Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Lektoriranje

Lektoriranje

Ker vem, da na forumu pišete tudi lektorji/lektorice, prevajalci/prevajalke, uredniki/urednice, vas prosim za nasvet. Zanima me, koliko je običajna cena lekture (na stran ali avtorsko polo). Gre za leposlovje (zbirko kratkih zgodb). Prevajalka se je zelo potrudila, tako da napak ni bilo veliko. Lektorica je začetnica, ampak je dobro opravila svoje delo.
Za odgovore se zahvaljujem

Nekakšna orientacija je zagotovo cenik lektorskega društva (http://www2.arnes.si/~ldljslo/cenik.htm), iz katerega je mogoče razbrati vsaj to, kakšna je odstotkovna razlika v ceni med lažjo lekturo, za kakršno je šlo v tvojem primeru, in zahtevnejšimi lekturami. Kakšne so cene v praksi, pa ne vem. Vem le to, da so razlike med založbami precejšnje, na splošno pa so lektorji podplačani.
Če je lektorica, kot praviš, dobro opravila delo, in ker je šlo za lažjo (cenejšo) lekturo, se – če si to lahko privoščiš – skušaj približati tarifi iz cenika. Res je, da so ceniki društev včasih bolj pobožne želje kot pa odraz resničnega stanja (tako je vsaj v primeru prevajalcev), vendar so tudi založbe (zanimivo, da ne največje), ki se tem cenam menda precej približajo. In seveda takšne, ki lektorje plačujejo, kot da bi opravljali najlažje delo na svetu, za katerega ne potrebuješ prav nikakršnega znanja

hvala za namig. iskala sem in iskala, da bi poiskala lektorsko društvo, mi pa ni padlo na pamet:)
seveda se bomo držali tarife.

New Report

Close