče občno? Samo vprašam, ker od moje šole je že dolgo …[/quote]

Verjetno se narobe spomniš ali pa ste govorili narobe, ampak obče kot pridevnik ne obstaja. Osnovna oblika pridevnika je občen in če malo bolj šlampasto govoriš, nastane iz tega obče. Pravilno pa ni niti danes niti ni bilo v preteklosti.

Večbesedna naselbinska imena pišemo z veliko začetnico (vse besede: Zidani Most, Nova Gorica, Kranjska Gora, Murska Sobota …), razen če je na neprvem mestu vas, mesto, selo, trg: Novo mesto, Stara Nova vas, Opatje selo, Stari trg …

Če je naselbinsko (imena zaselkov, krajev, mest) lastno ime večbesedno, pišemo vse z veliko začetnico: Dolenjske Toplice, Rimske Toplice – to sta imeni krajev.

Če pa mislimo na stvarna lastna imena, velja pravilo, da začetke besednih zvez pišemo z veliko začetnico, neprve besede pa popravilu za lastno (te z veliko) in občno ime (te z malo): Dolenjske toplice, Ptujske toplice …

Dolenjske Toplice – ime kraja

Rimske Toplice – ime kraja

Dolenjske toplice – ime kopališča

Rimske toplice – ime kopališča

haha, ma svašta
ti greš pomislit, da bi bil to uradni naziv 😀

točno

New Report

Close