Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kje so vejice?

Kje so vejice?

Z možem sva naletela na težavo, kje postaviti vejico v naslednjem stavku:

Ob morebitni težavi ob prenosu me prosim kontaktirajte.

Sama trdim, da je pravilno Ob morebitni težavi ob prenosu me, prosim, kontaktirajte.
On pa: Ob morebitni težavi ob prenosu, me prosim, kontaktirajte.

Ima sploh kateri izmed naju prav?

Prvo. Ker je osnovni stavek “Ob morebitni težavi ob prenosu me kontaktirajte.”
Se pa po SP2001 glagol kontaktirati ne veže s tožilnikom (ima to posebej označeno kot prepovedano), tako da bi v resnici moralo biti:
Ob morebitni težavi ob prenosu kontaktirajte, prosim, z mano.
oz. mogoče
Prosim, da ob morebitni težavi ob prenosu kontaktirate z mano.

Pa morda celo “pri prenosu”.
Mogoče celo:
Prosim, da ob morebitnih težavah pri prenosu navežete stik z mano.

Jaz mam pa vprašanje glede tega stavka:
nekatere pesmi so vesele,druge želostne,nekatere govorijo o ljubezni,druge o sovražtu a je to prav?
če ni mi lahko prosim napišete pravilno?
pa še eno vprašanje kam postavljati vejice? to muči mojo hčer,vem da pred ki ko ker da če vejica skače….

Nekatere pesmi so vesele, druge žalostne, nekatere govorijo o ljubezni, druge o sovraštvu.

Upam, da tega pravila v šolah ne učijo več, ker to ni pravilo.

Pa malo več pozornosti pri tipkanju bi svetoval.

Prosim za odgovor…mi lahko prosim napišete če bi bilo kako bolje preoblikovati ta stavek:
Meni so te pesmi najbolj všeč zato, ker se pri prvih jočem,drugih smejim,tretjih pa jezim.
Prosim če me lahko še opozorite če kje manjka vejica.
Hvala.

Po mojem je tako bolje: Prešernove pesmi so mi všeč zato, ker se pri nekaterih jočem, nekaterih smejim, pri tistih ki jih ne razumem, pa jezim.
prosim če me lahko še opozorite če kje manjka vejica l.p.

ja, kar nekaj jih manjka

Po mojem je tako bolje: Prešernove pesmi so mi všeč zato, ker se pri nekaterih jočem, nekaterih smejim, pri tistih ki jih ne razumem, pa jezim.
prosim če me lahko še opozorite če kje manjka vejica l.p.[/quote]

kje pa?..:)

Kje pa če ni skrivnost??….

Prešernove pesmi so mi všeč zato, ker se pri nekaterih jočem, pri drugih smejim, pri tistih, ki jih ne razumem, pa jezim.
Prosim, če me lahko še opozorite, kje manjka vejica .

Hvala za odgovor. Imam še eno vprašanje…ne vem namreč če se napiše pesmi se razlikujejo po vsebinah in dolžinah ali pesmi se razlikujejo po dolžini in širini.

Popravek: ne vem namreč če se napiše pesmi se razlikujejo po vsebinah in dolžinah ali pesmi se razlikujejo po vsebini in dolžini. Mislim da je pravilno vsebini in dolžini…Hvala že vnaprej.

Dolžini in širini.

Kaj pa je širina pesmi? Dolžina verza?

… in višini.

Pa tudi globini. :))

Amy, pesmi niso omare, zato ne moreš napisati, da se razlikujejo po dolžini, širini ipd. Lahko kvečjemu napišeš, da imajo pesmi različno število zlogov, verzov in kitic.

Zlogi so tisti, ki ‘delajo širino’, verzi in kitice pa ‘delajo dolžino’.

To, da se razlikujejo po vsebini, je pa že druga zgodba. Pri tem je prav vseeno, tudi če so vse pesmi oblikovno enake (torej imajo enako št. zlogov, verzov, kitic) – vsebina je različna, sicer bi ves čas pisali oz. brali isto pesem v tisoč različicah.

Verjetno pa imaš v mislih tematiko. V Prešernovih pesmih se npr. pojavljata ljubezenska in domovinska tematika (pa še kaj).

K.

New Report

Close