Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis bodisi ker in vejice

bodisi ker in vejice

Odrasli ne marajo iger bodisi ker nimajo živcev zanje bodisi ker se počutijo neumne ob otroški igri.
Bodisi je ločni veznik, ampak pred ker pride vejica ali ne? Rada bi pa obržala to strukturo.
Hvala.

Vejica je pred prvim bodisi.

To pa ne verjamem, ker je bodisi ločni veznik in ni vejice pred ali/ali oz. bodisi/bodisi?!

Prišel je domov, in ker je bilo pozno, takoj šel spat.

Vejica se v takem primeru preseli pred veznik, pred katerim sicer ne bi bilo vejice.

Pred obema bodisi je vejica.

V takih primerih velja pravilo, da če sta skupaj dva veznika in je eden priredni veznik (kot tukaj bodisi) drugi pa je podredni veznik (v vašem primeru ker), vejico vedno postavimo pred prvi veznik (se pravi pred priredni veznik).

Kar ena tam, to pa ne bo držalo. Bodisi je še vedno ločni veznik in vejica se pa ne seli kar tako gor in dol. Od kje pa naj bi to pravilo izviralo? V SP nisem videla česa podobnega …

Hvala vseeno za trud vsem.

Člen 328 v SP2001.

Zvedavec, ampak v čl. 328 piše, da ne pišemo vejice med deli večbesednega veznika.
Pred prvim bodisi mislim, da bi bila lahko vejica, ampak pred drugim pa ne.

Jaz res ne vem zakaj sprašujejš, če pa itak veš vse.

Pri BODISI velja isto pravilo kot pri vezniku IN.

Če IN in pa KER stojita skupaj v stavku, je PRED IN VEDNO vejica. Se mi pa ne ljubi iskati po strokovni literaturi, kje to piše, da bi ti navedla točno stran. Ampak tako je.

Očitno boš morala pravopis malo bolj natančno brati.

V SP 2003 na strani 39 (Posebnosti) piše namreč:

Kadar prideta skupaj priredni in poredni veznik pred vmesnim odvisnikom, pišemo vejico samo pred pred prvim veznikom: Pridem sam, in če bo le mogoče, pripeljem še koga. – Votlina je bila suha, in ker je ne doseže nobena sapica, tudi topla.

Tale stavek mi pa res ni dal miru.

No, in sem ugotovila naslednje.

Odrasli ne marajo iger bodisi ker nimajo živcev zanje bodisi ker se počutijo neumne ob otroški igri.

V tem stavku sta združena vzročni odvisnik in ločno priredje. Da bo stavek najbolj funkcionalen in razumljiv, bi jaz napisala takole:

Odrasli ne marajo iger, ker bodisi nimajo živcev zanje bodisi se počutijo neumne ob otroški igri.

Tako se ohrani struktura stavka in se poveča razumljivost.

bodisi

je zame v knjižnem jeziku arhaizem

Kar ena tam, oprosti, res nisem podrobno prebrala SP. Imaš prav.Hvala ti za pomoč.

New Report

Close