Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis vejica pred oziroma

vejica pred oziroma

Pozdravljeni,

načelno se mi je zdelo, da nimam pretiranih težav z vejicami, zdaj pa sem v dilemi. Ali so pravilno postavljene vejice v naslednjem stavku (ali pa je tista pred oziroma odveč?) Najlepša hvala že vnaprej!

“Šole se v tej prenovi, oziroma, bolje rečeno, nenehnem prenavljanju programov ….”

Tukaj je pa veliko vejic. 🙂 Vejice pred oziroma ni.
Predlagam zapis: … prenovi oziroma nenehnem prenavljanju programov …

Tisti “bolje rečeno” je tako in tako samo kopičenje; kaj pa bi bil zapis v nadaljevanju drugega kot poskus bolje povedati, dopolniti, dodatno pojasniti … prejšnje.

Če pa že ostane, predlagam, da se “dodatek” omeji z vejicami (tudi z vejicama nakažemo, da gre za del, ki ga mirno pogrešimo): … prenovi oz., bolje rečeno, nenehnem …

Vendar se bolj nagibam k prvi možnosti.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Tudi za tole hvala!

Če misliš, da “bolje rečeno” mora ostati, bi jaz zamenjal “oziroma” z “ali”.

Pozdravljeni!

Zanima me ali je potrebno postaviti vejico za oziroma

PRIMER: … izdelek zrcalo podjetja, oziroma da bo izražal kakovost

Ne, in morda je tudi spredaj odveč, odvisno od cele povedi.

je treba šparat

Vejica pred oziroma ali za njim je lahko odvisna od celotne povedi. Glede na tale izsek pa vejice ni ne pred oziroma ne za njim. Ampak to je samo glede na tale izsek, lahko pa bo drugače z vidika celotne povedi.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close