Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis 10-% popust ali 10% popust ali ????

10-% popust ali 10% popust ali ????

Prosim za pomoč.
Hvala.

10 % popusta (ne pozabi na presledek med številko in znakom %)
10-odstotni popust

K.

Zanima me, kako se zapiše, če obdržimo %?
10-%popust ali 10 % popust? Z vezajem ali brez?
Za zapis z besedo vem.
Hvala.

Kot sem že napisala, ne verjamem, da je prav 10-% popust in niti 10 % popust, ker imamo na kupu dva nečrkovna znaka. Po logiki pridevnika bi moral biti vezaj, vendar imam pomisleke ob temle: 10-% (poleg tega utegne bralca ta vezaj tudi zmesti in napeljati na minus, kar potem nima nobenega smisla več). Elegantna rešitev je (že ponujena) 10 % popusta (torej deset odstotkov popusta) ali zapis s kombinacijo številke in besede. V vsakem primeru pa je presledek med znakom % in besedo popust.

Praksa kaže, da ob takih primerih, ko imamo na kupu več znakov, ti postanejo desni prilastki, če niso izpisani z besedo, npr.
petamperski tok : tok 5 A.

Če bi hoteli napisati petamperski s številko in simbolom, bi se znašli v isti dilemi: 5 A tok? 5-A tok? Nobena rešitev ni dobra.

Če pa kdo najde kaj konkretnega o tem v kakšnem jezikovnem priročniku, bom tudi jaz vesela odgovora.

K.

Pred leti mi je lektorica stare šole povedala za zadevno okrajšavo, ki se sklada s pravopisnimi pravili; dorečena je bila v okviru Jezikovnega razsodišča.

desetodstotni popust = 10%-ni popust

Kaj pa v sklonih? Se boste odrekli 10%-nemu {deset_odstot_nemu / desetodstoteknemu / desetodstotkovnemu?} popustu? Mar znak % pomeni odstot?

Zaradi 10%-nega dopusta je plačal le 900 evrov. (???)

Popoln nesmisel, tako kot če zapišemo, da praznujemo 1000-o obletnico ali da smo omogočili počitnikovanje 27-im otrokom. Na TV SLO imajo 11-to šolo, bljek.

Glasujem za 10 % popust.

Zelo zelo pogosto vidimo celo tole: 15-tih otrok. Torej je 15 = petnajs ?? 🙂

Bobovi pomisleki za 10%-ni popust se mi zdijo utemeljeni, sama take rešitve ne bi sprejela.

Me je pa v času, odkar je lililipi zastavila to vprašanje, obšlo, da bi utegnila biti najustreznejša rešitev taka: 10%-popust. Torej deset in odstotek skupaj, nato vezaj in popust. To pa po analogiji TV-sprejemnik.
Da 10 in % stojita skupaj brez presledka, pa utemeljimo s tem, da gre za eno besedo (desetodstotni).

K.

Po premisleku se mi boljša rešitev zdi 10% popust, torej brez presledka pred % in seveda tudi brez vezaja (= desetodstotni popust). Tudi v neštetih oglasnih tiskovinah je ta zapis najpogostejši – čeprav te reklame nikakor ne morejo biti zgled za lepo slovenščino, prej nasprotno.

Tudi TV sprejemnik se mi bolj dopade brez vezaja, saj je TV kratica za televizijski. Pravopis sicer verjetno pravi drugače, ampak praksa gre večinoma v opuščanje nepotrebnih oz. nenujnih ločil.

Saj ravno zato, Bob, ker je TV kratica za televizijski (torej za pridevnik). Takrat nastopi vezaj. Kadar pa TV pomeni televizija, vezaja ni, npr. TV Slovenija.

K.

Vem, to je stara, a vedno bolj aktualna dilema o desnih neujemalnih prilastkih, ki je pač tu ne bova rešila. Seveda še kar naprej zagovarjam primernost termo nogavic in nevzdržnost DVD-predvajalnikov. Z neko razumno (?) mejo seveda.

Enkrat smo o tem tu že razglabljali, iskalnik ti vrne kar nekaj zadetkov.

Vsekakor pa, kot sem že pojasnila, taki zapisi so boljši z besedo in številko kot pa z znakom in številko. Pravilno je namreč 10-%-ni popust oziroma boljše: 10-odstotni popust.

Zakaj dva vezaja? Prvi je zato, da povežemo številko in tvorjenko (odstotni oz. %-ni), drugi pa je zato, da se pri znaku nakaže končnico (odstotek : odstotni).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

100-kg-ski

New Report

Close