Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Naj knjige leta 2009

Naj knjige leta 2009

A na tole temo smo pa letos pozabili?

Jaz sem brala malo, premalo…pa še tu nisem imela najbolj srečne roke. Od letos prebranega bi zatorej izpostavila le Konje krast in Jebo sad hiljadu dinara. Aha, pa morda vendarle tudi res presenetljivo presenečenjce – Pride ženska k zdravniku.

Nije nešto, saj vem. Ma iskreno upam, da bom drugo leto v boljši bralni kondiciji…

Čudežni vrt (ilustracije Jelke Reichman)

http://www.emka.si/cudezni-vrt/PR/50261,763

Potrebno jo je izpostaviti že zato, ker sem z njo v naročju obsedela v knjigarni in se mi je ob prelistavanju ustavil čas …

Shreve Anita: Lučka v snegu

Sicer je nisem omenjala v kateri od mesečnih “statistik” leta. Zato, ker se ne bi mogla izogniti opisu okoliščin.

Navadno ne prihajam v knjižnico zadnjo minuto, saj vem, da za izbiro potrebujem več časa. A tistega dne sem ob vračilu izposojene knjige iz police najbolj brane literature mimogrede vzela še en primerek. Se “prebila” približno do polovice – potem se je v meni vzbudil odpor, da nočem tratiti svojega prostega časa za tako mrakobno vsebino.

Naslednji dan sem rekla knjižničarki: “Kaj se res zadnje čase najbolj bere knjige, ki opisujejo zlorabo otrok, žive zažgane, sužnje in siceršnje nizkotno izkoriščanje in izživljanje močnejših??!” Ne poznava se še prav dolgo in morda je zato malce negotovo prinesla Lučko v snegu … V nekaj dneh okoli božiča privrejo iz osamljene, življenja željne najstnice zatrta čustva, ki jih ponovno sprožijo dogodki, povezani z najdbo male dojenčice. Morda bi pripovedi kdo očital nerealnost. A sama sem v njej našla potrditev, da lahko ljudje vedno – neglede na to, kako kratka so medsebojna srečanja – damo drugim delček sebe …

Hja, očitno je treba napisati tisto, kar mora biti napisano.

🙂

Name so največji vtis naredile Deček v črtasti pižami, Tek za zmajem in Zadnje predavanje.

Za mano je bogato bralno leto – ne vem, ali sem imela tako srečno roko ali pa mi je zrasla bralska kondicija in mi odprla še kakšno dodatno oko. No, kakorkoli, seznam je dolg:

J. M. Coetzee (odkritje leta): Sramota, Mladost
S. Zweig: Novela o šahu
M. Vargas Llosa: Vragolije porednega dekleta
C. Keegan: Čez modra polja
S. Stanković: The Box
S. Valjarević: Komo
P. Petterson: Konje krast
D. Ugrešić: Ministrstvo za bolečino
P. Lively: The Road to Lichfield
A. Enright: The Gathering
N. Gašić: Mirna ulica, drvored
A. Doxiadis: Stric Petros in Goldbachova domneva
V. Klančnik: Na boks s kraljico

Posebnih razočaranj ni bilo, še najprej mi pade na pamet katastrofalen prevod Jergovićeve Buick Rivere.

Letos sem prebrala veliko, roko sem imela pa nesrečno kot že dolgo ne. V bistvu jih je bilo kup kar v redu, ampak malo jih je naredilo kak poseben vtis.

KNJIGE LETA
William Forsythe: The Fourth Protocol
Arno Geiger: Dobro se imamo
David Lodge: Changing Places
Aleksandar Hemon: The Question of Bruno
Richard Ford: Independence Day
Javier Marias: Vročica in sulica
C. P. Snow: Corridors of power

KIKSI LETA
Sue Grafton: G is for Gumshoe
Joseph Kanon: Alibi
Kokalj & Kolarič: Draga Alina, draga Brina
Sam Bourne: Pravičniki

RAZOČARANJE LETA
Margaret Atwood: Alias Grace

PREVAJALSKA KATASTROFA PETLETKE
Ludlum: trilogija o Jamesu Bournu

Prebrala 14 knjig, kar je v povprečju ena na mesec, ni dosti, ampak čas mi ne dopušča kaj več

moj seznam knjig leta 2009:
-Kluun:Pride ženska k zdravniku
-Haseini:tek za zmajem in tisoč veličastnih sonc

trenutno pa prav požiram Demšarjev Tanek led, torej ga dodajam med naj knjige leta 2009!!!

lp vsem ljubiteljem knjig

Rahlo me preseneča, da sem v celem letu res pohvalil tri knjige. To je veliko in morda bi lahko za hip pozabil na občutke krivde, ki me prevevajo, ko ves zaripel od besa odlagam roman, ki ni tako božansko popoln kot sem sam.

Knjige leta 2009 so zame torej:
– Per Petterson: Konje krast
– Junot Diaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao
– Philip Hensher: The Northern Clemency

Poraz leta 2009:
– Hilary Mantel: Wolf Hall

Dogodek leta 2009:
– MNZ prebere knjigo in misli, da je vse res

In še vejice: “,”

Nobena me ni povsem pritegnila, mogoče še najbolj Ananda Devi s svojim Vzdihom. Pri domačih avtorjih sem imel še precej manj srečno roko. Trenutno se mučim s Popularnimi zgodbami … Pohvalim pa lahko zelo dobro napisane pravljice Na otoku Puklmec.

Oho, hvala, marze!

Moj ‘naj’:
– Zarota bebcev (Toole)
– Eno leto vdova (Irving)

Domači avtorji:
– Buda ne potrebuje diete (Kramp)
– Kralj šklepetajočih duhov (Mazzini)
– Ukradeno sonce (Šteinbauer)
– Tanek led (Demšar)

Poezija:
– Izštevanja (Makarovič, drugič prebrano)
– Tropine (Kuntner)
– Kitke (A. Porenta, S. Votolen)

Prevajalska & lektorska katastrofa desetletja:
– S. King: Mobi

Kerstin

Sem že hotela iti gledat nazaj, kaj vse sem prebrala, pa mi je potem prišlo na misel, da ne – naj se zapiše tisto, kar pride takoj, tisto, za čemer je treba brskati, hm, morda ne sodi sem (tako se pa zgodijo tudi krivice).

Torej, zdi se mi, da sem veliko brala, ne ravno slabe robe, ampak očitno tudi ne veliko osupljujočega. Omenila bi: Pettersona, jasno, Konje krast, Mariasa in njegovo Tako belo srce, potem pa še odkritje (“priporočitje”) Carol Shields.

Takole.

Od prebranega v letu 2009 omenjam kot zame nadpovprečno:
– Brookmyre: All Fun and Games Until Somebody Loses an Eye,
– Vojnovič: Čefurji raus!
– Meyer: Saga somrak in knjiga The Host
– Rudan: Ljubezen na zadnji pogled
– Penney: Nežnost volkov
– Avia: Psihologi, psihiatri in drugi norci
– Jensen: Deveto življejne Louisa Draxa
– Lukjanenko: The Night Watch in The Day Watch
– Demšar: Tanek led
– Sigurdardottir: Zadnji obredi
– Ivanov: Geograf je zapil globus
– Blatnik: Spremeni me.

Moram pa reči, da ni nobena izmed naštetih naredila res IZJEMNEGA vtisa name. Vse ostalo prebrano pa je bilo še manj izredno, (spet) veliko zopet napol prebranega odloženega.

Največji razočaranji zame sta bili napol prebrani in odloženi Cesta (McCarthy) in Zarota bebcev (Toole), ki sem ju prijela v roke zaradi priporočil na tem forumu.

Ni pa mi uspelo nikjer upleniti knjige Konje krast, tako da to je pa želja za 2010.

ZEnko že vem, da imava podoben okus, očitno pa tudi še z nekaterimi drugimi:
Konje krast, Jebo sad…, Pride ženska k zdravniku…
Dodale bi še Svinjske nogice in Kam gre veter, ko ne piha.

Daleč naj najboljša knjiga je Ime mi je Rdeča( Pamuk).Zelo všeč tudi Istanbul, tudi Pamuk.
Za razliko od Titije, mi je bila Cesta zelo luštna.

New Report

Close