Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis bio krompir ali biokrompir

bio krompir ali biokrompir

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kako bi bilo bolj prav pisati:
bio krompir ali biokrompir

V SP sicer piše, da bio- in eko- pišemo skupaj, ker je to prvi del podredne zloženke – ampak v rabi (če je internet lahko tudi pokazatelj rabe?) sem večkrat videla zapisano narazen kot skupaj …

Kaj menite slovenisti?
Kako je s temi novotvorjenimi besedami: ekohrana, bioizdelki, ekoproizvodnja in podobno?

Hvala in LP.

Kot že ugotavljaš, SP pravi, da se tovrstne zloženke pišejo skupaj, čeprav se nam morda zdi na pogled čudno.

Obstaja sicer kar nekaj izjem, recimo video posnetek IN videoposnetek, minikrilo IN mini krilo ipd. Po moji logiki zato, ker lahko video stoji sam, tudi mini.

Nov SP, ko bo, bo, upajmo, razrešil take in podobne dileme – jezik se ves čas razvija in v slovarskem delu SP že zdaj manjka lepo število besed, ki so se že vrasle v jezik. Raba gre po svoje, kaj bodo rekli strokovnjaki, bomo pa videli.

Jaz bi eko- in bio- pisala skupaj, ker se mi zdi, da kot ‘samostojni’ besedi nista posebno v rabi. Morda le v primerih, kot je Vse, kar poje, mora biti bio. Ampak to je že bolj pogovorna raven jezika.

K.

slovenščina sicer ne mara levih prilastkov, vendar se bo morala z njimi počasi sprijaznjevati

Bob, najbrž hočeš reči, da ne mara levih neujemalnih prilastkov?
😉

K.

OK, Kerstin – pa naj bodo neujemalni.

V osnovni šoli so me učili, da se tuja in slovenska beseda naj ne bi povezali v eno besedo, tega se držim, ker res ne paše. Seveda pa se jezik in praksa spreminjata, tako imamo avtocesto in obenem termo nogavice. Biokrompir? Raje ga pridelam kot napišem.

New Report

Close