Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis prikazan/prikazani

prikazan/prikazani

Besedilo opisuje postopek iskanja izdelka in nato sledi spodnja poved. Katera oblika pridevnika je pravilna?

Za vsak prikazan/prikazani del boste videli ceno.

Hvala.

Jaz bi uporabila določno obliko: prikazani.

OK, če govorimo o štajerščini in ne o slovenščini. Kot osrednji Slovenec bi pa jast hitro nehal surfati po taki spletni trgovini.

Danes sem dobil aprilsko številko GEE in pod neko sliko preberem: Nikoli odprti zabaviščni park v Pripjatu.

Kaj sem hotel povedati: za določno obliko pridevnika je treba nekaj več. Če vzamemo za primer razvpito reklamo izpred več kot deset let VSAKA IMA SVOJ FAKTOR, pa da bi bile na sliki moške riti – bi se morda glasila VSAKI IMA SVOJ FAKTOR?

Koroško narečje sploh ne mara določnih pridevnikov (to delamo s “ta” – ta nov, ta mlad …). Vseeno bi tudi jaz izbrala v tem primeru določno obliko, ker se vprašam: KATERI vsak del? TISTI, ki je prikazan. In ne: KAKŠEN? TAK, ki je prikazan.

K.

Saj to je: KAKŠEN? Prikazan.

Lahko pa seveda rečemo tudi Za fsaki prikazani del boste vidli ceno, čujte!

No ja, daleč od tega, da bi bila Štajerka, se pa v danem primeru jaz zagotovo vprašam KATERI, ne KAKŠEN.

Podoben primer:
Za vsak kupljeni izdelek vam bomo obračunali popust.

Torej, še enkrat: pravim, da se vprašam KATERI, ne pa KAKŠEN. Zato določni, ne pa nedoločni pridevnik.

K.

Za vsak KUPLJEN izdelek vam bomo obračunali popust.

Za vsak VRNJEN izdelek vam bomo vrnili denar.

Bob, ti bi torej v trgovini npr. vprašal za KAKŠNE izdelke obračunajo popust?
Pa imaš morda kak konkreten argument, zakaj bi v takem primeru uporabil nedoločno obliko?

Kakorkoli že, jaz bi vprašala, KATERI izdelki so znižani. In prodajalka bi npr. odgovorila, da popust velja za vsak OZNAČENI (oz. izbrani ali kupljeni) izdelek …

Tukaj gre namreč za vrstno rabo pridevnika oz. vrstni pridevnik, s katerim eno vrsto predmetov ločimo od drugih – npr. označene od ostalih, ki so naprodaj. In samo za te nam bodo obračunali popust … Vrstnim pridevnikom pa po slovničnem pravilu pripada določna oblika.

Če bi šlo za kakovostni pridevnik (ki zgolj izpostavi neko lastnost), pa bi ob prvi omembi morali uporabiti nedoločno obliko. Npr.:
Zastarel izdelek ima običajno nižjo ceno.

Če uvodoma govorijo o nekem zabaviščnem parku v Pripjatu, ki ni bil nikoli odprt, potem lahko nižje v besedilu za to (že znano oz. pojasnjeno) zadevo uporabijo tudi določno obliko pridevnika:
(Ta) nikoli odprti zabaviščni park …
Vendar, glede na to, da marsikateri bralec preleti samo slike, bi bilo morda res bolje, če bi bila tudi v zapisu pod sliko nedoločna oblika.

VSAK ima svoj faktor, se razume.

Seveda imam argument. Že beseda “vsak” je nasprotje določnega. Poleg tega govorim o zborni slovenščini, ne o štajerščini.

… za vsaki označeni izdelek …

japajade

Seveda imam argument. Že beseda “vsak” je nasprotje določnega. Poleg tega govorim o zborni slovenščini, ne o štajerščini.[/quote]

Oh, daj no, tale tvoj argument je kr neki. Beseda “vsak” prav gotovo ni nasprotje določnega, ampak je preprost zaimek, ki mu lahko sledi določna ali pa nedoločna oblika pridevnika.

1. Vsak označeni izdelek je znižan. (Kateri?)
2. Vsak pošten človek bi vrnil denar. (Kakšen?)

Če ne čutiš razlike, pa ne morem pomagat. Zaradi mene lahko uporabljaš svojo nedoločno obliko še naprej, kakor ti drago. Ni problema. Samo, lepo prosim, ne razglašaj tega za zborno slovenščino. Medtem ko tako rad opletaš z očitki o štajerščini, je namreč čisto možno, da geografsko poreklo dela težave prav tebi. Po naključju sem na internetu naletela na zapis, ki govori o tem, da je vprašanje KAKŠEN v primeru vrstne rabe pridevnika, ki mu sicer ustreza določna oblika, lahko ljubljanska specialiteta:

“Med vrstnimi in kakovostnimi pridevniki se najlažje loči, če se vprašamo, kaj nam pridevnik pove oziroma na kakšno (oz. katero) vprašanje bi s konkretnim pridevnikom odgovorili. Če s pridevnikom odgovarjamo na vprašanje ‘kateri X’ oziroma ‘X katere vrste’, je pridevnik vrstni, če je vprašanje ‘kakšen X’, pa je pridevnik kakovostni. Ta test menda deluje v standardni slovenščini, ne pa tudi v vseh narečjih, kajti npr. v ljubljanščini se tudi za vpraševanje po vrstnosti lahko uporablja ‘kakšen X’.
http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000450.html

Jao. Da še enkrat ponovim: VSAK OZNAČENI izdelek. Konec debate.

Tudi jaz ne tebi, ker razlike ni.

Na medmrežju pa lahko prebereš marsikaj, vendar mora biti utemeljeno.

New Report

Close