Kakovostni ali vrstni pridevnik
Pozdravljeni!
Od mojih osnovnošolskih dni je preteklo že precej vode, v srednji šoli sem bila odlična in mi zato ni bilo treba opravljati zaključnega izpita, naš profesor pa nas je štiri leta “mučil” le s književnostjo, področje slovnice pa povsem zanemaril 🙁
Zdaj vedno bolj ugotavljam, da sem marsikatero pravilo, ki sem ga spoznala v OŠ, že pozabila, ali pa sem zaradi množice primerov napačne uporabe, s katerimi se srečujemo v zadnjem času (predvsem v časopisih, na radiu in na televiziji), povsem zmedena. Tako mi ni povsem jasno, kdaj se uporablja kakovostni, kdaj pa vrstni pridevnik. Recimo v tem primeru:
“predviden razpored snovi” (kakovostni pridevnik) ali “predvideni razpored snovi” (vrstni pridevnik).
Lepo prosim za pomoč.
Hvala in lep pozdrav,
Daphne
V tvojem primeru gre bolj za razliko med določno in nedoločno obliko kakovostnega pridevnika. Se spomniš? Kupil je nov avto. Že čez teden dni je moral peljati novi avto na popravilo.
ALI:
Na travniku se pase črn konj. (pač neki črn konj)
proti:
Črni konj je nemiren, belega pa lahko jezdi tudi otrok. (točno določen konj, “ta črn(i)”)
Ker gre za točno določeni razpored snovi, namreč za predvideni, torej daš določno obliko pridevnika – predvideni obseg snovi.
K.